Επιστημονικά Νέα

Νέα Έρευνα: Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και άλλα οφέλη για την υγεία

Νέα Έρευνα: Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και άλλα οφέλη για την υγεία

Ο Patikorn επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής καμία μελέτη δεν έχει συγκρίνει τους διαφορετικούς τύπους διαλείπουσας δίαιτας κατ' ιδίαν, επομένως «ο καλύτερος τύπος διαλείπουσας νηστείας είναι αυτός που οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να τηρήσουν μακροπρόθεσμα».

Νέα Έρευνα: Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και άλλα οφέλη για την υγεία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Συνδυασμένα αποτελέσματα από συνολικά 130 κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), του σωματικού λίπους, της «κακής» χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα νηστείας και της αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Δύο συγκεκριμένοι τύποι διαλείπουσας νηστείας συνδέθηκαν με σημαντική απώλεια βάρους και άλλα οφέλη για την υγεία. Ο ένας, που ονομάζεται τροποποιημένη νηστεία εναλλακτικής ημέρας, περιλαμβάνει την εναλλαγή μιας ημέρας φαγητού ως συνήθως με την κατανάλωση όχι περισσότερο από 600 την επόμενη ημέρα.

Ο άλλος, που ονομάζεται “Δίαιτα 5:2” είναι παρόμοιος, αλλά περιλαμβάνει 2 ημέρες την εβδομάδα μηδενική ή πολύ χαμηλή κατανάλωση θερμίδων και 5 ημέρες κανονική διατροφή. Λιγότερο επωφελής ήταν η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού, που περιελάμβανε νηστεία 12-24 ώρες την ημέρα και «νηστεία εναλλάξ ημέρας με μηδενικές θερμίδες», όπου δεν καταναλώνεται φαγητό κάθε δεύτερη μέρα.

“Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τον ρόλο της διαλείπουσας νηστείας, ειδικά της τροποποιημένης νηστείας εναλλάξ ημέρας, σε ενήλικες υπέρβαρους ή παχύσαρκους ως προσέγγιση απώλειας βάρους με άλλα οφέλη για την υγεία.

Αλλά τα άτομα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Chanthawat Ο Patikorn, του Πανεπιστημίου Chulalongkorn στην Ταϊλάνδη.

Και υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο: οι περισσότερες μελέτες διήρκεσαν μόνο περίπου 3 μήνες.

Μεταξύ αυτών που κράτησαν περισσότερο, η απώλεια βάρους φαινόταν να μειώνεται κατά περίπου 6 μήνες, είτε επειδή το σώμα προσαρμόστηκε στο διατροφικό μοτίβο είτε επειδή οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να τηρήσουν τις δίαιτες. “Εξακολουθούν να λείπουν δεδομένα για να δούμε αν αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα. Βλέπουμε απώλεια βάρους και βελτιωμένα μεταβολικά προφίλ, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο θάνατο ή καρδιαγγειακά επεισόδια”, λέει ο Patikorn.

Από την άλλη, «θα έλεγα ότι αν ο ασθενής ενδιαφέρεται να κάνει διαλείπουσα νηστεία, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι είναι κακό».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα μοτίβα όπου δεν καταναλώνεται τίποτα για μεγάλες χρονικές περιόδους θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για άτομα με διαβήτη που χρησιμοποιούν ινσουλίνη ή είναι επιρρεπή σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία). Μόνο δύο δίαιτες, τροποποιημένη νηστεία εναλλάξ ημέρας και 5:2, συσχετίστηκαν με απώλεια βάρους 5% ή περισσότερο του συνολικού σωματικού βάρους σε ενήλικες υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

Και με τη δίαιτα 5:2, η απώλεια βάρους διατηρήθηκε στους 6 έως 12 μήνες.

Η τροποποιημένη νηστεία εναλλάξ ημέρας συσχετίστηκε επίσης με βελτιώσεις στους 2 έως 12 μήνες των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου όπως η ολική χοληστερόλη, η «κακή» χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και η αρτηριακή πίεση. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 17 Δεκεμβρίου στο JAMA Network Open.

Μια άλλη δοκιμή δείχνει μέτρια επίδραση, παρόμοιο πρόβλημα αντοχής Σε μια ξεχωριστή τυχαιοποιημένη δοκιμή 1 έτους που δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου 2021, στο PLOS One, 300 ενήλικες με παχυσαρκία τυχαιοποιήθηκαν είτε σε δίαιτα 5:2 με οδηγίες αυτοβοήθειας, στην ίδια δίαιτα συν έξι εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες υποστήριξης ή απλώς τυπικές συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.

Η ομάδα αυτοβοήθειας 5:2 κόλλησε με αυτό αρχικά, αλλά μόνο το ένα τρίτο εξακολουθούσε να ακολουθεί τη δίαιτα για 6 μήνες και μόνο το ένα πέμπτο κατά 1 χρόνο.

Η απώλεια βάρους στους 6 μήνες και το 1 έτος ήταν παρόμοια μεταξύ των ομάδων αυτοβοήθειας 5:2 και τυπικών συμβουλών (περίπου 4 κιλά).

Η δίαιτα 5:2 με ομαδική υποστήριξη συσχετίστηκε με μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ό,τι η αυτοβοήθεια 5:2 στις 6 εβδομάδες, αλλά δεν υπήρχε διαφορά στο 1 έτος. Βλέποντάς το πιο θετικά, το 18% της ομάδας αυτοβοήθειας 5:2 είχε χάσει περισσότερο από το 5% του σωματικού του βάρους σε 1 χρόνο και οι συμμετέχοντες έδωσαν στο σχέδιο 5:2 ευνοϊκές αξιολογήσεις.

Οι ερευνητές αυτής της μελέτης, ο καθηγητής κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, Peter Hajek και οι συνεργάτες του, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «μια πρόταση για δοκιμή 5:2 θα μπορούσε να δοθεί σε μια γρήγορη διαβούλευση και να είναι χρήσιμη ειδικά για ασθενείς που δεν είχαν επωφεληθεί από τις τυπικές συμβουλές .”

Ο Patikorn επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής καμία μελέτη δεν έχει συγκρίνει τους διαφορετικούς τύπους διαλείπουσας δίαιτας κατ’ ιδίαν, επομένως «ο καλύτερος τύπος διαλείπουσας νηστείας είναι αυτός που οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να τηρήσουν μακροπρόθεσμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η νηστεία μειώνει την αρτηριακή πίεση, αλλά προσωρινά

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Όταν το σώμα σας περνά περισσότερο χρόνο σε κατάσταση νηστείας

Μελέτη εξηγεί την ανθεκτικότητα του λίπους στην κοιλιά

Πέντε διατροφικοί μύθοι που καταρρίπτονται από τους ειδικούς

Πέντε βασικές αλλαγές στη διατροφή για να χάσετε τα κιλά των γιορτών

Η Διαλειπούσα νηστεία έχει οφέλη και στην ψυχολογία σου

Η διαλείπουσα νηστεία βοηθά στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.