Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Καρδιαγγειακά

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Μηχανική μάθηση για ακρίβεια

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Μηχανική μάθηση για ακρίβεια

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του γιατρού, αλλά η λήψη τέτοιων προσδιορισμών είναι δύσκολη και απαιτεί από τους κλινικούς ιατρούς να βασίζονται σε ανεπαίσθητα χαρακτηριστικά στις ακτίνες Χ που μερικές φορές οδηγούν σε ασυνεπή διάγνωση και σχέδια θεραπείας.

Για να χειριστεί καλύτερα αυτό το είδος απόχρωσης, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές στο εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT (CSAIL) έχει αναπτύξει ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης που μπορεί να εξετάσει μια ακτινογραφία για να ποσοτικοποιήσει πόσο σοβαρό είναι το οίδημα, κλίμακα επιπέδου που κυμαίνεται από 0 (υγιής) έως 3 (πολύ, πολύ κακή). Το σύστημα καθόρισε το σωστό επίπεδο περισσότερο από το ήμισυ του χρόνου και σωστά διαγνώστηκε το επίπεδο 3 περιπτώσεις 90% του χρόνου.

Σε συνεργασία με το Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) και τη Philips, η ομάδα σχεδιάζει να ενσωματώσει το μοντέλο στη ροή εργασιών έκτακτης ανάγκης της BIDMC το φθινόπωρο. “Αυτό το έργο προορίζεται να αυξήσει τη ροή εργασίας των ιατρών παρέχοντας πρόσθετες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των διαγνώσεών τους καθώς και για την αναδρομική ανάλυση”, λέει ο Ph.D. μαθητής Ruizhi Liao, ο οποίος ήταν συν-επικεφαλής συγγραφέας μιας σχετικής εργασίας με συναδέλφους Ph.D. φοιτητής Geeticka Chauhan και καθηγητές MIT Polina Golland και Peter Szolovits.

Η ομάδα λέει ότι η καλύτερη διάγνωση οιδήματος θα βοηθούσε τους γιατρούς να διαχειριστούν όχι μόνο οξέα καρδιακά προβλήματα, αλλά και άλλες καταστάσεις όπως σήψη και νεφρική ανεπάρκεια που σχετίζονται στενά με το οίδημα. Ως μέρος ενός άρθρου, ο Liao και οι συνεργάτες του πήραν επίσης ένα υπάρχον δημόσιο σύνολο δεδομένων με εικόνες ακτίνων Χ και ανέπτυξαν νέους σχολιασμούς ετικετών σοβαρότητας που συμφωνήθηκαν από μια ομάδα τεσσάρων ακτινολόγων. Η ελπίδα του Liao είναι ότι αυτές οι ετικέτες συναίνεσης μπορούν να χρησιμεύσουν ως καθολικό πρότυπο για τη συγκριτική αξιολόγηση της μελλοντικής ανάπτυξης μηχανικής μάθησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός καρδιαγγειακά νοσήματα : Οι ασθενείς χρειάζονται εισαγωγή σε µονάδες εντατικής θεραπείας

Καρδιά μεταβολισμός οφέλη: Ειδικοί συστήνουν μείωση της καθιστικής ζωής

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Σημάδι η ανεξήγητη απώλεια δοντιών στους ενήλικες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Η στόχευση του φλεγμονώδους μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η αναστολή διαφόρων συστατικών του φλεγμονώματος βελτίωσε τη σταθερότητα των πλακών, όπως και η αναστολή της IL-1ß, ενός προϊόντος του φλεγμονώματος.

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

«Υπάρχει επί του παρόντος μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της καρδιάς και της COVID-19», δήλωσε στην ανακοίνωση ο επόπτης της μελέτης Steffen Petersen, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary.

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές της Johns Hopkins Medicine έχουν δείξει πώς ένα ένζυμο μπορεί να ενεργοποιήσει τα καρδιακά κύτταρα για να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα από καρδιακή προσβολή.

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Close Icon