Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Πένθος: Πότε η θλίψη ξεπερνά τα όρια και γίνεται ψυχική διαταραχή;

Πένθος: Πότε η θλίψη ξεπερνά τα όρια και γίνεται ψυχική διαταραχή;

Πένθος: Η συμφιλίωση με τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες και πιεστικές στιγμές στη ζωή!

Η συμφιλίωση με τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες και πιεστικές στιγμές στη ζωή. Η θλίψη είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας θεραπείας και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρείτε ένα νέο φυσιολογικό χωρίς το αγαπημένο σας πρόσωπο. Ωστόσο, μερικές φορές η θλίψη μπορεί να είναι συντριπτική και να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πότε η θλίψη ξεπερνά τα όρια σε ψυχική διαταραχή.

Τι είναι η θλίψη;
Η θλίψη είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση στην απώλεια. Ο θάνατος ενός αγαπημένου ατόμου κοντά σας, το τέλος μιας σχέσης ή η απώλεια μιας δουλειάς είναι μεταξύ των πιθανών αφορμών για τη διαδικασία του πένθους. Το πένθος μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως μέσω σωματικών, ψυχικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων. Η θλίψη περνά από πέντε στάδια:

  • Άρνηση
  • Θυμός
  • Διαπραγμάτευση
  • Κατάθλιψη
  • Αποδοχή

Τα στάδια της θλίψης δεν είναι γραμμικές διαδικασίες και κάθε άτομο τα βιώνει διαφορετικά. Αν και μπορεί να μην περάσουν όλοι και τα πέντε στάδια, μπορούν να χρησιμεύσουν ως βοηθητικό πλαίσιο για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της θλίψης.

Υπάρχει μια φυσιολογική περίοδος πένθους;
Το πένθος για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου δεν έχει καθορισμένο χρονικό διάστημα. Το πένθος είναι διαφορετικό για κάθε άτομο και η διάρκεια και η ένταση της διαδικασίας του πένθους μπορεί να διαφέρει πολύ από το ένα άτομο στο άλλο. Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να βελτιώνονται μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες, αλλά για άλλους, ο πόνος της απώλειας μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Για κάποιους, μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ εντελώς. Θυμηθείτε, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να θρηνήσετε, και η πορεία του καθενός προς τη θεραπεία θα είναι διαφορετική.

Η θλίψη μπορεί να γίνει περίπλοκη
Η περίπλοκη διαταραχή θλίψης (CGD) είναι ένας κλινικός όρος για όταν το πένθος ενός ατόμου δεν περνά από τα στάδια και κολλάει. Η διαφορά μεταξύ του φυσιολογικού πένθους και της περίπλοκης διαταραχής θλίψης είναι ότι το περίπλοκο πένθος είναι πιο έντονο και διαρκεί περισσότερο. Αν και η φυσιολογική θλίψη τείνει να εξασθενεί με τον καιρό, η μη θεραπευμένη περίπλοκη διαταραχή θλίψης μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Πώς να αναγνωρίσετε εάν η θλίψη έχει γίνει ψυχική διαταραχή
Εδώ είναι μερικά σημάδια ότι η θλίψη ενός ατόμου μπορεί να έχει εξελιχθεί σε ψυχική διαταραχή:

1.Παρατεταμένη διάρκεια. Το πένθος είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ωστόσο, εάν το πένθος επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως περισσότερο από έξι μήνες, μπορεί να είναι σημάδι ότι έχει εξελιχθεί σε ψυχική διαταραχή.
Έχω έντονο και συντριπτικό συναίσθημα . Εάν τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα και εμποδίζουν την καθημερινή ζωή, θα μπορούσε να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Μερικά κοινά συναισθήματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίμονη θλίψη, άγχος, ευερεθιστότητα και θυμό.
2.Διαταραχή της λειτουργικότητας. Η θλίψη μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή, αλλά αν εμποδίζει ένα άτομο να λειτουργήσει κανονικά, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανησυχία. Για παράδειγμα, εάν το άτομο έχει πρόβλημα να ολοκληρώσει εργασίες ή σχολικές εργασίες, να ασχοληθεί με την αυτοφροντίδα ή να διατηρήσει σχέσεις, μπορεί να είναι σημάδι ότι χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια.
3.Δυσκολία αποδοχής της απώλειας. Αν και είναι φυσιολογικό να αγωνίζεσαι με την αποδοχή μιας απώλειας, μπορεί να είναι σημάδι ψυχικής διαταραχής εάν το άτομο δεν μπορεί να αποδεχθεί την απώλεια. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως επίμονες σκέψεις ή ενασχόληση με τον αποθανόντα ή ως γεγονός που προκάλεσε την απώλεια.
4.Σωματικά συμπτώματα. Εάν ένα άτομο έχει συνεχή σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι ή πόνο στο στήθος που δεν προκαλείται από μια διαγνώσιμη ασθένεια, μπορεί να υποδεικνύει ένα πιο σοβαρό συναισθηματικό ή ψυχολογικό πρόβλημα που σχετίζεται με το πένθος.
Συνοπτικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και να αναζητήσετε επαγγελματική υποστήριξη για συμπτώματα περίπλοκης θλίψης, όπως η παρατεταμένη θλίψη, η αποκόλληση και η δυσκολία στη λειτουργία. Η αναζήτηση βοήθειας από γιατρό ή ειδικό θεραπευτή θλίψης μπορεί να αποτρέψει μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Θυμηθείτε, δεν είναι ντροπή να αναζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι γυναίκες διαγιγνώσκονται πιο συχνά με κατάθλιψη;

10 Τρόποι βελτίωσης της ψυχικής μας υγείας

Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αίμα μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που αντιμετωπίζει την κατάθλιψη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Έχει σημασία αν σας ακούν τα παιδιά σας;

Οικογένεια: Τα παιδιά που δεν φαίνεται να ακούν τους γονείς τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβολή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Ποια είναι το προειδοποιητικά σημάδια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια αναγνώριση: Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις διαδικασίες σκέψης, τις αντιλήψεις, τη συναισθηματική ανταπόκριση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Πώς σχετίζεται η μνήμη άγχους με την καρδιακή ανεπάρκεια;

Καρδιά στρες: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αφήνει μια «μνήμη άγχους» με τη μορφή αλλαγών στην τροποποίηση του DNA των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή αίματος και ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα.

Close Icon