Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Τα βιβλία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Ψυχική υγεία: Τα βιβλία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Ψυχική υγεία: Το διάβασμα μπορεί να είναι ένα μεγάλο σκαλοπάτι για την ανάπτυξη υγιών σχέσεων.

Για όσους δεν βρήκαν ποτέ την ανάγνωση ευχάριστη, ίσως αξίζει τον κόπο να εξερευνήσετε νέες επιλογές. Υπάρχει ένα φανταστικό βιβλίο για σχεδόν κάθε θέμα που μπορεί να φανταστεί κανείς, και ο καθένας μπορεί να βρει έναν φανταστικό χαρακτήρα με τον οποίο σχετίζονται. Ωστόσο, ακόμα και με το κατάλληλο υλικό, το διάβασμα θέλει εξάσκηση. Εάν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που διαβάσατε ένα εξώφυλλο βιβλίου, μπορεί να έχετε πρόβλημα να εστιάσετε στην αρχή. Το διάβασμα, και με την πάροδο του χρόνου, η ταχύτητα και η κατανόησή σας θα βελτιώνονται. Μαζί με την όξυνση του μυαλού σας, το διάβασμα παρέχει ένα εντυπωσιακό ποσό πλεονεκτημάτων για την ψυχική υγεία.

Εύρεση επικοινωνίας

Η ψυχική υγεία έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται στενά με την ποιότητα της σχέσης και την ανθρώπινη σύνδεση. Οι άνθρωποι που αισθάνονται απομονωμένοι, μοναχικοί ή αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και διαταραχές χρήσης ουσιών. Ενώ η προτεινόμενη θεραπεία για αυτήν την κατάσταση αποσύνδεσης είναι συνήθως να δοκιμάσετε νέα πράγματα και να γνωρίσετε νέα άτομα στη διαδικασία, μπορεί να βρεθεί μια λιγότερο επιρρεπής στο άγχος λύση στο διάβασμα. Το διάβασμα μπορεί να είναι ένα μεγάλο σκαλοπάτι για την ανάπτυξη υγιών σχέσεων, επιτρέποντάς σας να ξυπνήσετε τα συναισθήματά σας και να βιώσετε ενσυναίσθηση. Η έρευνα δείχνει ότι η ανάπτυξη μιας σχέσης με φανταστικούς χαρακτήρες σάς επιτρέπει να κατανοήσετε καλύτερα την ανθρώπινη εμπειρία και να επεκτείνετε τους τρόπους με τους οποίους σχετίζεστε με τους ανθρώπους στην πραγματική ζωή.

Βελτίωση της πνευματικής ευελιξίας

Όταν διαβάζετε, αναγκάζεστε να κατοικείτε στο μυαλό κάποιου άλλου και να βλέπετε ανθρώπους, έννοιες και καταστάσεις από μια οπτική γωνία έξω από τη δική σας. Αυτό ισχύει για κάθε ανάγνωση, αλλά η μυθιστορηματική λογοτεχνία και η ποίηση έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να προκαλούν το μυαλό και να μας ανοίγουν σε νέες ερμηνείες της πραγματικότητας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι περίπλοκες έννοιες που απαντώνται συχνά στην ποίηση διεγείρουν τον εγκέφαλο με τρόπο που βελτιώνει την ικανότητα του αναγνώστη να σκέφτεται έξω από το κουτί. Η ενθάρρυνση της υγιούς πνευματικής ευελιξίας σάς επιτρέπει να επιλύετε προβλήματα με νέους, δημιουργικούς τρόπους και μπορεί να διευκολύνει την επίτευξη αλλαγών στη συμπεριφορά και τη διάσπαση των συνηθειών.

