Καρδιαγγειακά

Η μνήμη από καρδιακή προσβολή αποθηκεύεται στα γονίδια μας

Η μνήμη από καρδιακή προσβολή αποθηκεύεται στα γονίδια μας

Τόσο η κληρονομικότητα όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο μας καρδιαγγειακής νόσου. Μια νέα μελέτη, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, δείχνει ότι η μνήμη από καρδιακή προσβολή μπορεί να αποθηκευτεί στα γονίδιά μας μέσω επιγενετικών αλλαγών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Human Molecular Genetics.

Όλοι μας έχουμε κληρονομήσει τα γονίδια μας από τους γονείς μας κατά τη γέννηση μας. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας συντελούνται χημικές τροποποιήσεις του DNA που ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν τα γονίδιά μας – οι λεγόμενες επιγενετικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη των διαφόρων ασθενειών. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν επιγενετικές αλλαγές σε άτομα που είχαν μια προηγούμενη καρδιακή προσβολή.

«Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής τα σήματα του σώματος ενεργοποιούν ορισμένα γονίδια. Ο μηχανισμός αυτός προστατεύει τον ιστό κατά την οξεία φάση της νόσου, και επαναφέρει το σώμα μετά από την καρδιακή προσβολή. Συνεπώς, είναι πιθανό ότι το ίδιο συμβαίνει και με τος επιγενετικές αλλαγές που συνδέονται με την καρδιακή προσβολή», αναφέρει η Åsa Johansson, ερευνήτρια του Τμήματος Ανοσολογίας, Γενετικής και Παθολογίας, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι προκλήθηκαν πολλές επιγενετικές μεταβολές σε άτομα που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Αρκετές από αυτές τις αλλαγές αφορούν γονίδια που συνδέονται με την καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί το εάν αυτές οι διαφορές συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ασθένειας, ή αν ζουν σε ως μνήμη του ενεργοποίησης γονιδίου που σχετίζεται με την καρδιακή προσβολή.

«Ελπίζουμε ότι τα νέα αποτελέσματά θα συμβάλλουν στην αύξηση των γνώσεων σχετικά με τη σημασία των επιγενετικών αλλαγών στην κλινική εικόνα της καρδιακής προσβολής, και μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτίωση τόσο των φαρμάκων όσο και των θεραπειών», δήλωσε η Åsa Johansson.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γονίδια - κλειδί για τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόβλεψη καρδιακής ανεπάρκειας με μηχανική εκμάθηση

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του […]

Μεταμόσχευση καρδιάς: Νέα επιστημονική προσέγγιση

Μεταμόσχευση καρδιάς: Οι γιατροί στο νοσοκομείο Yale New Haven χρησιμοποίησαν μια πιο επιθετική διαδικασία επιλογής για να υπερδιπλασιάσουν τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων καρδιάς που πραγματοποιήθηκαν εκεί διατηρώντας παράλληλα θετικά αποτελέσματα ασθενών, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια πιο περιεκτική προσέγγιση στην επιλογή καρδιών δωρητή και αποδεκτών μοσχεύματος μπορεί να επιτρέψει στα νοσοκομεία να […]

Καρδιακές παθήσεις και αθλητές: Οι κυριότερες αιτίες αιφνίδιου θανάτου

Σε 1-2 περιστατικά ανά 100.000 ετησίως υπολογίζεται η πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου σε αθλητή κάτω των 35 ετών. Για τα περιστατικά αυτά ευθύνονται καρδιακές παθήσεις λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, και σε μεγάλο βαθμό κληρονομικές.  Επίσης η αθλητική δραστηριότητα και ιδιαίτερα συγκεκριμένα αθλήματα μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στη δομή της καρδιάς στα πλαίσια προσαρμογής της στη συγκεκριμένη […]

Η κακή χοληστερίνη και τα νέα δεδομένα για τη μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου

Η «κακή» χοληστερίνη (LDL) βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στο στόχαστρο των γιατρών, οι οποίοι θεωρούν ότι η μείωσή της θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και του πρόωρου θανάτου. Όμως, μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει αυτήν την πεποίθηση, καθώς δείχνει ότι στην πράξη οι περισσότερες έως τώρα έρευνες […]