Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άνοια: Οι ταχύτεροι καρδιακοί παλμοί μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για άνοια

Άνοια: Οι ταχύτεροι καρδιακοί παλμοί μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για άνοια

Άνοια: Οι ερευνητές εντοπίζουν μια σχέση μεταξύ του καρδιακού παλμού ενός ατόμου και του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας (RHR) μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια. Το RHR ενός ατόμου μπορεί να μειωθεί μέσω της άσκησης και ιατρικής θεραπείας. Είναι επίσης εύκολο να μετρηθεί. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να αντιπροσωπεύουν έναν απλό τρόπο αναγνώρισης ατόμων με αυξημένο κίνδυνο.

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Karolinska, στη Σουηδία, υποδηλώνει ότι άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω με αυξημένο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας RHR έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας και επιταχυνόμενης γνωστικής έκπτωσης. Αυτή η σχέση ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιαγγειακή νόσο. Ένας μικρός αριθμός μελετών δείχνει συσχέτιση μεταξύ υψηλού RHR και άνοιας ή γνωστικής έκπτωσης στο γενικό πληθυσμό των μεσήλικων ενηλίκων και των ατόμων με ισχαιμική καρδιοπάθεια. Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν είχαν ερευνήσει αυτή τη συσχέτιση στο γενικό πληθυσμό των ηλικιωμένων. Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, αντιμετωπίζει αυτό το κενό.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 2.147 συμμετέχοντες που ζούσαν στη Στοκχόλμη για έως και 12 χρόνια. Η μέση ηλικία τους ήταν 70,6 έτη και το 62% ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές μέτρησαν το RHR χρησιμοποιώντας ένα τυπικό ηλεκτροκαρδιογράφημα και αξιολόγησαν την παγκόσμια γνωστική λειτουργία με μια μίνι ψυχικής φύσης εξέταση. Συγκέντρωσαν επίσης πληροφορίες σχετικά με άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, η σωματική δραστηριότητα και η κατάσταση καπνίσματος. Επιπλέον, οι επιστήμονες σημείωσαν τον δείκτη μάζας σώματος και τα επίπεδα χοληστερόλης των συμμετεχόντων.

Σημαντικός σύνδεσμος

Τα άτομα των οποίων το RHR ήταν 80 παλμούς ανά λεπτό (bpm) ή υψηλότερο είχαν, κατά μέσο όρο, 55% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια από εκείνα με RHR 60-69 bpm. Η συσχέτιση μεταξύ του αυξημένου RHR και της γνωστικής έκπτωσης παρέμεινε σημαντική, ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η τρέχουσα καρδιαγγειακή νόσος, η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, οι παράγοντες συμπεριφοράς και τα φάρμακα. Αν και αυτή η μελέτη δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια αιτιώδη σχέση, έδωσε μια εύλογη εξήγηση για τη σχέση μεταξύ αυξημένου RHR και γνωστικής έκπτωσης. Ο κύριος συγγραφέας, Δρ Yume Imahori, παρατηρεί: «Εάν παρακολουθούμε προσεκτικά τη γνωστική λειτουργία τέτοιων ασθενών και παρέμβουμε έγκαιρα, η εμφάνιση της άνοιας μπορεί να καθυστερήσει, κάτι που μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους». Το RHR ενός ατόμου μπορεί να μειωθεί μέσω της άσκησης και ιατρικής θεραπείας. Είναι επίσης εύκολο να μετρηθεί. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να αντιπροσωπεύουν έναν απλό τρόπο αναγνώρισης ατόμων με αυξημένο κίνδυνο.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τεστ ανιχνεύει τα πρώιμα στάδια άνοιας

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καταπολεμώντας τις φλεγμονές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τον καρκίνος;

Ύπνος καρκίνος: Η σχέση ύπνου και καρκίνου είναι ένα θέμα αυξανόμενου ερευνητικού ενδιαφέροντος. Αν και η ίδια η έλλειψη ύπνου δεν είναι άμεση αιτία καρκίνου, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρόνια στέρηση ύπνου

Πώς να αντιμετωπίσετε το tantrum με ψυχραιμία

Tantrum: Η αντιμετώπιση ενός ξεσπάσματος, είτε από παιδί είτε ακόμη και σε μια αγχωτική κατάσταση με ενήλικες, μπορεί να είναι πρόκληση. Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη

Συνταγή για μια γευστική ανατροπή για Mango Salsa

Mango Salsa: Η σάλσα μάνγκο είναι ένα ζωντανό, δροσιστικό πιάτο που συνδυάζει τη γλύκα των ώριμων μάνγκο με πικάντικες, νόστιμες γεύσεις. Είναι τέλειο ως ντιπ, επικάλυψη για ψητά κρέατα ή συμπλήρωμα τάκος.

10 Βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε την όρασή σας σε πολύ καλό επίπεδο

Όραση συμβουλές: Η διατήρηση της βέλτιστης όρασης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την όρασή σας

Πρώιμα συμπτώματα που συχνά αγνοούμε και προδίδουν καρκίνο μαστού

Καρκίνος του μαστού: Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού βελτιώνει σημαντικά τα αποτελέσματα της θεραπείας και τα ποσοστά επιβίωσης. Η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση.

Close Icon