Επιστημονικά Νέα

Ζέστη καρδειαγγειακά νοσήματα: Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδειακών επεισοδίων

Ζέστη καρδειαγγειακά νοσήματα: Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδειακών επεισοδίων

Ζέστη καρδειαγγειακά νοσήματα: Η υπερβολική ζέστη σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών επεισοδίων, ειδικά για ενήλικες με προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση των ακραίων θερμοκρασιών. Αυτή η υπερβολική ζέστη σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών επεισοδίων, ειδικά για ενήλικες με προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις. Φαινόμενα ακραίας ζέστης, όπως οι καύσωνες, προβλέπεται να αυξηθούν σε συχνότητα, σοβαρότητα και διάρκεια. Η υπερβολική ζέστη ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας. Ως παραδείγματα, αναφέρονται 70.000 θάνατοι που αποδίδονται στον ευρωπαϊκό καύσωνα το 2003 και 55.000 θάνατοι που αποδίδονται στον ρωσικό καύσωνα του 2010.

Τι επηρεάζει την πιθανότητα νοσηλείας από τη ζέστη;

Παράγοντες κινδύνου για νοσηλεία που σχετίζεται με τη ζέστη περιλαμβάνουν την ηλικία, τις χρόνιες ασθένειες, την κοινωνική απομόνωση, ορισμένα φάρμακα και την έλλειψη πρόσβασης σε κλιματισμό. Μεταξύ των χρόνιων ασθενειών, τα καρδιαγγειακά νοσήματα συχνά προσδιορίζονται ως παράγοντας κινδύνου για νοσηλεία και θάνατο λόγω ζέστης. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως και ότι ο αριθμός των ημερών ακραίας ζέστης θα αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες χερσαίες περιοχές. Αν και δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως τους λόγους, τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά τη διάρκεια ακραίων θερμοκρασιών.

Οι συγγραφείς διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση επιδημιολογικών μελετών που βασίζονται σε στοιχεία και σημείωσαν μια σταθερή συσχέτιση μεταξύ της υπερβολικής ζέστης και του μεγαλύτερου κινδύνου δυσμενών καρδιαγγειακών εκβάσεων. Επιπλέον, εξέτασαν συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις που εξέτασαν την επίδραση της υπερβολικής ζέστης στα δυσμενή καρδιαγγειακά αποτελέσματα και αναφέρουν ότι οι καύσωνες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια. Αν και οι επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης στα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα έχουν εξηγηθεί στο πλαίσιο της θερμοπληξίας, πολλά συμβάντα συμβαίνουν χωρίς θερμοπληξία και οι μηχανισμοί αυτών των γεγονότων απουσία θερμοπληξίας παραμένουν ασαφείς. Είναι πιθανό η έκθεση στη θερμότητα να αυξάνει τις ανάγκες του μυοκαρδίου σε οξυγόνο.

Λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι προληπτικές στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση του καρδιαγγειακού κινδύνου κατά τη διάρκεια συμβάντων ακραίας ζέστης θα πρέπει να στοχεύουν στη μείωση της έκτασης της υπερθερμίας και της αφυδάτωσης. Στον Καναδά, τα συστήματα προειδοποίησης για τη θερμότητα λειτουργούν ως πρώτη γραμμή άμυνας, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για επερχόμενα γεγονότα θερμότητας και προτείνοντας στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση πιθανών επιπλοκών λόγω ζέστης. Για παράδειγμα, οι προειδοποιήσεις θερμότητας εκδίδονται 18-24 ώρες πριν από ένα συμβάν θερμότητας στο Οντάριο και το Κεμπέκ, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος θα παραμείνει πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον δύο ημέρες. Οι δημόσιες συμβουλές περιλαμβάνουν τον εντοπισμό των σημείων του θερμικού στρες, τη διασφάλιση ότι οι άνθρωποι πίνουν επαρκείς ποσότητες κρύου υγρού ή αναζητούν ένα κλιματιζόμενο περιβάλλον.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν καλύτερα:

  • οι λόγοι για τους οποίους η υπερβολική ζέστη σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο δυσμενών καρδιαγγειακών εκβάσεων
  • η επίδραση της καρδιαγγειακής φαρμακευτικής αγωγής στις φυσιολογικές αποκρίσεις του ανθρώπινου σώματος κατά την έκθεση στη θερμότητα
  • οι βέλτιστες στρατηγικές ψύξης που μπορούν να συστηθούν σε άτομα με καρδιακή νόσο κατά τη διάρκεια καύσωνα
  • ασφαλή περιβαλλοντικά όρια για την υπαίθρια άσκηση σε άτομα με καρδιοπάθεια

Οι επαγγελματίες καρδιαγγειακής υγείας πρέπει να γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής ζέστης στην καρδιαγγειακή υγεία. Η καλύτερη επίγνωση και κατανόηση των καρδιαγγειακών συνεπειών της υπερβολικής ζέστης και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη και τον μετριασμό ανεπιθύμητων συμβάντων, θα μας βοηθήσει όλους να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο και τη βελτιστοποίηση της φροντίδας των ασθενών που εκτίθενται σε ένα ολοένα και πιο ζεστό κλίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πιθανότητα καρδιακών παθήσεων στους μεσήλικες αυξάνεται με το κάπνισμα

Η πανδημία έφερε περισσότερη κατάθλιψη και αντίστοιχα καρδιακά νοσήματα

Σύμφωνα με ερευνητές, το να κοιμάστε μια συγκεκριμένη ώρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Τι ώρα θα πρέπει να κοιμάστε για καλή καρδιακή υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ρόλος του γονιδίου DDX3X στην αναπτυξιακή αναπηρία

Αναπτυξιακή αναπηρία: Ένα μόνο γονίδιο που είχε προηγουμένως βρεθεί ότι είναι η κινητήρια δύναμη σε ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδέεται με την επιληψία, τον αυτισμό και την αναπτυξιακή αναπηρία έχει αναγνωριστεί ως συνδετικός κρίκος στο σχηματισμό υγιών νευρώνων.

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Πώς προκαλεί προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Ανωμαλίες στις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στην καρδιά πιθανότατα προκαλούν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne (DMD), δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eLife. Τα ευρήματα εξηγούν γιατί έως και το 60% των ασθενών με DMD έχουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και προτείνουν πιθανές παρεμβάσεις θεραπείας.

Νέο κεφάλαιο στην ανοσολογία η ανακάλυψη Β κυττάρων στους πνεύμονες

Ανοσολογία: Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο COVID-19; Επιστήμονες από το Inserm, το CNRS και το Aix-Marseille Université στο Κέντρο Ανοσολογίας Marseille-Luminy ανοίγουν νέες προοπτικές στον τομέα, με την ενεργοποίηση των κυττάρων Β μνήμης απευθείας στους πνεύμονες. Η έρευνά τους, που ενισχύει τις θεμελιώδεις γνώσεις στον τομέα της ανοσολογίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity.

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.