Επιστημονικά Νέα

Πλαστικά χοληστερόλη: Η χρήση των πλαστικών αυξάνουν την χοληστερίνη και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο καρδειαγγειακής νόσου

Πλαστικά χοληστερόλη: Η χρήση των πλαστικών αυξάνουν την χοληστερίνη και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο καρδειαγγειακής νόσου

Πλαστικά χοληστερόλη: Σε μια μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας φθαλικός εστέρας, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα.

Τα πλαστικά είναι μέρος της σύγχρονης ζωής, είναι χρήσιμα. Όμως μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πρόκληση για το περιβάλλον και μπορεί επίσης να προκαλέσουν ανησυχία για την υγεία. Πράγματι, η έκθεση σε χημικές ουσίες που σχετίζονται με το πλαστικό, όπως η βασική χημική ουσία δισφαινόλη Α και οι φθαλικοί πλαστικοποιητές, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στον άνθρωπο. Ποιοι υποκείμενοι μηχανισμοί το προκαλούν, ωστόσο, παραμένουν άγνωστοι. Μια ομάδα με επικεφαλής τον Changcheng Zhou, έναν βιοϊατρικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Riverside, τώρα γεννά τις ελπίδες για την επίλυση του μυστηρίου. Σε μια μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας φθαλικός εστέρας, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

“Βρήκαμε ότι ο φθαλικός δικυκλοεξυλεστέρας ή DCHP συνδέεται ισχυρά με έναν υποδοχέα που ονομάζεται υποδοχέας pregnane X ή PXR”, δήλωσε ο Zhou, ο οποίος είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή UCR. “Το DCHP «ενεργοποιεί» το PXR στο έντερο, προκαλώντας την έκφραση των βασικών πρωτεϊνών που απαιτούνται για την απορρόφηση και τη μεταφορά της χοληστερόλης. Τα πειράματά μας δείχνουν ότι το DCHP προκαλεί υψηλή χοληστερόλη στοχεύοντας τη σηματοδότηση PXR του εντέρου”. Το DCHP, ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος πλαστικοποιητής φθαλικού άλατος, προτάθηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ως ουσία υψηλής προτεραιότητας για αξιολόγηση κινδύνου. Δεν είναι γνωστά ακόμη πολλά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του DCHP στους ανθρώπους.

“Από όσο γνωρίζουμε, η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε DCHP στην υψηλή χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε μοντέλα ποντικιών”, είπε ο Zhou. “Τα αποτελέσματά μας παρέχουν πληροφορίες και νέες κατανοήσεις για τον αντίκτυπο των χημικών ουσιών που σχετίζονται με τα πλαστικά στην υψηλή χοληστερόλη —ή δυσλιπιδαιμία— και στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων”. Η ομάδα του Zhou διαπίστωσε επίσης ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε DCHP είχαν στο αίμα τους «κεραμίδια» υψηλότερης κυκλοφορίας – μια κατηγορία μορίων κηρώδους λιπιδίου που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους ανθρώπους – με τρόπο που εξαρτιόταν από το PXR. “Αυτό, επίσης, υποδεικνύει τον δυνητικά σημαντικό ρόλο του PXR στη συμβολή στις επιβλαβείς επιπτώσεις των χημικών ουσιών που σχετίζονται με τα πλαστικά στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων”, δήλωσε ο Zhou. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives, ένα κορυφαίο περιοδικό στον τομέα της περιβαλλοντικής υγείας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου

Ασκήσεις που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη

Υπερχοληστερολαιμία: Ποιος ο ρόλος της κληρονομικότητας;

Τι ώρα θα πρέπει να κοιμάστε για καλή καρδιακή υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.