Επιστημονικά Νέα

Καρδιαγγειακή νόσος κάπνισμα: Το κάπνισμα συνδέεται με καρδιακές παθήσεις ιδιαίτερα στη μέση ηλικία

Καρδιαγγειακή νόσος κάπνισμα: Το κάπνισμα συνδέεται με καρδιακές παθήσεις ιδιαίτερα στη μέση ηλικία

Καρδιαγγειακή νόσος κάπνισμα: Τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, το κάπνισμα συσχετίστηκε με πρώιμη εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου κατά 5,1 και 3,8 έτη, αντίστοιχα. Τα μοτίβα ήταν παρόμοια για νεότερους και μεγαλύτερους ενήλικες, με φόντο την τέταρτη έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το κάπνισμα.

Μεσήλικες γυναίκες και άνδρες που καπνίζουν έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν θανατηφόρο επεισόδιο καρδιαγγειακής νόσου (CVD) ως το πρώτο σημάδι καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 17 Νοεμβρίου στο Journal of the American Heart Association. Ο Sadiya S. Khan, MD, από το Northwestern University Feinberg School of Medicine στο Σικάγο, και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν δεδομένα σε ατομικό επίπεδο από εννέα κοόρτες με βάση τον πληθυσμό των ΗΠΑ για να εξετάσουν τη συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης καπνίσματος και των συνολικών υποτύπων καρδιαγγειακής νόσου και καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων και μη θανατηφόρων στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και άλλους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα δεδομένα συμπεριλήφθηκαν για 106.165 ενήλικες (50,4% γυναίκες).

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για μεσήλικες άνδρες και γυναίκες, οι συνολικοί μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν 46,0 και 34,7% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάπνιζαν, οι μεσήλικες άνδρες που ανέφεραν ότι κάπνιζαν είχαν υψηλότερους ανταγωνιστικούς λόγους κινδύνου για ένα θανατηφόρο συμβάν καρδιαγγειακής νόσου (αναλογία κινδύνου, 1,79), με παρόμοιο μοτίβο για τις γυναίκες (αναλογία κινδύνου, 1,82). Σε άνδρες και γυναίκες, το κάπνισμα συσχετίστηκε με πρώιμη εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου κατά 5,1 και 3,8 έτη, αντίστοιχα. Τα μοτίβα ήταν παρόμοια για νεότερους και μεγαλύτερους ενήλικες. “Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα μεταξύ των ατόμων που κάπνιζαν ήταν η πρώιμη έναρξη της καρδιαγγειακής νόσου, και μεταξύ εκείνων που ανέπτυξαν καρδιαγγειακή νόσο, πόσο νεότεροι ήταν”, είπε ο Khan σε μια δήλωση. “Δεν υπάρχει πολλή έρευνα για νεαρούς ενήλικες που καπνίζουν, ιδιαίτερα μεταξύ νεαρών ανδρών. Η μελέτη μας προσθέτει σημαντική προοπτική.” 

Η Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Η τέταρτη έκθεση του ΠΟΥ για τις παγκόσμιες τάσεις του καπνού δημοσιεύθηκε στις 16 Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι υπάρχουν 1,30 δισεκατομμύρια χρήστες καπνού παγκοσμίως σε σύγκριση με 1,32 δισεκατομμύρια το 2015. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί σε 1,27 δισεκατομμύρια μέχρι το 2025. Εξήντα χώρες βρίσκονται τώρα σε καλό δρόμο για την επίτευξη του εθελοντικού παγκόσμιου στόχου για μείωση της χρήσης καπνού κατά 30% μεταξύ 2010 και 2025: πριν από δύο χρόνια μόνο 32 χώρες ήταν σε καλό δρόμο. Εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί από αποτελεσματικές και ολοκληρωμένες πολιτικές ελέγχου του καπνού βάσει του πλαισίου του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού. Η έκθεση προτρέπει επίσης τις χώρες να επιταχύνουν την εφαρμογή των μέτρων που περιγράφονται στην FCTC του ΠΟΥ σε μια προσπάθεια να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των ατόμων που κινδυνεύουν να αρρωστήσουν και να πεθάνουν από ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα.

“Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε λιγότερους ανθρώπους να κάνουν χρήση καπνού κάθε χρόνο και περισσότερες χώρες σε καλό δρόμο για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων”, δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. “Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, και οι καπνοβιομηχανίες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κάθε κόλπο του βιβλίου για να υπερασπιστούν τα γιγάντια κέρδη που αποκομίζουν από την πώληση των θανατηφόρων προϊόντων τους. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να κάνουν καλύτερη χρήση των πολλών αποτελεσματικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα και να σώσουν ζωές”.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5% μείωση πωλήσεων στα τσιγάρα μετά την απαγόρευση της μενθόλης στον Καναδά

Έκθεση συνδέει τις πωλήσεις τσιγάρων με την πανδημική περίοδο

Αν κόψετε το κάπνισμα πριν τα 45, μειώνετε στο ελάχιστο τον κίνδυνο καρκίνου

Γιατί να κόψετε το κάπνισμα σήμερα κιόλας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εγείρει ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να υποστεί γενετικές αλλαγές για να μπορέσει να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μεταλλάξεις.

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

Εγκέφαλος παιδιά: Όταν οι γονείς και τα μωρά δένονται, όταν κλείνουν τα μάτια και βιώνουν τον κόσμο τους μαζί μέρα με τη μέρα, δεν είναι απλά χαριτωμένο. Αντικατοπτρίζει το πώς τα μωρά μαθαίνουν να ερμηνεύουν τις λεπτές ενδείξεις για το περιβάλλον τους.

Ο θηλασμός ενισχύει το IQ του παιδιού

Θηλασμός: Ο θηλασμός θεωρείται από καιρό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του IQ ενός παιδιού, αλλά άλλοι παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο ή/και η κοινωνική θέση της μαμάς θα μπορούσαν επίσης να αιτιολογούν ορισμένα από τα οφέλη.

Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων με διαβήτη κύησης

Διαβήτης κύησης: Υπάρχει ανάγκη για βελτιωμένη κατανόηση της παθοφυσιολογίας του σακχαρώδους διαβήτη κύησης για την ενημέρωση της πρόβλεψης του κινδύνου για τη μείωση των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.