Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Καρδιαγγειακά

Καρδιά εγκεφαλικό έμφραγμα: Ποιοι ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο

Καρδιά εγκεφαλικό έμφραγμα: Ποιοι ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ποιοι ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα

Καρδιά εγκεφαλικό έμφραγμα: Η συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες μπορεί να λειτουργήσει ως δείκτης πρόγνωσης για ενδεχόμενο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχυρίζεται πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association.

Τη σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να υποδείξει ασθενείς υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια προτού εμφανιστούν τα σχετικά συμπτώματα, πραγματοποίησε διεπιστημονική ομάδα υπό την καθοδήγηση ερευνητών του Πανεπιστημίου Edith Cowan.

Η ανάλυση στοιχείων από 52 παλαιότερες μελέτες  ότι ασθενείς με ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής διατρέχουν διπλάσιο ή και τετραπλάσιο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ σε ακόμη πιο δεινή θέση βρίσκονται οι ασθενείς που συννοσούν με χρόνια νεφρική νόσο.

Η εναπόθεση ασβεστίου καθώς και άλλων ουσιών όπως η χοληστερόλη, προκαλούν τον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας, η οποία μειώνει τη ροή του αίματος στα αγγεία, οδηγώντας προοδευτικά σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Παράγοντες όπως κακές διατροφικές συνήθειες, κάπνισμα, καθιστική ζωή αλλά και τα γονίδια μπορούν να σχετίζονται με την εμφάνιση και εξέλιξη της ασβεστοποίηση της αορτικής αρτηρίας.

Για έναν τρόπο αποκάλυψης του σιωπηλού δολοφόνου μίλησε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Josh Lewis, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Edith Cowan, εξηγώντας πως η καρδιακή νόσος εμφανίζεται συχνά απροειδοποίητα, με αρκετούς ασθενείς να έχουν αγνοήσει πρώιμες ενδείξεις όπως η ασβεστοποίηση της αορτικής (σε πρώτο στάδιο συνήθως) ή στεφανιαίας αρτηρίας.

Όπως εξήγησε ο Δρ Lewis, η ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής εντοπίζεται συχνά τυχαία, χάρη σε άλλες εξετάσεις όπως για μετρήσεις οστικής πυκνότητας ή ακτινογραφίες. Η έγκαιρη διάγνωσή της επιτρέπει την έγκαιρη έναρξη προληπτικών θεραπειών καθώς και θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Την πρόσφατη μελέτη που βασίστηκε σε τρέχουσα έρευνα του Δρ Lewis σχετικά με τη χρήση σάρωσης για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας συνδυαστικά με τεχνητή νοημοσύνη για την διαπίστωση της ασβεστοποίησης της κοιλιακής αορτής, χαιρέτισε η Διευθύντρια του Εθνικού Ιδρύματος Καρδιάς, Amanda Buttery.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

COVID-19 καρδιακή ανεπάρκεια: Επιδεινώνει την βλάβη της καρδιάς

Διατροφή καρδιά έμφραγμα: Ποια λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Η στόχευση του φλεγμονώδους μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η αναστολή διαφόρων συστατικών του φλεγμονώματος βελτίωσε τη σταθερότητα των πλακών, όπως και η αναστολή της IL-1ß, ενός προϊόντος του φλεγμονώματος.

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

«Υπάρχει επί του παρόντος μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της καρδιάς και της COVID-19», δήλωσε στην ανακοίνωση ο επόπτης της μελέτης Steffen Petersen, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary.

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές της Johns Hopkins Medicine έχουν δείξει πώς ένα ένζυμο μπορεί να ενεργοποιήσει τα καρδιακά κύτταρα για να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα από καρδιακή προσβολή.

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Πρόβλεψη καρδιακής ανεπάρκειας με μηχανική εκμάθηση

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του […]

Close Icon