Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη: Γιατί οι γυναίκες διαγιγνώσκονται πιο συχνά με κατάθλιψη;

Κατάθλιψη: Γιατί οι γυναίκες διαγιγνώσκονται πιο συχνά με κατάθλιψη;

Κατάθλιψη: Οι ερευνητές βρήκαν 11 περιοχές DNA που συνδέονταν με την κατάθλιψη στις γυναίκες και μόνο μία περιοχή στους άνδρες.

Η κατάθλιψη αναφέρεται ευρέως ότι είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες, με τις γυναίκες διπλάσιες πιθανότητες να λάβουν διάγνωση από τους άνδρες. Μια νέα ειδική για το φύλο μελέτη από το Πανεπιστήμιο McGill διαπίστωσε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αρσενικών και γυναικείων γονιδίων και πώς σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Είναι η κατάθλιψη πιο συχνή στις γυναίκες;

Σε μια μελέτη με περισσότερα από 270.000 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέθοδοι πρόβλεψης για το φύλο ήταν πιο ακριβείς στην πρόβλεψη του γενετικού κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει κατάθλιψη από τις μεθόδους πρόβλεψης που δεν προσδιορίζουν το φύλο.

Οι ερευνητές βρήκαν 11 περιοχές DNA που συνδέονταν με την κατάθλιψη στις γυναίκες και μόνο μία περιοχή στους άνδρες. Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατάθλιψη συνδέεται ειδικά με μεταβολικές ασθένειες στις γυναίκες, μια σημαντική πτυχή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη θεραπεία γυναικών με κατάθλιψη.

Παρά το γεγονός ότι οι βιολογικές διεργασίες που εμπλέκονται στην κατάθλιψη είναι παρόμοιες σε άνδρες και γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εμπλέκονται διαφορετικά γονίδια για κάθε φύλο. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι χρήσιμες για τον προσδιορισμό μελλοντικών θεραπειών για την κατάθλιψη ειδικών για το φύλο.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που περιγράφει γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με το φύλο που σχετίζονται με την κατάθλιψη, η οποία είναι μια πολύ διαδεδομένη ασθένεια τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά για να ενημερώσουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων θεραπειών που θα ωφελήσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις διαφορές τους», λέει η Δρ Patricia Pelufo Silveira, επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής.

«Στην κλινική, η παρουσίαση της κατάθλιψης είναι πολύ διαφορετική για τους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς και η ανταπόκρισή τους στη θεραπεία, αλλά έχουμε πολύ μικρή κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό αυτή τη στιγμή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βιβλία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Πώς να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ για να είστε ξεκούραστοι την επόμενη μέρα

Τι είναι το επιλόχειο άγχος και τι προκαλεί;

Επιλόχειο άγχος: Σε τι διαφέρει από την επιλόχεια κατάθλιψη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.

Πώς θα αποβάλω το άγχος των εξετάσεων;

Διάβασμα: Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο νευρικοί πριν από ένα τεστ, ορισμένοι μαθητές βρίσκουν το άγχος των εξετάσεων εξουθενωτικό.

Έρευνα δείχνει ότι η κοινωνική απομόνωση μπορεί να είναι τόσο κακή για την υγεία μας όσο η υπέρταση και η παχυσαρκία

Pantell: Ποτέ δεν ήταν ευκολότερο να παραμείνει κανείς στο σπίτι, χάρη στις συναντήσεις Zoom, τα ηλεκτρονικά ψώνια, τη διανομή φαγητού και τις υπηρεσίες ροής ταινιών. Αλλά επιλέγοντας την ευκολία, μπορεί να χάσουμε αυτές τις τυχαίες συναντήσεις με φίλους ή γείτονες που συνθέτουν την κοινότητά μας. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η έλλειψη μπορεί να έχει συνέπειες για την ψυχική και σωματική μας υγεία.