Ψυχική Υγεία

Baby blues: Τι είναι το επιλόχειο άγχος και τι προκαλεί;

Baby blues: Τι είναι το επιλόχειο άγχος και τι προκαλεί;

Baby blues: Για να κατανοήσετε πώς να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος μετά τον τοκετό και να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της πάθησης, είναι σημαντικό να μάθετε τι είναι, τα αίτια και τα βασικά συμπτώματά του.

Μπορεί να έχετε ακούσει για την επιλόχεια κατάθλιψη και το “the baby blues”, αλλά ξέρατε ότι υπάρχει μια άλλη ευρέως μελετημένη πάθηση ψυχικής υγείας που ονομάζεται επιλόχειο άγχος; Η Δρ Έρικα Νιούλιν, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Westlake του Οχάιο, είπε σε ένα podcast της Cleveland Clinic ότι, “το άγχος και η κατάθλιψη κατά τον τοκετό και μετά τον τοκετό, και απλώς ανησυχίες για την ψυχική υγεία γενικά, είναι εξαιρετικά, εξαιρετικά κοινά. Οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν πραγματικά έναν επιπολασμό περίπου 10%, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να είναι πολύ υποαναφερόμενο».

Επιλόχειο άγχος

Και το επιλόχειο άγχος δεν επηρεάζει μόνο τις μητέρες: Μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology αποκάλυψε ότι περίπου 1 στους 10 μπαμπάδες επηρεάστηκε. Για να κατανοήσετε πώς να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος μετά τον τοκετό και να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της πάθησης, είναι σημαντικό να μάθετε τι είναι, τα αίτια και τα βασικά συμπτώματά του, καθώς και τις θεραπείες που συνιστώνται από τους γιατρούς, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που συνταγογραφούνται συνήθως.

Τι είναι το επιλόχειο άγχος;

Το επιλόχειο άγχος ονομάζεται από τη χρονική περίοδο αμέσως μετά τον τοκετό ή το να γίνετε γονιός. «Μπορείς να αρχίσεις να το βιώνεις οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό», είπε η Νιούλιν.

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, αυτό που ξεχωρίζει το επιλόχειο άγχος από τη φυσιολογική ανησυχία είναι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από παράλογους φόβους που υπερβαίνουν κατά πολύ τις φυσικές ανησυχίες που έχουν οι γονείς για την υγεία και την ευημερία των παιδιών τους. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε αβάσιμες, επαναλαμβανόμενες σκέψεις ότι κάποιος ή κάτι πρόκειται να βλάψει εσάς ή το μωρό σας.

Το επιλόχειο άγχος προκαλεί

Οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου για το άγχος μετά τον τοκετό ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μετατοπίσεις στις ορμόνες, οι οποίες μειώνονται στις γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη και δυσκολεύουν τη διαχείριση του στρες
 • Προστέθηκαν στρεσογόνοι παράγοντες της ζωής, όπως δυσκολία θηλασμού ή προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού
 • Συντριβή λόγω των ευθυνών της φροντίδας ενός νεογέννητου
 • Έλλειψη ύπνου, κάτι που είναι σύνηθες για τους νέους γονείς
 • Ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως ιστορικό διατροφικών διαταραχών, άγχος ή κατάθλιψη
 • Γεγονότα ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άγχους, όπως μια προηγούμενη αποβολή ή απώλεια παιδιού
 • Παράγοντες τρόπου ζωής, όπως η φροντίδα πολλών παιδιών ταυτόχρονα ή η απόκτηση ενός παιδιού με προβλήματα υγείας

«Μπορεί να υπάρχει μια προσδοκία για το πώς θα είναι η μητρότητα», είπε η Νιούλιν. «Και μερικές φορές αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει πάντα με τις προσδοκίες, αυτό μπορεί επίσης να συμβάλει [στο άγχος μετά τον τοκετό]».

