Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Καρδιαγγειακά

Θεραπείες Αντιφλεγμονώδεις: Δυνατότητα πρόληψης των καρδιακών παθήσεων στους ηλικιωμένους

Θεραπείες Αντιφλεγμονώδεις: Δυνατότητα πρόληψης των καρδιακών παθήσεων στους ηλικιωμένους

Η στόχευση του φλεγμονώδους μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η αναστολή διαφόρων συστατικών του φλεγμονώματος βελτίωσε τη σταθερότητα των πλακών, όπως και η αναστολή της IL-1ß, ενός προϊόντος του φλεγμονώματος.

Θεραπείες Αντιφλεγμονώδεις: Θεραπείες που καταπραΰνουν τη φλεγμονή θα μπορούσαν να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων σε άτομα με κοινή πάθηση αίματος που σχετίζεται με την ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρών και Χειρουργών Vagelos στο Πανεπιστήμιο της Columbia.

Οι ερευνητές εντόπισαν πώς η κατάσταση του αίματος, που ονομάζεται κλωνική αιματοποίηση, επιδεινώνει την αθηροσκλήρωση και τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που είχε προηγουμένως δοκιμαστεί σε έναν ευρύτερο πληθυσμό ατόμων με καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να έχει δυναμική, εάν χρησιμοποιείται μόνο σε άτομα με κλωνική αιματοποίηση. “Το κύριο μήνυμα από την έρευνά μας είναι ότι οι αντιφλεγμονώδεις θεραπείες για την αθηροσκληρωτική καρδιακή νόσο μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε ασθενείς με κλωνική αιματοποίηση”, λέει ο Alan Tall, MD, καθηγητής Ιατρικής του Tilden Weger Bieler, συνανώτερος συγγραφέας της μελέτης με τη Nan Wang, MD, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικών επιστημών (στην ιατρική). Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στις 17 Μαρτίου στο Nature.

Η γήρανση συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις

Αν και έχουν σημειωθεί μεγάλα βήματα για τη μείωση της αθηροσκληρωτικής καρδιακής νόσου με θεραπείες όπως οι στατίνες, που μειώνουν τη χοληστερόλη, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν αυξημένη ασθένεια παρά τις τρέχουσες θεραπείες. «Με την πάροδο των ετών, οι ερευνητές έμαθαν ότι η ίδια η διαδικασία της γήρανσης συμβάλλει σημαντικά στην καρδιαγγειακή νόσο», λέει ο Trevor P. Fidler, Ph.D., συνεργάτης ερευνητής στην ιατρική, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Αλλά το πώς η ίδια η γήρανση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις – και πώς θα μπορούσε να προληφθεί – δεν είναι καλά κατανοητό.”

Η κοινή κατάσταση του αίματος αυξάνει τις καρδιακές παθήσεις

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μια κοινή κατάσταση αίματος, που ονομάζεται κλωνική αιματοποίηση, η οποία σχετίζεται με τη γήρανση. Η κλωνική αιματοποίηση πιστεύεται ότι εμφανίζεται περίπου στο 10% των ατόμων άνω των 70 ετών και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν πρόσφατα ότι η κατάσταση – για άγνωστους λόγους – αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 40%.

Η κλωνική αιματοποίηση συμβαίνει όταν τα αιμοποιητικά (αίμα) βλαστικά κύτταρα αποκτούν μεταλλάξεις. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, κάθε αιμοποιητικό βλαστικό κύτταρο αποκτά γενετικές μεταλλάξεις, αν και οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις δεν έχουν καμία επίδραση. Αλλά στην κλωνική αιματοποίηση, ορισμένες μεταλλάξεις υπερφορτώνουν τα βλαστικά κύτταρα έτσι ώστε να παράγουν μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων αίματος σε σύγκριση με άλλα βλαστικά κύτταρα. Η μελέτη των ποντικών αποκαλύπτει πηγή επιπλέον καρδιακού κινδύνου. Η κλωνική αιματοποίηση προκύπτει συνήθως όταν μεταλλάσσεται ένα από τα τέσσερα συγκεκριμένα γονίδια. Η ομάδα της Κολούμπια εξέτασε συγκεκριμένα το JAK2, το οποίο μεταδίδει τον ισχυρότερο κίνδυνο πρόωρης στεφανιαίας νόσου. Στην αθηροσκλήρωση, τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται μακροφάγοι συσσωρεύονται στις πλάκες και πολλαπλασιάζονται καθώς μεγαλώνει η πλάκα.

Σε μελέτες ποντικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεταλλάξεις JAK2 οδήγησαν σε μια σειρά αλλαγών στα μακροφάγα που αύξησαν τον πολλαπλασιασμό των μακροφάγων, αύξησαν τη φλεγμονή στις αθηροσκληρωτικές πλάκες και αύξησαν τον νεκρωτικό πυρήνα της πλάκας. «Γνωρίζουμε στους ανθρώπους ότι τέτοιες περιοχές σχετίζονται με ασταθείς πλάκες, οι οποίες μπορεί να σπάσουν, προκαλώντας καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια», λέει ο Fidler. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης τους μοριακούς μηχανισμούς που οδήγησαν σε αυτές τις αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ενεργοποίησης του φλεγμονώδους AIM2, ενός συμπλέγματος πρωτεϊνών που προκαλεί φλεγμονή.

Η στόχευση του φλεγμονώδους μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Η αναστολή διαφόρων συστατικών του φλεγμονώματος βελτίωσε τη σταθερότητα των πλακών, όπως και η αναστολή της IL-1ß, ενός προϊόντος του φλεγμονώματος.

Αν και ένας αναστολέας IL-1ß που ονομάζεται canakinumab μείωσε τα καρδιαγγειακά συμβάντα σε μια κλινική δοκιμή, το φάρμακο συσχετίστηκε με έναν μικρό κίνδυνο μόλυνσης και δεν έχει διατεθεί στην αγορά για τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. “Αν αντ ‘αυτού ακολουθούμε μια προσέγγιση ιατρικής ακριβείας και χρησιμοποιούμε μόνο το canakinumab για τη θεραπεία ασθενών με κλωνική αιματοποίηση που οδηγείται από JAK”, λέει ο Fidler,” μπορεί να αυξήσουμε το καρδιαγγειακό όφελος. Ακόμα κι αν ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει αμετάβλητος, ενδέχεται να προσφέρουμε ένα γενικό όφελος σε αυτόν τον συγκεκριμένο πληθυσμό. Η μελέτη έχει τίτλο: “Το φλεγμονώδες Aim2 επιδεινώνει την αθηροσκλήρωση στην κλωνική αιματοποίηση.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεραπεία γερασμένων κυττάρων με εγκεκριμένο από τον FDA αναστολέα HDAC

Νέα ευρήματα για την καρδιακή ανεπάρκεια

Η αρτηριακή πίεση μειώνεται 14 έως 18 έτη πριν από το θάνατο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

«Υπάρχει επί του παρόντος μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της καρδιάς και της COVID-19», δήλωσε στην ανακοίνωση ο επόπτης της μελέτης Steffen Petersen, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary.

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές της Johns Hopkins Medicine έχουν δείξει πώς ένα ένζυμο μπορεί να ενεργοποιήσει τα καρδιακά κύτταρα για να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα από καρδιακή προσβολή.

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Close Icon