Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Καρδιαγγειακά

Καρδιά γονίδια ανεύρυσμα: Ο παράγοντας που εντοπίζει όσους κινδυνεύουν

Καρδιά γονίδια ανεύρυσμα: Ο παράγοντας που εντοπίζει όσους κινδυνεύουν

Περισσότερα από 12 γονίδια που σχετίζονται με το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον καλύτερο εντοπισμό των ανθρώπων

Καρδιά γονίδια ανεύρυσμα: Περισσότερα από 12 γονίδια που σχετίζονται με το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον καλύτερο εντοπισμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο από αυτή τη δυνητικά θανατηφόρο κατάσταση, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Circulation.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής έχει να κάνει με τη διάταση ή αύξηση της διαμέτρου της αορτής, της μεγαλύτερης και σημαντικότερης αρτηρίας του σώματος, με το ποσοστό επιβίωσης από τη ρήξη ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής να ανέρχεται σε μόλις 20%. Προηγούμενες μελέτες έχουν ανιχνεύσει 10 σημεία του ανθρώπινου γονιδιώματος που σχετίζονται με δυνητικούς κινδύνους, τα οποία αντιπροσωπεύουν μόνο ένα τμήμα των αιτιών ανάπτυξης της νόσου

«Η μελέτη αυτή διπλασίασε τον αριθμό των γονιδιακών συσχετισμών με το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, προσθέτοντας σημαντικά στοιχεία στην κατανόηση των μηχανισμών της πάθησης. Αυτές οι νέες πληροφορίες μπορούν να ενισχύσουν τα πρωτόκολλα ελέγχου και να συμβάλουν στον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο ανευρύσματος κοιλιακής αορτής», αναφέρει ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford, Δρ. Philip S. Tsao.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν τη μεγαλύτερη γενετική βιοτράπεζα του κόσμου (The Million Veteran Program) ώστε να εντοπίσουν διάφορους νέους γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, αλλά και νέες ομάδες ασθενών για πιθανές θεραπείες. Χρησιμοποιώντας αυτή τη βάση δεδομένων, λοιπόν, πραγματοποίησαν μία μελέτη συσχέτισης ολόκληρης της έκτασης του γονιδιώματος σε βετεράνους πολέμου καυκάσιας φυλετικής καταγωγής, εξετάζοντας σχεδόν 18 εκατομμύρια μεταλλάξεις της ακολουθίας DNA ανάμεσα σε περισσότερα από 7.500 περιστατικά ανευρύσματος κοιλιακής αορτής και 172.000 βετεράνους χωρίς τέτοια ανευρύσματα.

Στη συνέχεια εξέτασαν τις επιδράσεις της αρτηριακής πίεσης στα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής, χρησιμοποιώντας μενδελιανή τυχαιοποίηση, τεχνική που αξιοποιεί τις γενετικές μεταλλάξεις για να μελετήσει την αιτιώδη σχέση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά. Οι επιστήμονες μελέτησαν, επίσης, αν οι παράγοντες κινδύνου για τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής σχετίζονταν με ανευρύσματα σε άλλα σημεία του σώματος.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια «βαθμολογία πολυγονιδιακού κινδύνου», που θα τους βοηθούσε να εντοπίσουν τις υπο-ομάδες του πληθυσμού που έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής.

Σύμφωνα με την ανάλυση:

  • 14 γονιδιακές τοποθεσίες, που δεν είχαν ταυτοποιηθεί προηγουμένως, σχετίζονταν με την ανάπτυξη ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των γνωστών γονιδιακών συσχετισμών σε 24.
  • Μια γονιδιακή αύξηση κατά 10 mm Hg στη διαστολική αρτηριακή πίεση αύξησε τον κίνδυνο ανευρύσματος κοιλιακή αορτής.
  • 19 από τις 24 μεταλλάξεις κινδύνου για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής σχετίζονταν με ανευρύσματα σε άλλα σημεία του σώματος.

Η πολυγονιδιακή βαθμολογία κινδύνου σχετίστηκε έντονα με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ανεξάρτητα από γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό. «Εντυπωσιαστήκαμε όταν είδαμε ότι η διαστολική αρτηριακή πίεση, αντίθετα με τη συστολική, έχει πιθανότατα μεγαλύτερη σημασία στην εκδήλωση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής», επισημαίνει ο Δρ. Tsao.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Το βιολογικό μας ρολόι ευθύνεται για τον ύπνο

Πρωτοποριακό τεστ ανιχνεύει εγκαίρως το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Η στόχευση του φλεγμονώδους μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η αναστολή διαφόρων συστατικών του φλεγμονώματος βελτίωσε τη σταθερότητα των πλακών, όπως και η αναστολή της IL-1ß, ενός προϊόντος του φλεγμονώματος.

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

«Υπάρχει επί του παρόντος μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της καρδιάς και της COVID-19», δήλωσε στην ανακοίνωση ο επόπτης της μελέτης Steffen Petersen, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary.

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόβλεψη καρδιακής ανεπάρκειας με μηχανική εκμάθηση

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του […]

Close Icon