Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Πρωτεΐνη αίμα: Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αίμα μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη

Πρωτεΐνη αίμα: Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αίμα μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη

Πρωτεΐνη αίμα: Έρευνα δείχνει ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GDF11 συνδέεται με τη βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Νέα έρευνα δείχνει ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GDF11 συνδέεται με τη βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και της μνήμης στα ποντίκια. Η έρευνα έχει προτείνει ότι η επέκταση του GDF11, μιας πρωτεΐνης στο αίμα μας, είναι ευνοϊκή για την οσφρητική αντίληψη και για τη δημιουργία νέων κυττάρων στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων ποντικών. Τα αποτελέσματα του GDF11 στον ανθρώπινο εγκέφαλο δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Νέα έρευνα από το Institut Pasteur, το CNRS και το Inserm προτείνει ότι όταν εισάγεται πρωτεΐνη GDF11 σε ηλικιωμένα ποντίκια, οι ικανότητες μνήμης τους βελτιώνονται σημαντικά ενώ μειώνονται τα προβλήματα συμπεριφοράς που συνδέονται με την κατάθλιψη. Η προσθήκη του GDF11 εξουσιοδότησε τα ηλικιωμένα ποντίκια να ανακτήσουν προηγούμενες συμπεριφορές στα νεότερα τους χρόνια. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging στις 2 Φεβρουαρίου 2023.

Η ερευνητική ομάδα εμβάθυνε περαιτέρω στη μελέτη και χρησιμοποίησε διαφορετικά ηλικιωμένα ποντίκια με συμπτώματα που μοιάζουν με κατάθλιψη και in vitro καλλιέργειες νευρώνων για να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας του GDF11. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η χορήγηση του GDF11 επιτρέπει μια οργανική διαδικασία ενδοκυτταρικού καθαρισμού ή «αυτοφαγίας» στον εγκέφαλό μας, για να απαλλαγούμε από τα γηρασμένα κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη GDF11 αυξάνει ταυτόχρονα τον κύκλο εργασιών των κυττάρων στον ιππόκαμπό μας, αποκαθιστώντας τη νευρωνική δραστηριότητα.

Στους ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η πρωτεΐνη GDF11 μπορεί δυνητικά να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε άτομα. Η ομάδα από το Institut Pasteur, το CNRS και το Inserm, μαζί με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McMaster, μελέτησαν την πρωτεΐνη στον ορό του αίματος νεότερων ασθενών με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Παρατήρησαν ότι τα επίπεδα πρωτεΐνης GDF11 ήταν σημαντικά κατώτερα σε σύγκριση με άλλα. Ανακάλυψαν επίσης ότι ανάλογα με τη σοβαρότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, το επίπεδο του GDF11 διέφερε επίσης.

«Αυτή η εργασία παρέχει κλινικά στοιχεία που συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα του GDF11 στο αίμα με διαταραχές της διάθεσης σε ασθενείς με κατάθλιψη», λέει μια ερευνήτρια στο Institut Pasteur’s Perception and Memory Unit Lida Katsimpardi, η οποία συνδέεται με το Inserm στο Institut Necker-Enfants Malades και επίσης. ο συν-τελευταίος συγγραφέας της μελέτης. Συμπεραίνει: «Στο μέλλον, αυτό το μόριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης για τη διάγνωση καταθλιπτικών επεισοδίων. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως θεραπευτικό μόριο για τη θεραπεία γνωστικών και συναισθηματικών διαταραχών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σουβλάκια κοτόπουλου με τζατζίκι

Είναι καλύτερο να τρώμε ή να πίνουμε την πρωτεΐνη;

Τοξική πρωτεΐνη προκαλεί μυική δυστροφία και & αρινία

Θα μπορούσαν τα αντικαταθλιπτικά να προκαλέσουν μανία κατά την έναρξη της θεραπείας της διπολικής διαταραχής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Πώς η online αυτοβοήθεια είναι ευεργετική για τη διαταραχή υπερφαγίας;

Υπερφαγία: Μια διαδικτυακή παρέμβαση γνωσιακής συμπεριφοράς αυτοβοήθειας οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στα επεισόδια υπερφαγίας και βελτιώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες ανθεκτικότητας μετά από τραύμα;

Για τα άτομα που βιώνουν τραύματα, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες προβλέψεις για το ποιος μπορεί να υποφέρει από μακροπρόθεσμα προβλήματα ψυχικής υγείας και ποιος όχι.

Όσο τα παιδιά χρησιμοποιούν τα social media, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να ατμίσουν

Παιδιά και νεαροί ενήλικες που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επτά ή περισσότερες ώρες την ημέρα έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αρχίσουν το άτμισμα ή το κάπνισμα ή και τα δύο, δείχνει νέα έρευνα.

Πώς να αποκτήσετε καλή σχέση με τον κουνιάδο σας;

Σχέση κουνιάδος: Η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης με τον αδελφό του συζύγου σας μπορεί να εμπλουτίσει τη δυναμική της οικογένειάς σας και να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον.

Εξερεύνηση της επίδρασης της παρουσίας οικείων ανθρώπων στον διαπροσωπικό χώρο 

Ο διαπροσωπικός χώρος, γνωστός και ως προσωπικός χώρος, αναφέρεται στη φυσική απόσταση που διατηρούν τα άτομα μεταξύ τους και των άλλων κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Kοινωνική Aπόσυρση: Μελέτη ρίχνει φως σε ξεχωριστά συναισθηματικά αποτελέσματα στη νεολαία 

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Riverside, διαπίστωσε ότι υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κοινωνικής απόσυρσης στη νεολαία: η ντροπαλότητα και η μη κοινωνικότητα.

Close Icon