Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κατάθλιψη: Μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες μειώνει τα συμπτώματα

Κατάθλιψη: Μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες μειώνει τα συμπτώματα

Κατάθλιψη: Όσοι έχουν σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, και η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή τείνουν να έχουν φτωχότερη διατροφή, περισσότερη θερμιδική πρόσληψη και φτωχότερη διατροφική πρόσληψη σε σύγκριση με το ευρύ κοινό.

Μια νέα μελέτη που επικεντρώθηκε στη διατροφή και την ψυχική υγεία των εφήβων αθλητών βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης πρωτεΐνης και της μείωσης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τη σημασία της διατροφής στις διαταραχές ψυχικής υγείας.


Όσοι έχουν σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας όπως:

  • η διπολική διαταραχή,
  • η σχιζοφρένεια,
  • και η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή

τείνουν να έχουν φτωχότερη διατροφή, περισσότερη θερμιδική πρόσληψη και φτωχότερη διατροφική πρόσληψη σε σύγκριση με το ευρύ κοινό. Η σημασία της διατροφής λαμβάνει αυξημένη προσοχή ως τροποποιήσιμος παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ψυχιατρικών διαταραχών. Ο κύριος στόχος αυτής της νέας μελέτης ήταν να αξιολογήσει εάν η κατανάλωση ορισμένων μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών ήταν προγνωστικός παράγοντας μελλοντικών συμπτωμάτων κατάθλιψης σε νεαρούς μαθητές-αθλητές.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θα ήταν προγνωστικός παράγοντας μειωμένων συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά την παρακολούθηση. Περίμεναν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης λίπους και ζάχαρης και μελλοντικών καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Για τη μελέτη επιλέχθηκαν 97 έφηβοι ελίτ αθλητές. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης καταγράφηκαν κατά την έναρξη και ξανά κατά τη διάρκεια παρακολούθησης στους 10 μήνες.

Τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή της βασικής αξιολόγησης της κατάθλιψης, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τη διατροφική τους πρόσληψη για τρεις ημέρες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αναλύσεις γραμμικής παλινδρόμησης για να αξιολογήσουν εάν τα μικροθρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να προβλέψουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ελέγχοντας τις συμμεταβλητές και τα αρχικά καταθλιπτικά συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης συσχετίστηκε με μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης κατά την περίοδο παρακολούθησης. Επιπλέον, αναφέρθηκαν αρκετές αποκλίσεις από τη συνιστώμενη διατροφική πρόσληψη από τους αθλητές. Οι ερευνητές λένε ότι απαιτούνται πρόσθετες μελέτες με μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων και πιο εις βάθος τεχνικές αξιολόγησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το παιχνίδι βοηθάει στην αντιμετώπιση της παιδικής κατάθλιψης;

Άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού

Ποιες τροφές έχουν υψηλά επίπεδα γλουτένης;

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon