Επιστημονικά Νέα

Διακοπή καπνίσματος ηλικία: Πριν τα 45 εξαλείφεται ο κίνδυνος καρκίνου πνεύμονα

Διακοπή καπνίσματος ηλικία: Πριν τα 45 εξαλείφεται ο κίνδυνος καρκίνου πνεύμονα

Διακοπή καπνίσματος ηλικία: Εάμ διακόψετε το κάπνισμα πριν την ηλικία των 45, τότε εξαλείφεται ο κίνδυνος καρκίνου πνεύμονα και άλλων μορφών καρκίνου.

Οι καπνιστές που εγκαταλείπουν τη συνήθεια πριν από την ηλικία των 45 ετών μπορούν σχεδόν να εξαλείψουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα ή άλλο καρκίνο, εκτιμά μια νέα μελέτη. Είναι αποδεδειγμένο ότι μετά το κόψιμο του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα μειώνεται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δύναμη της διακοπής του καπνίσματος όσο το δυνατόν νωρίτερα. Μεταξύ περισσότερων από 400.000 Αμερικανών που ακολούθησαν, οι καπνιστές πέθαναν από καρκίνο με τριπλάσιο ποσοστό από τους μη καπνιστές.

Πότε πρέπει να κόψετε το κάπνισμα;

Ωστόσο, οι καπνιστές που κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα μέχρι την ηλικία των 45 ετών μείωσαν αυτόν τον υπερβολικό κίνδυνο κατά 87%. Και αν ξεπεράσουν τη συνήθεια μέχρι την ηλικία των 35 ετών, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο εξαλείφεται, δήλωσε ο Blake Thomson, ερευνητής στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία που ηγήθηκε της μελέτης. Οι καπνιστές που σταμάτησαν το κάπνισμα στη δεκαετία του ’50 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μείωσαν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Όμως, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δύναμη να σταματήσεις τη συνήθεια όσο το δυνατόν νωρίτερα. “Εάν είστε καπνιστής στα 30 σας, ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα σας ταρακουνήσουν”, είπε ο Thomson.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου στο περιοδικό JAMA Oncology. Εξετάστηκαν δεδομένα για περισσότερους από 410.000 Αμερικανούς που συμμετείχαν σε συνεχιζόμενη ομοσπονδιακή έρευνα υγείας μεταξύ 1997 και 2014. Περίπου 10.000 συμμετέχοντες πέθαναν από καρκίνο κατά την περίοδο της μελέτης. Και κατά μέσο όρο, οι καπνιστές είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο – πιο συχνά καρκίνο του πνεύμονα – σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Πολλά, ωστόσο, εξαρτιόνταν από την ηλικία — την ηλικία στην οποία οι καπνιστές ξεκίνησαν και σταμάτησαν.

Όσο νεότεροι άρχισαν να καπνίζουν, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να πεθάνουν τελικά από καρκίνο. Μεταξύ εκείνων που ξεκίνησαν πριν από την ηλικία των 18 ετών, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές. Όταν οι άνθρωποι άρχισαν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 10 ετών, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο τετραπλασιάστηκε σε σύγκριση με τους μη καπνιστές δια βίου.

Για τους ανθρώπους που αποκτούν τη συνήθεια σε τρυφερή ηλικία, είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, συνολικά, εκτιμά η ομάδα του, οι καπνιστές που έκοψαν πριν από την ηλικία των 35 ετών εξάλειψαν τον υπερβολικό τους κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο. Εν τω μεταξύ, όσοι σταμάτησαν το κάπνισμα πριν την ηλικία των 45 ετών μείωσαν τον υπερβολικό κίνδυνο κατά 87%. Οι προοπτικές ήταν επίσης καλές για τους καπνιστές που σταμάτησαν αργότερα. Εάν το κατάφερναν μεταξύ 45 και 54 ετών, ο επιπλέον κίνδυνος μειώθηκε κατά 78% και κατά 56% εάν το κόψουν μεταξύ 55 και 64 ετών.

Οι γιατροί θα πρέπει να βοηθήσουν τους ασθενείς να απαλλαγούν από τη συνήθεια όσο το δυνατόν νωρίτερα, αλλά και να μην εγκαταλείπουν ποτέ την προσπάθεια να το κόψουν. Μερικές φορές ένα άτομο πρέπει να το κόψει πολλές φορές για να μείνει μόνιμα μακριά από τα προϊόντα καπνού. Γενικά, οι καπνιστές τα καταφέρνουν καλύτερα όταν λαμβάνουν κάποια βοήθεια στην προσπάθεια, είτε από τον γιατρό τους είτε μέσω των δωρεάν κυβερνητικών «γραμμών εξόδου», που λειτουργούν σε κάθε πολιτεία. Αυτό το είδος υποστήριξης, είπε ο Thomson, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να λύσουν τις επιλογές διακοπής του καπνίσματος. Αυτά περιλαμβάνουν δύο συνταγογραφούμενα φάρμακα και μη συνταγογραφούμενα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης, όπως τσίχλες και επιθέματα.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πολλών καρκίνων, όπως καρκίνου του παχέος εντέρου, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του παγκρέατος. Αλλά ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο κορυφαίος δολοφόνος καρκίνου μεταξύ των καπνιστών. Ορισμένοι πρώην καπνιστές που έχουν κόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια εξακολουθούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για ετήσιες αξονικές τομογραφίες για έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα — ανάλογα με την ηλικία τους και το πόσο πολύ κάπνιζαν στο παρελθόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εκείνοι με διαταραχή χρήσης ουσιών ήταν πιο πιθανό να προσβληθούν από τον κορωνοϊό αφού έλαβαν και τα δύο εμβόλια, λέει μελέτη.

Γιατί να κόψετε το κάπνισμα σήμερα κιόλας

Το CDC προειδοποιεί για τους κινδύνους της νικοτίνης αφού η μελέτη διαπίστωσε ότι 2 εκ. έφηβοι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα φέτος

Ο οργανισμός των καπνιστών έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό των μη καπνιστών,

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.