Μπορούν οι θρησκευτικές πρακτικές ενός ατόμου να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου; Αυτό είναι το επίκεντρο μιας νέας μελέτης από τον Christopher Ellison στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Σαν Αντόνιο (UTSA) και τους συνεργάτες του. Ο Ellison συνεργάστηκε με τον Terrence D. Hill, αναπληρωτή καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, και τον Reed T. Deangelis ’15 ’17, έναν απόφοιτο UTSA και έναν διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν αρκετές μεγάλες μελέτες σχετικά με τη θρησκευτική συμμετοχή και σχετικά με τον ύπνο αποτελέσματα που περιελάμβαναν άτομα από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και θρησκείες. Ανέλυσαν διάφορα μέτρα θρησκευτικής εμπλοκής, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής παρουσίας, της θρησκευτικής σημασίας και της συχνότητας της προσευχής.

Μετά από την εξέταση αυτών των μελετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερα επίπεδα θρησκευτικής συμμετοχής τείνουν να έχουν πιο υγιή αποτελέσματα ύπνου από τους λιγότερο θρησκευτικούς ομολόγους τους. Ο Ellison πιστεύει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η θρησκευτική ανάμιξη ενός ατόμου ωφελεί την ψυχική του υγεία μειώνοντας το άγχος, προωθώντας την κοινωνική δέσμευση και υποστήριξη από τα άλλα μέλη της εκκλησίας, παρέχοντας ψυχολογικούς πόρους (ελπίδα, αισιοδοξία, νόημα) και προάγοντας έναν υγιέστερο τρόπο ζωής (χαμηλότερα επίπεδα κατάχρησης ουσιών) .

«Αυτή η έρευνα είναι σχετικά άγνωστη επικράτεια που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η θρησκεία και η πνευματικότητα επηρεάζουν την υγεία ενός ατόμου και τη συνολική ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Ellison. Ο Ellison και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν να παρουσιάσουν νέα ευρήματα έρευνας σχετικά με το θέμα αυτό στις συνεδριάσεις της Ένωσης για τη Κοινωνιολογία της Θρησκείας (ASR) στη Φιλαδέλφεια τον Αύγουστο του 2018.

Αυτό το πρόγραμμα παρακολούθησης βασίζεται σε δεδομένα από μια μεγάλη πρόσφατη έρευνα σε εθνικό επίπεδο των ενηλίκων των Η.Π.Α. Με αυτά τα στοιχεία, ο Ellison και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι άτομα με μεγαλύτερη αίσθηση σιγουριάς πνευματικής σωτηρίας τείνουν να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ύπνου και τείνουν να έχουν λιγότερες αρνητικές συνέπειες στον ύπνο λόγω αγχωδών συμβάντων ζωής και χρόνιων καταστάσεων. Ο Ellison είπε ότι μεγάλο μέρος του οφέλους της αντιλαμβανόμενης πνευματικής σωτηρίας ανάμεσα στους πιστούς είναι επειδή αυτά τα άτομα έχουν χαμηλότερα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας, δηλαδή αισθήματα κατάθλιψης και άγχους.

Το 2011, ο Ellison συνυπέγραψε μια μελέτη που συνδέει τα μέτρα θρησκευτικής συμμετοχής (θρησκευτική παρουσία, προσευχή και ασφαλή προσκόλληση στο Θεό) με τα αποτελέσματα του ύπνου (ποιότητα ύπνου, ανήσυχος ύπνος, χρήση φαρμάκων για ύπνο). Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία που συλλέχθηκαν από ένα εθνικό δείγμα πιθανών ενεργών ηλικιωμένων και άλλων ενεργών μελών της Εκκλησίας του Πρεσβυτερίου (ΗΠΑ) (2005-2007).

Τα δεδομένα έδειξαν ότι η θρησκευτική παρακολούθηση και η συχνότητα της προσευχής σχετίζονταν θετικά με τη συνολική ποιότητα του ύπνου αλλά δεν σχετίζονταν με τον ανήσυχο ύπνο και τη χρήση των φαρμάκων για ύπνο. Ο Ellison και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θρησκεία θα μπορούσε να μειώσει την ψυχολογική δυσφορία, την κατάχρηση ουσιών και την έκθεση στο στρες, τα οποία συνδέονται όλα με τα αποτελέσματα του ύπνου.

Οι τομείς έρευνας του Ellison περιλαμβάνουν τις θρησκευτικές επιρροές στην ψυχική και σωματική υγεία και τον κίνδυνο θνησιμότητας, τις θρησκευτικές παραλλαγές στην οικογενειακή ζωή, το ρόλο της θρησκείας σε πληθυσμούς φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων και τις θρησκευτικές επιρροές στις κοινωνικές και πολιτικές αντιλήψεις. Έχει εκδώσει δύο βιβλία και περίπου 200 επιστημονικά άρθρα και βιβλία για αυτά και άλλα θέματα.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × two =