Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Καρδιαγγειακά

Αθηροσκλήρωση ανακάλυψη: Ταυτοποιείται πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή

Αθηροσκλήρωση ανακάλυψη: Ταυτοποιείται πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Αθηροσκλήρωση ανακάλυψη: Η αθηροσκλήρωση είναι μια πάθηση που επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα. Εάν εμφανιστεί αθηροσκλήρωση στις στεφανιαίες αρτηρίες (που τροφοδοτούν την καρδιά), το αποτέλεσμα μπορεί να είναι στηθάγχη ή σε χειρότερες περιπτώσεις καρδιακή προσβολή.

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports . “Έχουμε δείξει εντελώς νέες λειτουργίες που σχετίζονται με το CARD8. Αυτές μπορεί να είναι σημαντικές για τη μελλοντική θεραπεία της αθηροσκλήρωσης και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων “, λέει η ερευνητής της Örebro Geena Paramel.

Η αθηροσκλήρωση, επίσης γνωστή ως σκλήρυνση των αρτηριών είναι η κύρια αιτία των περισσότερων καρδιαγγειακών παθήσεων. Η φλεγμονή στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται από αθηροσκλήρωση περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές πρωτεΐνες, οι οποίες με τη σειρά τους ρυθμίζονται από την πρωτεΐνη CARD8.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι το CARD8 παίζει καθοριστικό ρόλο στη φλεγμονώδη διαδικασία στην αθηροσκλήρωση”, λέει η Geena Paramel, μία από τις ερευνήτριες και ανώτερη λέκτορας στη βιοϊατρική στο Πανεπιστήμιο του Örebro.

Ρυθμίζει τη φλεγμονή

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Allan Sirsjö στο Κέντρο Καρδιαγγειακών Ερευνών του Πανεπιστημίου Örebro (CVRC), εξέτασε τις λειτουργίες που παίζει το CARD8 στα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων. Με την καταστολή του γονιδίου CARD8, έχουν χαρτογραφήσει ποιες πρωτεΐνες ρυθμίζουν το CARD8. Τα αποτελέσματα δείχνουν μια σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων CARD8 και των αλλαγμένων επιπέδων αρκετών άλλων φλεγμονωδών πρωτεϊνών στη σκλήρυνση των αρτηριών. Αυτά τα αποτελέσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε δείγματα από μια ομάδα ατόμων με αθηροσκλήρωση – σε συνεργασία με ερευνητές στο Karolinska Institutet.

“Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά στο ότι μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη επερχόμενων φαρμάκων για αθηροσκλήρωση. Στο μέλλον, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε πιο στοχευμένα φάρμακα κατά του CARD8 στην αθηροσκλήρωση”, λέει ο Karin Franzén, εγγεγραμμένος στη βιοϊατρική στο Πανεπιστήμιο του Örebro και συνεισφέροντας συγγραφείς στη μελέτη.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές έχουν επίσης δει έναν σύνδεσμο σε άτομα που έχουν γενετική παραλλαγή στο γονίδιο CARD8 και άλλαξαν επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο σώμα. “Υπάρχουν πολλά που υποδηλώνουν ότι το CARD8 μπορεί επίσης να είναι σημαντικό για πολλές άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη φλεγμονή”, λέει η Geena Paramel.

Προσδιορίστε τον μηχανισμό researchersrebro οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μια συνεχιζόμενη μελέτη CARD8. Σε συνεργασία με την BioReperia, μια εταιρεία στο Linköping, θα συνεχίσουν να χαρτογραφούν το ρόλο που διαδραματίζει το CARD8 σε φλεγμονώδεις διαδικασίες που είναι επίσης κεντρικές για την ανάπτυξη όγκων. “Αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε ότι το CARD8 παίζει καθοριστικό ρόλο στη φλεγμονώδη διαδικασία στα κύτταρα. Θέλουμε επίσης να κατανοήσουμε πώς το CARD8 επηρεάζει άλλες διαδικασίες στα κύτταρα”, εξηγεί ο Karin Franzén.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τεχνικές απεικόνισης για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Γιατί οι καρδιαγγειακές παθήσεις ‘χτυπάνε’ περισσότερο τους άνδρες

Πώς οι ερευνητές εντοπίζουν την καρδιαγγειακή γήρανση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Η στόχευση του φλεγμονώδους μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η αναστολή διαφόρων συστατικών του φλεγμονώματος βελτίωσε τη σταθερότητα των πλακών, όπως και η αναστολή της IL-1ß, ενός προϊόντος του φλεγμονώματος.

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

«Υπάρχει επί του παρόντος μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της καρδιάς και της COVID-19», δήλωσε στην ανακοίνωση ο επόπτης της μελέτης Steffen Petersen, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary.

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές της Johns Hopkins Medicine έχουν δείξει πώς ένα ένζυμο μπορεί να ενεργοποιήσει τα καρδιακά κύτταρα για να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα από καρδιακή προσβολή.

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Close Icon