Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Η διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη μειώνει την κατάθλιψη

Ψυχική υγεία: Η διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη μειώνει την κατάθλιψη

Ψυχική υγεία: Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τη σημασία της διατροφής στις διαταραχές ψυχικής υγείας.

Μια νέα μελέτη που επικεντρώθηκε στη διατροφή και την ψυχική υγεία των εφήβων αθλητών βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης πρωτεΐνης και της μείωσης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Ψυχική υγεία εφήβων αθλητών

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τη σημασία της διατροφής στις διαταραχές ψυχικής υγείας. Όσοι έχουν σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια και η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή τείνουν να έχουν φτωχότερη διατροφή, περισσότερη θερμιδική πρόσληψη και φτωχότερη διατροφική πρόσληψη σε σύγκριση με το ευρύ κοινό.

Η σημασία της διατροφής λαμβάνει αυξημένη προσοχή ως τροποποιήσιμος παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ψυχιατρικών διαταραχών. Ο κύριος στόχος αυτής της νέας μελέτης ήταν να αξιολογήσει εάν η κατανάλωση ορισμένων μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών ήταν προγνωστικός παράγοντας μελλοντικών συμπτωμάτων κατάθλιψης σε νεαρούς μαθητές-αθλητές.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θα ήταν προγνωστικός παράγοντας μειωμένων συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά την παρακολούθηση. Περίμεναν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης λίπους και ζάχαρης και μελλοντικών καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Για τη μελέτη επιλέχθηκαν 97 έφηβοι ελίτ αθλητές. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης καταγράφηκαν κατά την έναρξη και ξανά κατά τη διάρκεια παρακολούθησης στους 10 μήνες. Τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή της βασικής αξιολόγησης της κατάθλιψης, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τη διατροφική τους πρόσληψη για τρεις ημέρες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αναλύσεις γραμμικής παλινδρόμησης για να αξιολογήσουν εάν τα μικροθρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να προβλέψουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ελέγχοντας τις συμμεταβλητές και τα αρχικά καταθλιπτικά συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης συσχετίστηκε με μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης κατά την περίοδο παρακολούθησης. Επιπλέον, αναφέρθηκαν αρκετές αποκλίσεις από τη συνιστώμενη διατροφική πρόσληψη από τους αθλητές.

Οι ερευνητές λένε ότι απαιτούνται πρόσθετες μελέτες με μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων και πιο εις βάθος τεχνικές αξιολόγησης. Συνιστούν μελλοντικές μελέτες να επικεντρωθούν στη διατροφική εκπαίδευση και να διερευνήσουν εάν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διατροφικές τροποποιήσεις για τη βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε μαθητές-αθλητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βιβλία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Χρειαζόμαστε αυξητική ορμόνη ως ενήλικες;

Τι είναι το επιλόχειο άγχος και τι προκαλεί;

10 Τρόποι βελτίωσης της ψυχικής μας υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.

Πώς θα αποβάλω το άγχος των εξετάσεων;

Διάβασμα: Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο νευρικοί πριν από ένα τεστ, ορισμένοι μαθητές βρίσκουν το άγχος των εξετάσεων εξουθενωτικό.