Καρδιαγγειακά

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Μηχανική μάθηση για ακρίβεια

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Μηχανική μάθηση για ακρίβεια

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του γιατρού, αλλά η λήψη τέτοιων προσδιορισμών είναι δύσκολη και απαιτεί από τους κλινικούς ιατρούς να βασίζονται σε ανεπαίσθητα χαρακτηριστικά στις ακτίνες Χ που μερικές φορές οδηγούν σε ασυνεπή διάγνωση και σχέδια θεραπείας.

Για να χειριστεί καλύτερα αυτό το είδος απόχρωσης, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές στο εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT (CSAIL) έχει αναπτύξει ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που μπορεί να εξετάσει μια ακτινογραφία για να ποσοτικοποιήσει πόσο σοβαρό είναι το οίδημα, κλίμακα επιπέδου που κυμαίνεται από 0 (υγιής) έως 3 (πολύ, πολύ κακή). Το σύστημα καθόρισε το σωστό επίπεδο περισσότερο από το ήμισυ του χρόνου και σωστά διαγνώστηκε το επίπεδο 3 περιπτώσεις 90% του χρόνου.

Σε συνεργασία με το Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) και τη Philips, η ομάδα σχεδιάζει να ενσωματώσει το μοντέλο στη ροή εργασιών έκτακτης ανάγκης της BIDMC το φθινόπωρο. “Αυτό το έργο προορίζεται να αυξήσει τη ροή εργασίας των ιατρών παρέχοντας πρόσθετες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των διαγνώσεών τους καθώς και για την αναδρομική ανάλυση”, λέει ο Ph.D. μαθητής Ruizhi Liao, ο οποίος ήταν συν-επικεφαλής συγγραφέας μιας σχετικής εργασίας με συναδέλφους Ph.D. φοιτητής Geeticka Chauhan και καθηγητές MIT Polina Golland και Peter Szolovits.

Η ομάδα λέει ότι η καλύτερη διάγνωση οιδήματος θα βοηθούσε τους γιατρούς να διαχειριστούν όχι μόνο οξέα καρδιακά προβλήματα, αλλά και άλλες καταστάσεις όπως σήψη και νεφρική ανεπάρκεια που σχετίζονται στενά με το οίδημα. Ως μέρος ενός άρθρου, ο Liao και οι συνεργάτες του πήραν επίσης ένα υπάρχον δημόσιο σύνολο δεδομένων με εικόνες ακτίνων Χ και ανέπτυξαν νέους σχολιασμούς ετικετών σοβαρότητας που συμφωνήθηκαν από μια ομάδα τεσσάρων ακτινολόγων. Η ελπίδα του Liao είναι ότι αυτές οι ετικέτες συναίνεσης μπορούν να χρησιμεύσουν ως καθολικό πρότυπο για τη συγκριτική αξιολόγηση της μελλοντικής ανάπτυξης μηχανικής μάθησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός καρδιαγγειακά νοσήματα : Οι ασθενείς χρειάζονται εισαγωγή σε µονάδες εντατικής θεραπείας

Καρδιά μεταβολισμός οφέλη: Ειδικοί συστήνουν μείωση της καθιστικής ζωής

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Σημάδι η ανεξήγητη απώλεια δοντιών στους ενήλικες

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Μεταμόσχευση καρδιάς: Νέα επιστημονική προσέγγιση

Μεταμόσχευση καρδιάς: Οι γιατροί στο νοσοκομείο Yale New Haven χρησιμοποίησαν μια πιο επιθετική διαδικασία επιλογής για να υπερδιπλασιάσουν τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων καρδιάς που πραγματοποιήθηκαν εκεί διατηρώντας παράλληλα θετικά αποτελέσματα ασθενών, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια πιο περιεκτική προσέγγιση στην επιλογή καρδιών δωρητή και αποδεκτών μοσχεύματος μπορεί να επιτρέψει στα νοσοκομεία να […]

Καρδιακές παθήσεις και αθλητές: Οι κυριότερες αιτίες αιφνίδιου θανάτου

Σε 1-2 περιστατικά ανά 100.000 ετησίως υπολογίζεται η πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου σε αθλητή κάτω των 35 ετών. Για τα περιστατικά αυτά ευθύνονται καρδιακές παθήσεις λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, και σε μεγάλο βαθμό κληρονομικές.  Επίσης η αθλητική δραστηριότητα και ιδιαίτερα συγκεκριμένα αθλήματα μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στη δομή της καρδιάς στα πλαίσια προσαρμογής της στη συγκεκριμένη […]

Η κακή χοληστερίνη και τα νέα δεδομένα για τη μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου

Η «κακή» χοληστερίνη (LDL) βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στο στόχαστρο των γιατρών, οι οποίοι θεωρούν ότι η μείωσή της θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και του πρόωρου θανάτου. Όμως, μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει αυτήν την πεποίθηση, καθώς δείχνει ότι στην πράξη οι περισσότερες έως τώρα έρευνες […]

Ασφαλής η τηλεθεραπεία για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια;

Οι επισκέψεις παρακολούθησης για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που φεύγουν από το νοσοκομείο μπορούν να γίνουν εξίσου με ασφάλεια μέσω της τηλεθεραπείας όσο μπορούν αυτοπροσώπως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. “Υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που δεν εμφανίζονται”, δήλωσε ο Δρ WH Wilson Tang, ερευνητής διευθυντής για καρδιακή ανεπάρκεια και μεταμόσχευση στο Ινστιτούτο Καρδιών, […]