Επιστημονικά Νέα

Καρδιά αίμα παλμός: Πως ρυθμίζεται ο μηχανισμός

Καρδιά αίμα παλμός: Πως ρυθμίζεται ο μηχανισμός

Τα «μυοκύτταρα» δημιουργούν τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις που ρυθμίζουν τις συσπάσεις της καρδιάς

Καρδιά αίμα παλμός: Η καρδιά μπορεί να διατηρήσει σταθερά τη ροή του αίματος – σε ηρεμία ή υπό πίεση – για μια διάρκεια ζωής. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικιού, μια ομάδα LMU αποκάλυψε τώρα το ρόλο που διαδραματίζει μια συγκεκριμένη κατηγορία καναλιών ιόντων στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης διάρκειας ζωής, η ανθρώπινη καρδιά παράγει με τη σειρά τριών δισεκατομμυρίων παλμών – χωρίς διακοπή και με αξιοσημείωτη ακρίβεια. Αυτό το χαρακτηριστικό καθίσταται εφικτό από μια σχετικά μικρή περιοχή που βρίσκεται μέσα στη δεξιά κοιλία και είναι γνωστή ως ο σινοατριακός κόμβος. Μπορεί να θεωρηθεί ως το εκκρεμές που κρατά την καρδιά να χτυπάει.

Είναι πλέον γνωστό ότι ο σινοατριακός κόμβος αποτελείται από μια ομάδα εξειδικευμένων καρδιακών μυϊκών κυττάρων. Μαζί, αυτά τα «μυοκύτταρα» δημιουργούν τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις που ρυθμίζουν τις ρυθμικές συσπάσεις της καρδιάς. Σε υγιείς ενήλικες, ο καρδιακός παλμός ποικίλλει σε συχνότητα μεταξύ 60 και 80 κύκλων ανά λεπτό.

Υπό κατάλληλες συνθήκες, μια απομονωμένη καρδιά θα συνεχίσει να χτυπά με σταθερό ρυθμό. “Στο σώμα, φυσικά, ο καρδιακός ρυθμός πρέπει να ρυθμίζεται σύμφωνα με τις δραστηριότητες του οικοδεσπότη του”, λέει η Δρ Stefanie Fenske, ηγέτης μιας ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Φαρμακολογίας (Διευθυντής: Καθ. Δρ. στο Τμήμα Φαρμακευτικής του LMU του Μονάχου. “Αυτό το έργο εκτελείται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα , το οποίο αποτελείται από δύο υποσυστήματα γνωστά ως συμπαθητικά και παρασυμπαθητικά κλαδιά”, προσθέτει. Εκτός από το ότι δρουν σε πολλά άλλα φυσιολογικά συστήματα, παρέχουν την ενδοφλέβια δράση που ελέγχει τη δραστηριότητα του καρδιακού κόμβου της καρδιάς.

Πώς λοιπόν λειτουργεί αυτή η ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού ; Για δεκαετίες, οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι εξειδικευμένα κανάλια ιόντων στα κύτταρα του σινο-κόμβου συμμετέχουν στη διαδικασία. Τα κανάλια ιόντων είναι πρωτεΐνες που είναι ενσωματωμένες σε βιολογικές μεμβράνες και ρυθμίζουν τη διέλευση των ηλεκτρικά φορτισμένων ατόμων διαμέσου αυτών. Αυτές οι πρωτεΐνες επομένως παίζουν έναν απαραίτητο ρόλο στη δημιουργία νευρικών παλμών και συσπάσεων των μυών. Τα κανάλια ιόντωνΘεωρείται ότι ελέγχουν τον καρδιακό παλμό ονομάζονται «κανάλια κατιόντων με κυκλικό νουκλεοτίδιο ενεργοποιημένο με υπερπόλωση» – ή «κανάλια HCN» για συντομία. Τα κελιά του σινονατρικού κόμβου διαθέτουν τρεις υποτύπους αυτών των καναλιών HCN1, HCN2 και HCN4.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα κανάλια HCN ενεργοποιούνται από μια αλλαγή στην τάση κατά μήκος της κυτταρικής μεμβράνης (υπερπόλωση) και ένα μόριο σήματος που ονομάζεται μονοφωσφορική κυκλική αδενοσίνη (cAMP, ένα κυκλικό νουκλεοτίδιο), το οποίο συντίθεται στα κύτταρα του σινο-κόμβου σε απόκριση να εισαγάγει από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, αυξάνει τη δραστηριότητά τους. Σύμφωνα με τη συμβατική θεωρία, όταν το cAMP δρα στο κανάλι HCN4 , το αποτέλεσμα είναι μια αύξηση του καρδιακού ρυθμού.

Αν και αυτό το μοντέλο του ρόλου των καναλιών HCN φαίνεται εύλογο, έχει αποδειχθεί δύσκολο να επαληθευτεί σε βιολογικά συστήματα και πειράματα σε διαφορετικά μοντέλα συστημάτων παρείχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Μελέτες που χρησιμοποιούν γενετικά μεταλλαγμένα κανάλια HCN τα οποία συνδέονται με ελαττώματα της καρδιακής λειτουργίας στους ανθρώπους, επίσης απέτυχαν να διευκρινίσουν το ζήτημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ανακάλυψη για την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα

Κορωνοϊός καρδιαγγειακά νοσήματα : Οι ασθενείς χρειάζονται εισαγωγή σε µονάδες εντατικής θεραπείας

Καρδιά μεταβολισμός οφέλη: Ειδικοί συστήνουν μείωση της καθιστικής ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.