Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός καρδιά: Η COVID-19 μπορεί να καταστρέψει τους μύες της καρδιάς

Κορωνοϊός καρδιά: Η COVID-19 μπορεί να καταστρέψει τους μύες της καρδιάς

Κορωνοϊός καρδιά: Η μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο ο κορωνοϊός μολύνει την καρδιά, μοντέλα βλάβης των ιστών μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πιθανών θεραπειών.

Από νωρίς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η COVID-19 έχει συσχετιστεί με καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ικανότητας άντλησης αίματος και μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών. Αλλά ήταν ένα ανοιχτό ερώτημα εάν αυτά τα προβλήματα προκαλούνται από τον ιό που μολύνει την καρδιά ή από μια φλεγμονώδη απόκριση σε ιογενείς λοιμώξεις αλλού στο σώμα. Τέτοιες λεπτομέρειες έχουν επιπτώσεις στην κατανόηση του καλύτερου τρόπου αντιμετώπισης λοιμώξεων από κορωνοϊούς που επηρεάζουν την καρδιά.

Μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις παρέχει στοιχεία που δείχνουν ότι η καρδιακή βλάβη των ασθενών COVID-19 προκαλείται από τον ιό που εισβάλλει και αντιγράφει μέσα στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα, οδηγώντας σε κυτταρικό θάνατο και παρεμποδίζοντας τη συστολή των καρδιακών μυών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα για να σχεδιάσουν καρδιακό ιστό που διαμορφώνουν την ανθρώπινη μόλυνση και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μελέτη της νόσου και στην ανάπτυξη πιθανών θεραπειών.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό του American College of Cardiology: Basic to Translational Science.

«Στην αρχή της πανδημίας, είχαμε στοιχεία ότι αυτός ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακό τραυματισμό σε γενικά υγιείς ανθρώπους, κάτι που ήταν ανησυχητικό για την καρδιολογική κοινότητα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Kory J. Lavine, MD, PhD, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής. «Ακόμη και ορισμένοι αθλητές κολεγίου που είχαν αποσυρθεί για να επιστρέψουν στον αγωνιστικό αθλητισμό μετά τη μόλυνση με COVID-19, εμφάνισαν αργότερα ουλές στην καρδιά. Υπήρξε συζήτηση σχετικά με το εάν αυτό οφείλεται στην άμεση μόλυνση της καρδιάς ή σε μια συστηματική φλεγμονώδη απόκριση που συμβαίνει λόγω της λοίμωξης των πνευμόνων.

«Η μελέτη μας είναι μοναδική επειδή δείχνει οριστικά ότι, σε ασθενείς με COVID-19 που εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια, ο ιός μολύνει την καρδιά, ειδικά τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα».

Ο Lavine και οι συνάδελφοί του – συμπεριλαμβανομένων των συνεργατών Michael S. Diamond, MD, PhD, του καθηγητή ιατρικής του Herbert S. Gasser και Michael J. Greenberg, PhD, βοηθού καθηγητή βιοχημείας και μοριακής βιοφυσικής – χρησιμοποίησαν επίσης βλαστικά κύτταρα για την κατασκευή ιστών που μοντελοποιούν τον τρόπο που συστέλλεται ο ανθρώπινος καρδιακός ιστός. Μελετώντας αυτά τα μοντέλα καρδιακού ιστού, διαπίστωσαν ότι η ιογενής λοίμωξη όχι μόνο σκοτώνει τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα αλλά καταστρέφει τις μονάδες μυϊκών ινών που είναι υπεύθυνες για τη συστολή των καρδιακών μυών.

Έδειξαν επίσης ότι αυτός ο κυτταρικός θάνατος και η απώλεια ινών από τους καρδιακούς μύες μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν δεν υπάρχει φλεγμονή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πέθανε το 37 ημερών βρέφος από κορωνοϊό

Κορωνοϊός 8/03 - 1.165 νέα κρούσματα - 39 νεκροί - 477 διασωληνωμένοι

Στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Αττική - Σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."