Μείωση του στρες

Έχει βρεθεί ότι το διάβασμα μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα άγχους μετά από μόλις τριάντα λεπτά. Είναι σημαντικό να επιλέξετε κάτι που σας αρέσει που δεν θα προκαλέσει άγχος ή συντριπτική θλίψη για να επιτύχετε αυτό το αποτέλεσμα. Μπορεί να είναι χαλαρωτικό να διαβάζεις για ένα χόμπι που σε ενδιαφέρει, αλλά μπορεί να είναι εξίσου θεραπευτικό να χαθείς σε ένα αστείο ρομαντικό μυθιστόρημα. Το διάβασμα σάς επιτρέπει να ξεφύγετε από το μυαλό σας και να ζήσετε μια άλλη ζωή για λίγο. Μπορείτε να ταξιδέψετε, να ερωτευτείτε, να κάνετε περιπέτειες και να ξεπεράσετε μεγάλες αντιξοότητες από την άνεση του σαλονιού σας. Αυτή η ευφάνταστη απόδραση μπορεί να είναι ένας υγιής τρόπος για να αποσπάσετε την προσοχή σας από το άγχος της καθημερινής ζωής.

Ενίσχυση της Γνωστικής Λειτουργίας

Το διάβασμα συνδέθηκε πάντα με την ευφυΐα, κυρίως επειδή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απορροφήσετε και να διατηρήσετε πληροφορίες. Αλλά η πράξη της ανάγνωσης από μόνη της έχει αποδειχθεί σε έρευνες ότι βελτιώνει τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλός μας σχηματίζει νευρολογικές συνδέσεις καθώς μαθαίνουμε και ασκούμε τις γνωστικές μας ικανότητες και αυτές οι συνδέσεις βελτιώνουν τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανάγνωση μάς επιτρέπει να μιμούμε την πραγματική εμπειρία στο μυαλό μας, παρέχοντάς μας τα οφέλη της συναισθηματικής ανάπτυξης ενός χαρακτήρα και της ικανότητας να ξεπερνάμε τις προκλήσεις χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε από την εμπειρία οι ίδιοι. Η αυξημένη συνδεσιμότητα που βρέθηκε στις σαρώσεις εγκεφάλου των αναγνωστών έχει αποδειχθεί ότι επιμένει πολύ καιρό αφότου άφησαν κάτω το βιβλίο. Αυτή η ενισχυμένη γνωστική απόδοση πιθανότατα έχει πολλές θετικές επιπτώσεις για την ψυχική υγεία και τη συνολική ευημερία του αναγνώστη.

Εξάσκηση της ενσυνειδητότητας

Το Mindfulness είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό από πνευματικούς επαγγελματίες και πιο πρόσφατα έχει διαδοθεί στον ιατρικό τομέα για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών και τη γενική βελτίωση της ζωής. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας σημαίνει να εγκαταλείπετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή τύψεις που αφορούν το μέλλον ή το παρελθόν και να ζείτε αποκλειστικά στη στιγμή. Πολλοί άνθρωποι ασκούν ενσυνειδητότητα μέσω διαλογισμού ή γιόγκα, αλλά η ανάγνωση έχει βρεθεί ότι παρέχει μια μορφή αβίαστης επίγνωσης στον αναγνώστη. Η ανάγνωση σάς επιτρέπει να χάσετε τον εαυτό σας ανάμεσα στις σελίδες μιας μεγάλης ιστορίας ή να εμπλακείτε στην εκμάθηση νέων πληροφοριών για κάτι που σας ενδιαφέρει βαθιά. Όταν διαβάζετε κάτι που σας αρέσει, είστε αγκυροβολημένοι στην παρούσα στιγμή και απαλλαγμένοι από ανήσυχες σκέψεις. Με αυτόν τον τρόπο, το διάβασμα μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης. Οι αγώνες ψυχικής υγείας είναι συνηθισμένοι μεταξύ εκείνων που μάχονται με τον εθισμό και η απόκτηση των κατάλληλων εργαλείων και μηχανισμών αντιμετώπισης μπορεί να σας επιτρέψει να βρείτε ειρήνη και πληρότητα σε μια ζωή νηφαλιότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας καθημερινά

Social media: Ο περιορισμός τους βελτιώνει την εικόνα σώματος για εφήβους & νέους

Πώς μπορούν τα βιβλία να βελτιώσουν τη ζωή μας;

5 οφέλη που σας χαρίζει το διάβασμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.

Πώς θα αποβάλω το άγχος των εξετάσεων;

Διάβασμα: Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο νευρικοί πριν από ένα τεστ, ορισμένοι μαθητές βρίσκουν το άγχος των εξετάσεων εξουθενωτικό.