Ψυχική Υγεία

Πρωτεΐνη αίμα: Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αίμα μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη

Πρωτεΐνη αίμα: Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αίμα μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη

Πρωτεΐνη αίμα: Έρευνα δείχνει ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GDF11 συνδέεται με τη βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Νέα έρευνα δείχνει ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GDF11 συνδέεται με τη βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και της μνήμης στα ποντίκια. Η έρευνα έχει προτείνει ότι η επέκταση του GDF11, μιας πρωτεΐνης στο αίμα μας, είναι ευνοϊκή για την οσφρητική αντίληψη και για τη δημιουργία νέων κυττάρων στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων ποντικών. Τα αποτελέσματα του GDF11 στον ανθρώπινο εγκέφαλο δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Νέα έρευνα από το Institut Pasteur, το CNRS και το Inserm προτείνει ότι όταν εισάγεται πρωτεΐνη GDF11 σε ηλικιωμένα ποντίκια, οι ικανότητες μνήμης τους βελτιώνονται σημαντικά ενώ μειώνονται τα προβλήματα συμπεριφοράς που συνδέονται με την κατάθλιψη. Η προσθήκη του GDF11 εξουσιοδότησε τα ηλικιωμένα ποντίκια να ανακτήσουν προηγούμενες συμπεριφορές στα νεότερα τους χρόνια. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging στις 2 Φεβρουαρίου 2023.

Η ερευνητική ομάδα εμβάθυνε περαιτέρω στη μελέτη και χρησιμοποίησε διαφορετικά ηλικιωμένα ποντίκια με συμπτώματα που μοιάζουν με κατάθλιψη και in vitro καλλιέργειες νευρώνων για να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας του GDF11. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η χορήγηση του GDF11 επιτρέπει μια οργανική διαδικασία ενδοκυτταρικού καθαρισμού ή «αυτοφαγίας» στον εγκέφαλό μας, για να απαλλαγούμε από τα γηρασμένα κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη GDF11 αυξάνει ταυτόχρονα τον κύκλο εργασιών των κυττάρων στον ιππόκαμπό μας, αποκαθιστώντας τη νευρωνική δραστηριότητα.

Στους ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η πρωτεΐνη GDF11 μπορεί δυνητικά να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε άτομα. Η ομάδα από το Institut Pasteur, το CNRS και το Inserm, μαζί με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McMaster, μελέτησαν την πρωτεΐνη στον ορό του αίματος νεότερων ασθενών με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Παρατήρησαν ότι τα επίπεδα πρωτεΐνης GDF11 ήταν σημαντικά κατώτερα σε σύγκριση με άλλα. Ανακάλυψαν επίσης ότι ανάλογα με τη σοβαρότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, το επίπεδο του GDF11 διέφερε επίσης.

«Αυτή η εργασία παρέχει κλινικά στοιχεία που συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα του GDF11 στο αίμα με διαταραχές της διάθεσης σε ασθενείς με κατάθλιψη», λέει μια ερευνήτρια στο Institut Pasteur’s Perception and Memory Unit Lida Katsimpardi, η οποία συνδέεται με το Inserm στο Institut Necker-Enfants Malades και επίσης. ο συν-τελευταίος συγγραφέας της μελέτης. Συμπεραίνει: «Στο μέλλον, αυτό το μόριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης για τη διάγνωση καταθλιπτικών επεισοδίων. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως θεραπευτικό μόριο για τη θεραπεία γνωστικών και συναισθηματικών διαταραχών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σουβλάκια κοτόπουλου με τζατζίκι

Είναι καλύτερο να τρώμε ή να πίνουμε την πρωτεΐνη;

Τοξική πρωτεΐνη προκαλεί μυική δυστροφία και & αρινία

Θα μπορούσαν τα αντικαταθλιπτικά να προκαλέσουν μανία κατά την έναρξη της θεραπείας της διπολικής διαταραχής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν το διάσημο είδωλό μας, μας γίνεται εμμονή

Σύνδρομο λατρείας διασημοτήτων: Κάποιοι όμως περνούν τα όρια του φανατισμού και αποκτούν εμμονή να θέλουν να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με τους αγαπημένους τους σταρ.

Πώς οι καταναγκασμοί επηρεάζουν την ψυχική υγεία;

Καταναγκασμός: Η ανάκαμψη από τους καταναγκασμούς απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιμονή. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, να τηρήσετε τα σχέδια θεραπείας και να ασκήσετε αυτοφροντίδα.