Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Παθήσεις

Μια καθημερινή βόλτα εμποδίζει την εμφάνιση διαβήτη;

Μια καθημερινή βόλτα εμποδίζει  την εμφάνιση διαβήτη;

 

H πιο ήπια μορφή άσκησης όπως μια καθημερινή βόλτα, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά 35% – 40%.

Η εύκολη αυτή φυσική δραστηριότητα εάν συνδυαστεί, γενικότερα, με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερες διατροφικές συνήθειες αποτελεί την καλύτερη «ασπίδα» παιδιών και ενηλίκων κατά του σακχαρώδη διαβήτη.

diavitis omilites

Με το ελπιδοφόρο αυτό μήνυμα ”Απλό περπάτημα μισής ώρας την ημέρα το διαβήτη κάνει πέρα!”, η Υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μ. Μακρή, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) και της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), Καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκός και Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ – Αυστρία) κύριος Σωτήριος Α. Ράπτης, καθώς και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) και Δήμαρχος Αμαρουσίου κύριος Γεώργιος Ε. Πατούλης εγκαινίασαν την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, που κορυφώνεται την ερχόμενη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation – I.D.F.), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization – W.H.O.) και τα Ηνωμένα Έθνη (United Nations – U.N.) ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Όπως είναι γνωστό, ο σακχαρώδης διαβήτης έχει πάρει διαστάσεις «πανδημίας» την τελευταία δεκαπενταετία, καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο έχει, πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί! Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της I.D.F., ενώ το 2000 τα άτομα με διαβήτη διεθνώς έφταναν τα 151 εκατομμύρια, σήμερα ξεπερνούν τα 300. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2020 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια!

Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί το 95% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλος», καθώς τα πρώτα χρόνια της υπάρξεώς του υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα. Αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μονίμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τόνισε ο Καθηγητής κύριος Σωτήριος Α. Ράπτης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό διαπιστώνεται γενικά και στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γερμανία, όπου υπάρχουν 9.600.000 (12%) άτομα με διαβήτη, ενώ κάθε μέρα ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 1000 άτομα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεταβολική αυτή διαταραχή – και ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2 – έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Με αυτά τα δεδομένα, και στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), είπε ο Καθηγητής, το Υπουργείο Υγείας, ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας του, το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) και η Ελληνική Ακαδημία Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), συμμετέχουν κι εφέτος στην παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, μέσω και του Προγράμματος «Πρόλαβε το διαβήτη σου κι αν έχεις ήδη αντιμετώπισέ τον σωστά», με την ανάληψη μιας σειράς σημαντικών δράσεων.

Όπως τόνισε η Υφυπουργός Υγείας κυρία Ζέττα Μ. Μακρή, υπεύθυνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για το Σακχαρώδη Διαβήτη, στόχος των δράσεων είναι, αφενός, η έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών γύρω από τη σύγχρονη «μάστιγα» του σακχαρώδη διαβήτη και, αφετέρου, η αποτελεσματική πρόληψη και αναχαίτιση της ανοδικής πορείας του και στη χώρα μας.

Η κυρία Μακρή έκανε ιδιαίτερη μνεία και στις προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση ο Υπουργός Υγείας κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, «ο οποίος μας έδωσε σαφείς οδηγίες από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθησία σε παρόμοια θέματα μείζονος κοινωνικού χαρακτήρα. Οδηγίες, τις οποίες προσπαθούμε να υλοποιήσουμε κατά τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο με τα περιορισμένα οικονομικά μέσα που διαθέτουμε στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία».

«Αφετηρία» των εφετινών δράσεων θα αποτελέσει η Ενημερωτική Εκδήλωση με τίτλο «Σακχαρώδης Διαβήτης: Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της μάστιγας του 21ου αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013, ώρες 17:00 – 21:00, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ. – Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι, τηλ. 210 6822445). Στην Εκδήλωση θα συμμετάσχει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και ΜΜΕ, οι οποίοι θα προσεγγίσουν κάθε πλευρά της νόσου, καθώς και τον αντίκτυπό της στην Ελλάδα της κρίσης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η κυρία Μακρή θα φωταγωγήσει εξ’ αποστάσεως το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο παραδοσιακό μπλε χρώμα της παγκόσμιας εκστρατείας κατά του σακχαρώδη διαβήτη, το οποίο έχει καθιερώσει από ετών η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη. Η φωταγώγηση θα μεταδοθεί ζωντανά στην αίθουσα μέσω δορυφόρου.

Η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Υγείας είναι πάντοτε κοντά στις ανάγκες και τα προβλήματα των ατόμων με διαβήτη και εξήρε το σημαντικό ρόλο του Ε.ΚΕ.ΔΙ. στην παρακολούθηση και καταγραφή της πορείας του στη χώρα μας. Παράλληλα, επεσήμανε τη συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο. Εφέτος, ο Ι.Σ.Α. θα συνδράμει το έργο του Ε.ΚΕ.ΔΙ. και του Υπουργείου με τη διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κύριος Γεώργιος Ε. Πατούλης, οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Συλλόγου και της ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Σεβαστουπόλεως 113, Αθήνα, τηλ. 2103816404, 3304008) την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, ώρες 09:00 – 17:00, από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με απλή αιμοληψία από το δάκτυλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. "Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2".

Ζήτημα τρόπου προετοιμασίας τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Άρα, θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.

Close Icon