Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Διακοπή καπνίσματος: Γιατί να κόψετε το κάπνισμα σήμερα κιόλας

Διακοπή καπνίσματος: Γιατί να κόψετε το κάπνισμα σήμερα κιόλας

Διακοπή καπνίσματος: Εάν καπνίζετε, καλό είναι να αναθεωρήσετε. Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι, όχι μόνο υγείας, για τους οποίους επείγει να διακόψετε το κάπνισμα.

Είτε σκέφτεστε να σταματήσετε, είτε είστε έτοιμοι να διακόψετε την απαίσια συνήθεια του καπνίσματος, ένα είναι το σίγουρο: Θα βελτιώσετε την υγεία σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα εύκολο project. Αντιθέτως το να σταματήσετε το κάπνισμα είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που θα αντιμετωπίσετε στο υπόλοιπο της ζωής σας. Πρόκειται για έναν τύπο εθισμού. Ως αποτέλεσμα, αμέσως όταν αρχίσει η διακοπή του εμφανίζονται στερητικά συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν είναι ευχάριστα.  

Υπάρχουν ειδικοί και προγράμματα που μπορεί να σας βοηθήσουν σχεδιάζοντας κάποιες στρατηγικές για να κόψετε το κάπνισμα χωρίς τα συμπτώματα που θα εμφανίζονταν αν προσπαθήσετε να το κόψετε μόνος. Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό καπνίζετε,  ξέρετε ότι η διακοπή θα ωφελήσει την υγεία σας τώρα και στο μέλλον. Θα ωφελήσει επίσης την υγεία των φίλων και της οικογένειάς σας. Εξάλλου δεν θα αισθάνονται πια άσχημα να σας λένε να καπνίσετε έξω γιατί τους ενοχλεί. Βεβαίως ένας από τους πιο βασικούς λόγους να κόψετε το κάπνισμα είναι η μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων.

Τι γίνεται από την στιγμή που διακόπτεις το κάπνισμα;

  • Δώδεκα ώρες μετά τη διακοπή, σχεδόν όλη η νικοτίνη είναι εκτός του συστήματός του οργανισμού μας 
  • Μετά από 24 ώρες, το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μας έχει μειωθεί δραματικά, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί να πάρει και να χρησιμοποιήσει το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά.
  • Μετά από δύο ημέρες, οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης αρχίζουν να επιστρέφουν δυναμικά.
  • Μετά από δύο μήνες, η ροή αίματος στα χέρια και τα πόδια σας βελτιώνεται.
  • Μετά από ένα χρόνο, ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μειώνεται γρήγορα.
  • Μετά από 10 χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό.

 

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη διακοπή του καπνίσματος και πάρα πολλά προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την επιθυμία σας για τσιγάρο. Επιλέξτε μια μέθοδο που είναι ασφαλής, αποτελεσματική και ταιριάζει με το χαρακτήρα και τις συνήθειές σας. Ακολουθήστε τις δοκιμασμένες προσεγγίσεις που μπορεί να έχουν προταθεί από συγγενείς και φίλους. Όχι μεθόδους που φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά. Έχετε πάντα στο νου σας ότι η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρειαστεί πολύ καιρό η προσπάθεια της διακοπής του. Αυτό δεν πρέπει να σας απογοητεύσει. Αντιθέτως, πρέπει να σας πεισμώσει να συνεχίσετε τις προσπάθειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο οργανισμός των καπνιστών έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό των μη καπνιστών,

Η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε κακή διατροφή, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση βάρους.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στη διακοπή του καπνίσματος

Το CDC προειδοποιεί για τους κινδύνους της νικοτίνης αφού η μελέτη διαπίστωσε ότι 2 εκ. έφηβοι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα φέτος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λιγότερο προφανείς λόγοι για τους οποίους δεν μπορείτε να χάσετε βάρος

Απώλεια βάρους: Οι ανεπάρκειες της βιταμίνης D, του σιδήρου και των βιταμινών Β, η αντίσταση στην ινσουλίνη και τέλος το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) μπορούν να οδηγήσουν σε ευαισθησία στην ινσουλίνη και να συμβάλουν στην αύξηση βάρους.

Πώς να κάθεστε λιγότερο και να κινείστε περισσότερο

Κίνηση: Η καθιστική συμπεριφορά σχετίζεται με μια σειρά κινδύνων για την υγεία, από αυξημένες πιθανότητες για χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο έως δυνητικά μικρότερη διάρκεια ζωής, λέει κάθε μελέτη.

Χρειάζεστε περισσότερο αντηλιακό όταν κάνει ζέστη έξω;

Αντηλιακό θερμοκρασία: Όταν κάνει ζέστη, γίνεται προφανές ότι χρειάζεστε αντηλιακό γιατί νιώθετε ζεστασιά και αισθάνεστε ότι ο ήλιος καίει πάνω στο δέρμα σας. Αλλά η θερμότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Συμβουλές για την αποφυγή τραυματισμών κατά την ποδηλασία

«Υπάρχουν απλά προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε», λέει ο Δρ Κάκαρ. "Το να έχετε πιο χοντρές λαβές ώστε να μην πιέζεστε τόσο δυνατά μπορεί επίσης να βοηθήσει. Τα γάντια ποδηλάτου βοηθούν επίσης και μερικές φορές βάζουν τον καρπό σας σε καλύτερη θέση από το να ασκείτε πίεση στην παλάμη σας." Δεν μπορείτε πάντα να αποφύγετε ένα ατύχημα, αλλά μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας ασφαλέστερη φορώντας πάντα κράνος ποδηλάτου.

Close Icon