ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άνοια: Οι ταχύτεροι καρδιακοί παλμοί μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για άνοια

Άνοια: Οι ταχύτεροι καρδιακοί παλμοί μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για άνοια

Άνοια: Οι ερευνητές εντοπίζουν μια σχέση μεταξύ του καρδιακού παλμού ενός ατόμου και του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας (RHR) μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια. Το RHR ενός ατόμου μπορεί να μειωθεί μέσω της άσκησης και ιατρικής θεραπείας. Είναι επίσης εύκολο να μετρηθεί. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να αντιπροσωπεύουν έναν απλό τρόπο αναγνώρισης ατόμων με αυξημένο κίνδυνο.

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Karolinska, στη Σουηδία, υποδηλώνει ότι άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω με αυξημένο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας RHR έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας και επιταχυνόμενης γνωστικής έκπτωσης. Αυτή η σχέση ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιαγγειακή νόσο. Ένας μικρός αριθμός μελετών δείχνει συσχέτιση μεταξύ υψηλού RHR και άνοιας ή γνωστικής έκπτωσης στο γενικό πληθυσμό των μεσήλικων ενηλίκων και των ατόμων με ισχαιμική καρδιοπάθεια. Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν είχαν ερευνήσει αυτή τη συσχέτιση στο γενικό πληθυσμό των ηλικιωμένων. Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, αντιμετωπίζει αυτό το κενό.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 2.147 συμμετέχοντες που ζούσαν στη Στοκχόλμη για έως και 12 χρόνια. Η μέση ηλικία τους ήταν 70,6 έτη και το 62% ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές μέτρησαν το RHR χρησιμοποιώντας ένα τυπικό ηλεκτροκαρδιογράφημα και αξιολόγησαν την παγκόσμια γνωστική λειτουργία με μια μίνι ψυχικής φύσης εξέταση. Συγκέντρωσαν επίσης πληροφορίες σχετικά με άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, η σωματική δραστηριότητα και η κατάσταση καπνίσματος. Επιπλέον, οι επιστήμονες σημείωσαν τον δείκτη μάζας σώματος και τα επίπεδα χοληστερόλης των συμμετεχόντων.

Σημαντικός σύνδεσμος

Τα άτομα των οποίων το RHR ήταν 80 παλμούς ανά λεπτό (bpm) ή υψηλότερο είχαν, κατά μέσο όρο, 55% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια από εκείνα με RHR 60-69 bpm. Η συσχέτιση μεταξύ του αυξημένου RHR και της γνωστικής έκπτωσης παρέμεινε σημαντική, ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η τρέχουσα καρδιαγγειακή νόσος, η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, οι παράγοντες συμπεριφοράς και τα φάρμακα. Αν και αυτή η μελέτη δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια αιτιώδη σχέση, έδωσε μια εύλογη εξήγηση για τη σχέση μεταξύ αυξημένου RHR και γνωστικής έκπτωσης. Ο κύριος συγγραφέας, Δρ Yume Imahori, παρατηρεί: «Εάν παρακολουθούμε προσεκτικά τη γνωστική λειτουργία τέτοιων ασθενών και παρέμβουμε έγκαιρα, η εμφάνιση της άνοιας μπορεί να καθυστερήσει, κάτι που μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους». Το RHR ενός ατόμου μπορεί να μειωθεί μέσω της άσκησης και ιατρικής θεραπείας. Είναι επίσης εύκολο να μετρηθεί. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να αντιπροσωπεύουν έναν απλό τρόπο αναγνώρισης ατόμων με αυξημένο κίνδυνο.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τεστ ανιχνεύει τα πρώιμα στάδια άνοιας

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καταπολεμώντας τις φλεγμονές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μια νόστιμη και θρεπτική τροφή που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στην καλύτερη πέψη, στην ενίσχυση της ανοσίας και σε διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία.

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.