Συμπτώματα επιλόχειου άγχους

Σύμφωνα με το Harvard Health, το επιλόχειο άγχος μοιράζεται ορισμένα κοινά συμπτώματα με την επιλόχεια κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης της ευερεθιστότητας, των προβλημάτων χαλάρωσης και της δυσκολίας να πέσεις ή να κοιμηθείς. Η κλινική του Κλίβελαντ αναφέρει ότι άλλα κοινά συμπτώματα άγχους μετά τον τοκετό περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Αίσθημα παλμών ή αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • Ανησυχία
 • Ναυτία και μειωμένη όρεξη
 • Αγωνιστικές ή παράλογες σκέψεις, ιδιαίτερα τρομακτικές
 • Κακή εστίαση
 • Κοινωνική αποφυγή
 • Θέματα ελέγχου
 • Υπερβολικά προσεκτική συμπεριφορά

Δεν είναι επίσης ασυνήθιστο το άγχος μετά τον τοκετό να εκδηλώνεται ως ένας τύπος αγχώδους διαταραχής που είναι γνωστή ως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ.

Θεραπείες και φάρμακα για το επιλόχειο άγχος

Ευτυχώς, υπάρχει βοήθεια για το άγχος μετά τον τοκετό. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Θεραπεία: Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφορετικών τύπων άγχους, συμπεριλαμβανομένου του επιλόχειου άγχους και της ΙΨΔ. Ένας ψυχολόγος ή σύμβουλος σας βοηθά να προσδιορίσετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας και σας βοηθά να εργαστείτε για να τα αλλάξετε.
 • Φάρμακα: Τα φάρμακα για το άγχος μετά τον τοκετό μπορούν να συνταγογραφηθούν από τον γιατρό σας για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε και να βελτιώσετε τα σωματικά, συμπεριφορικά και συναισθηματικά συμπτώματα της πάθησης. Αυτά περιλαμβάνουν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης (SNRIs) και το αντικαταθλιπτικό μιρταζαπίνη.
 • Κοινωνική υποστήριξη: «Υπάρχουν εθνικές ομάδες υποστήριξης μετά τον τοκετό που παρέχουν τόσο εικονικές διεξόδους, όσο και οργανώνουν πράγματα όπως περιπάτους με καρότσι ή συγκεντρώσεις που μπορεί να βοηθήσουν», είπε η Νιούλιν. «Αρκεί μόνο να μιλάς με γυναίκες που βιώνουν το ίδιο πράγμα και να επικυρώνεις αυτά τα συναισθήματα που νιώθεις για κάποιες γυναίκες».

Το Harvard Health προσφέρει πρόσθετες προτάσεις για να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας:

 • Αγκαλιάστε το παιδί σας για να απελευθερώσει ωκυτοκίνη που ενισχύει τη διάθεση
 • Συμπεριλάβετε προπονήσεις που ενσωματώνουν χαλαρωτική αναπνοή, όπως η γιόγκα
 • Απογαλακτίστε το παιδί σας από το θηλασμό σιγά σιγά για να μην μετατοπιστούν πολύ γρήγορα τα επίπεδα των ορμονών
 • Κάντε ό,τι μπορείτε για να κοιμηθείτε περισσότερο

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

“Αν διαπιστώσετε ότι κάνετε αυτό που αποκαλώ επίμονες σκέψεις – όπως αν δεν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτήν την ανησυχία, εάν η ανησυχία σας εμποδίζει να ζήσετε τη ζωή σας ή εάν ανησυχείτε συνεχώς για κάτι που σας συμβεί ή κάτι συμβαίνει στο μωρό ή επηρεάζει τον ύπνο ή την κοιλιακή σας λειτουργία — αυτό δεν είναι στην κανονική πλευρά των πραγμάτων. Και αυτό θα ήταν ένας λόγος για να αναζητήσετε φροντίδα», συμβούλεψε η Νιούλιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόλεις των ΗΠΑ με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από μηχανοκίνητα οχήματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών;

10 Τρόποι για να μειώσετε το αίσθημα του άγχους

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.

Πώς θα αποβάλω το άγχος των εξετάσεων;

Διάβασμα: Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο νευρικοί πριν από ένα τεστ, ορισμένοι μαθητές βρίσκουν το άγχος των εξετάσεων εξουθενωτικό.