Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Παθήσεις

Πάσχοντες απο διαβήτη: θα πληρώνουν μόνοι τους ταινίες, βελόνες κ.α

Πάσχοντες απο διαβήτη: θα πληρώνουν μόνοι τους ταινίες, βελόνες κ.α


Οι πάσχοντες από διαβήτη καλούνται να πληρώνουν μόνοι τους από 1η Μαρτίου την δαπάνη για την αγορά αναλωσίμων υλικών , ταινίες, σκαρφιστήρες σακχάρου, βελόνες κ.α.

Οι πάσχοντες από διαβήτη καλούνται να πληρώνουν μόνοι τους από 1η Μαρτίου την δαπάνη για την αγορά αναλωσίμων υλικών , ταινίες, σκαρφιστήρες σακχάρου, βελόνες κ.α.

Συγκεκριμένα, απο την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ που εκδόθηκε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου καθορίζονται νέοι κανόνες ως προς τον «τρόπο απόδοσης της δαπάνης αγοράς αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού».

Αανλυτικότερα, οι ασθενείς θα πρέπει να καταβάλουν από την τσέπη τους το κόστος αγοράς των αναλώσιμων υλικών στο φαρμακείο και στη συνέχεια να υποβάλλουν μια σειρά δικαιολογητικών στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να τους επιστρέφεται η δαπάνη σε ακαθάριστο προς το παρόν χρονικό πλαίσιο.

Έντονη είναι η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), δεδομένου ότι ενώ ο ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να αποζημιώνει τους ασφαλισμένους εντός 60 ημερών, τελικά οι προερχόμενοι από το ΙΚΑ περιμένουν έως και 90 ημέρες, του ΟΓΑ λαμβάνουν τα χρήματα τους με καθυστέρηση ενός έτους, ενώ ο ΟΠΑΔ καθυστερεί έως και δύο χρόνια. Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού έχει δε σταματήσει να αποζημιώνει τους πάσχοντες από διαβήτη για δαπάνες αγοράς αναλώσιμων υλικών.

Σε επικοινωνία που είχαν τα μέλη της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με τον ΕΟΠΥΥ για το ζήτημα έλαβαν προφορική διαβεβαίωση ότι θα ληφθεί σχετική μέριμνα ώστε να μην ισχύει τελικά η εγκύκλιος και να βρεθεί άλλος πιο ευέλικτος τρόπος για την απόδοση της δαπάνης αγοράς αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού.

Στην Ελλάδα σήμερα οι πάσχοντες από διαβήτη ανέρχονται σε 700.000 – 800.000 (7% – 8%), ενώ περίπου το 3% – 4% δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Από τους ασθενείς, οι εννέα στους δέκα έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι υπολογίζονται περίπου σε 40.000. Πρόκειται για άτομα κυρίως κάτω των 18 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαβήτης χαρακτηρίζεται ως «ύπουλη» ασθένεια, αφού ένας στους δύο ασθενείς έχει ήδη σοβαρές επιπλοκές όταν τεθεί η διάγνωση. Μεταξύ των επιπλοκών του διαβήτη είναι η καρδιαγγειακή και νεφρική νόσος, η τύφλωση και ο ακρωτηριασμός. Στην Ελλάδα το 8,5% – 17,5% των θανάτων αποδίδεται στην έλλειψη σωστού ελέγχου του διαβήτη.

Το κόστος τους διαβήτη
Η εφαρμογή της εγκυκλίου, αν τελικά γίνει ως έχει, αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση τους πάσχοντες από διαβήτη, που επιβαρύνονται με 25% συμμετοχή στην αγορά των αναλώσιμων υλικών και 10% για την ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία, στην περίπτωση του διαβήτη τύπου ΙΙ. Για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι, η συμμετοχή παραμένει μηδενική τόσο στην αγορά ινσουλίνης όσο και στη φαρμακευτική αγωγή.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας πάσχων από διαβήτη δαπανά μηνιαίως περίπου 130 ευρώ μόνο για την αγορά ταινιών μέτρησης σακχάρου, ενώ μια συσκευασία αντιδιαβητικών δισκίων μπορεί να κοστίζει από 5 έως και 60 ευρώ, ανάλογα με το σκεύασμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. "Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2".

Ζήτημα τρόπου προετοιμασίας τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Άρα, θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.

Close Icon