Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός καρδιά: Η COVID-19 μπορεί να καταστρέψει τους μύες της καρδιάς

Κορωνοϊός καρδιά: Η COVID-19 μπορεί να καταστρέψει τους μύες της καρδιάς

Κορωνοϊός καρδιά: Η μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο ο κορωνοϊός μολύνει την καρδιά, μοντέλα βλάβης των ιστών μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πιθανών θεραπειών.

Από νωρίς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η COVID-19 έχει συσχετιστεί με καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ικανότητας άντλησης αίματος και μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών. Αλλά ήταν ένα ανοιχτό ερώτημα εάν αυτά τα προβλήματα προκαλούνται από τον ιό που μολύνει την καρδιά ή από μια φλεγμονώδη απόκριση σε ιογενείς λοιμώξεις αλλού στο σώμα. Τέτοιες λεπτομέρειες έχουν επιπτώσεις στην κατανόηση του καλύτερου τρόπου αντιμετώπισης λοιμώξεων από κορωνοϊούς που επηρεάζουν την καρδιά.

Μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις παρέχει στοιχεία που δείχνουν ότι η καρδιακή βλάβη των ασθενών COVID-19 προκαλείται από τον ιό που εισβάλλει και αντιγράφει μέσα στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα, οδηγώντας σε κυτταρικό θάνατο και παρεμποδίζοντας τη συστολή των καρδιακών μυών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα για να σχεδιάσουν καρδιακό ιστό που διαμορφώνουν την ανθρώπινη μόλυνση και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μελέτη της νόσου και στην ανάπτυξη πιθανών θεραπειών.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό του American College of Cardiology: Basic to Translational Science.

«Στην αρχή της πανδημίας, είχαμε στοιχεία ότι αυτός ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακό τραυματισμό σε γενικά υγιείς ανθρώπους, κάτι που ήταν ανησυχητικό για την καρδιολογική κοινότητα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Kory J. Lavine, MD, PhD, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής. «Ακόμη και ορισμένοι αθλητές κολεγίου που είχαν αποσυρθεί για να επιστρέψουν στον αγωνιστικό αθλητισμό μετά τη μόλυνση με COVID-19, εμφάνισαν αργότερα ουλές στην καρδιά. Υπήρξε συζήτηση σχετικά με το εάν αυτό οφείλεται στην άμεση μόλυνση της καρδιάς ή σε μια συστηματική φλεγμονώδη απόκριση που συμβαίνει λόγω της λοίμωξης των πνευμόνων.

«Η μελέτη μας είναι μοναδική επειδή δείχνει οριστικά ότι, σε ασθενείς με COVID-19 που εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια, ο ιός μολύνει την καρδιά, ειδικά τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα».

Ο Lavine και οι συνάδελφοί του – συμπεριλαμβανομένων των συνεργατών Michael S. Diamond, MD, PhD, του καθηγητή ιατρικής του Herbert S. Gasser και Michael J. Greenberg, PhD, βοηθού καθηγητή βιοχημείας και μοριακής βιοφυσικής – χρησιμοποίησαν επίσης βλαστικά κύτταρα για την κατασκευή ιστών που μοντελοποιούν τον τρόπο που συστέλλεται ο ανθρώπινος καρδιακός ιστός. Μελετώντας αυτά τα μοντέλα καρδιακού ιστού, διαπίστωσαν ότι η ιογενής λοίμωξη όχι μόνο σκοτώνει τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα αλλά καταστρέφει τις μονάδες μυϊκών ινών που είναι υπεύθυνες για τη συστολή των καρδιακών μυών.

Έδειξαν επίσης ότι αυτός ο κυτταρικός θάνατος και η απώλεια ινών από τους καρδιακούς μύες μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν δεν υπάρχει φλεγμονή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πέθανε το 37 ημερών βρέφος από κορωνοϊό

Κορωνοϊός 8/03 - 1.165 νέα κρούσματα - 39 νεκροί - 477 διασωληνωμένοι

Στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Αττική - Σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.