Επιστημονικά Νέα

Νέα Μελέτη: Σχέση covid-19 με καρδιακά προβλήματα

Νέα Μελέτη: Σχέση covid-19 με καρδιακά προβλήματα

«Υπάρχει επί του παρόντος μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της καρδιάς και της COVID-19», δήλωσε στην ανακοίνωση ο επόπτης της μελέτης Steffen Petersen, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary.

Νέα Μελέτη: Βοηθά η COVID-19 στη δημιουργία καρδιακών προβλημάτων ή τα άτομα με προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα είναι πιο επιρρεπή στο να πάρουν την ασθένεια; Το ζήτημα παραμένει ασαφές, με μια νέα βρετανική μελέτη που διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρδιακά προβλήματα φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19.

“Σε αυτήν την έρευνα, ανακαλύψαμε ότι η φτωχότερη δομή και λειτουργία της καρδιάς συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο COVID-19 ως επακόλουθης νόσου. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει δομική βλάβη στην καρδιά. Ωστόσο, μελέτες χρησιμοποιούν καρδιακές εξετάσεις μόνο από άτομα μετά τη μόλυνση, οπότε δεν μπορούν να είναι σίγουροι εάν οι φτωχές καρδιακές δομές προϋπήρχαν της COVID-19 “, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Zahra Raisi-Estabragh. Είναι συνεργάτης κλινικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Στην έρευνά τους, οι ερευνητές του Λονδίνου ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 310 ατόμων στη βάση δεδομένων Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Περιλαμβάνουν πληροφορίες για την υγεία και τη γενετική από πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών μαγνητικών τομογραφιών της καρδιάς τους και συνδέσμων με τα αποτελέσματα των δοκιμών COVID-19 από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

Άτομα με προϋπάρχουσες ανθυγιεινές καρδιακές δομές και κακή καρδιακή λειτουργία ήταν πιο πιθανό να βρεθούν θετικά για την COVID-19 από εκείνα που δεν είχαν καρδιακά προβλήματα, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αυτό παρέμεινε αληθινές με άλλους παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, εθνικότητα, φτώχεια, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και προηγούμενη καρδιακή προσβολή.

“Στη μελέτη μας, χρησιμοποιήσαμε δεδομένα απεικόνισης που ελήφθησαν πριν από την COVID-19 και δείξαμε ότι πολλές από αυτές τις ανωμαλίες πιθανότατα προϋπήρχαν και προδιαθέτουν τους ανθρώπους στην COVID-19, αντί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της μόλυνσης”, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Raisi-Estabragh σε πανεπιστημιακές ειδήσεις. “Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διάκριση για την καθοδήγηση της διαχείρισης των ασθενών με COVID-19.”

Ωστόσο, δύο εμπειρογνώμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες που διάβασαν τη νέα μελέτη δήλωσαν ότι η κριτική επιτροπή μπορεί πέφτει έξω στο τι έρχεται πρώτο, το καρδιακό πρόβλημα ή η COVID-19. “Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει τον επιζήμιο αντίκτυπο της COVID-19 στην καρδιά”, σημείωσε η Δρ Aeshita Dwivedi, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης. “Οι καρδιακές επιπλοκές της COVID-19 περιλαμβάνουν καρδιακή ανεπάρκεια, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, καθώς και αλλαγές στη δομή της καρδιάς”. Η νέα μελέτη “εγείρει το ερώτημα σχετικά με το ποιο ποσοστό των καρδιακών ανωμαλιών που εντοπίστηκαν μετά την COVID-19 μπορεί να υπήρχε πριν από τη μόλυνση”, είπε.

“Παραπέμπει στο γεγονός ότι τα άτομα με ανώμαλες καρδιές είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση με COVID-19”. Ωστόσο, ο Dwivedi είπε ότι η μελέτη είναι μικρή και σε αυτό το σημείο απλώς εγείρει ένα βασικό ερώτημα για την COVID και την καρδιά. «Απαιτούνται μεγαλύτερες, μακροπρόθεσμες μελέτες για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα και να βελτιώσουν την κατανόησή μας για το πώς η COVID-19 επηρεάζει την καρδιά», είπε.

Ο Δρ Michael Goyfman διευθύνει την κλινική καρδιολογία στο Νοσοκομείο Long Island Jewish Forest Hills Hospital, επίσης στη Νέα Υόρκη. Είπε ότι λόγω του σχεδιασμού της μελέτης – μια ματιά στα παλιά δεδομένα – “η αιτιότητα δεν μπορεί να συναχθεί ή να υπονοηθεί.” Άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον σύνδεσμο, είπε ο Goyfman.

Για παράδειγμα, “είναι πιθανό οι ασθενείς με υποκείμενη καρδιακή νόσο να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα COVID-19 και ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό να εξεταστούν για COVID-19”, είπε. «Οι ιογενείς λοιμώξεις γενικά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβη στην καρδιά και ο υψηλός επιπολασμός της COVID-19 μπορεί να εξηγήσει τον επιπολασμό των επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά», δήλωσε ο Goyfman.

«Υπάρχει επί του παρόντος μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της καρδιάς και της COVID-19», δήλωσε στην ανακοίνωση ο επόπτης της μελέτης Steffen Petersen, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary. “Περαιτέρω μελέτες σε διαφορετικούς πληθυσμούς και ρυθμίσεις απαιτούνται για την οριστική απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις.” Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 8 Μαρτίου στο περιοδικό Κλινική Γήρανση και Πειραματική Έρευνα. (Aging Clinical and Experimental Research).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το πιο επίμονο σύμπτωμα σε ασθενείς με κορωνοϊό

Αμερικανική έρευνα συνδέει την καρδιακή λειτουργία με τον κοροναϊό

Ηλ. Μόσιαλος:4 μήνες πανδημία COVID-19: Τι γνωρίζουμε για την κλινική εικόνα των ασθενών;

Πότε τα συμπτώματα του κορωνοϊού επιμένουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Τα εργαστήρια φέρνουν επανάσταση στις εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα

Καρκίνος πνεύμονα: Οι εργαστηριακές εξετάσεις αναλαμβάνουν το κεντρικό στάδιο επειδή στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), η ιστολογία του όγκου, η μοριακή υπογραφή και η κατάσταση της PD-L1 καθοδηγούν την επιλογή θεραπείας.

Νιώθεις πάντα ζεστός; Ποιες είναι οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να είναι η αιτία;

Θερμοκρασία σώματος: Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως υποκείμενες ασθένειες που θα μπορούσαν επίσης να ρυθμίσουν και να αυξομειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πιο ακριβή παιδιατρικά εγκεφαλικά οργανοειδή

Ανάπτυξη εγκεφάλου: Το νέο οργανοειδές φλοιού που παρήγαγαν αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε πολλαπλές πτυχές: το σχήμα του, την αρχιτεκτονική του οργάνωση και πολλές ιδιότητες των κυττάρων τους.