Διαβήτης

Κορωνοϊός διαβήτης: Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος νοσηρότητας

Κορωνοϊός διαβήτης: Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος νοσηρότητας

Κορωνοϊός διαβήτης: Η αντιμετώπιση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη στην εποχή της πανδημίας COVID-19 μπορεί να είναι δύσκολη. Ακόμα κι αν δεν έχουν μολυνθεί, διατρέχουν τον κίνδυνο μη ρυθμισμένου ελέγχου της γλυκαιμίας λόγω των περιοριστικών μέτρων που θέτουν σε κίνδυνο και διαταράσσουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Οι λοιμώξεις αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόκληση για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές, πολύπλοκες λοιμώξεις σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Οι ακριβείς μηχανισμοί που εμπλέκουν τον σακχαρώδη διαβήτη με τις λοιμώξεις δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού που σχετίζεται με την υποκείμενη αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους. Κατά τη μόλυνση με SARS-CoV2, αυτή η προϋπάρχουσα υποκλινική φλεγμονή μπορεί να επιδεινωθεί, προδιαθέτοντας τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη για το λεγόμενο «σύνδρομο υπερφλεγμονώδους αντίδρασης ή καταιγίδας κυτοκινών», το οποίο είναι ο κύριος παράγοντας εξέλιξης σε σοβαρές απειλητικές για τη ζωή νόσους.  Διαβάστε ακόμη αυτό το ενδιαφέρον άρθρο: Κορωνοϊός διαβήτης: Dr Ιωάννης Ηλίας – μπορεί να προκληθεί αιφνιδίως;

diavitis.jpg

 

Πολλές εργασίες από την Κίνα, την Ιταλία και τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι η κλινική πορεία του COVID-19 είναι πιο σοβαρή σε ασθενείς με προχωρημένη ηλικία (> 70 ετών) και προϋπάρχουσες συννοσηρότητες, κυρίως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και καρδιαγγειακή νόσο . Οι κύριες αρχές της βέλτιστης φροντίδας για ήπιες περιπτώσεις εξωτερικών ασθενών περιλαμβάνουν μια θεραπευτική προσέγγιση προσαρμοσμένη στον ασθενή, την τακτική παρακολούθηση της γλυκόζης και την τήρηση των συστάσεων των ιατρών σχετικά με μέτρα τρόπου ζωής και θεραπεία με φάρμακα. Για νοσηλευόμενους ασθενείς, η στενή παρακολούθηση της γλυκόζης, της πρόσληψης υγρών, των ηλεκτρολυτών, του pH και των κετονών του αίματος είναι υψίστης σημασίας για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

sugar test.jpg

Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη εξίσου αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας λόγω του COVID-19. Ορισμένα κλινικά και βιολογικά χαρακτηριστικά καθορίζουν φαινότυπους υψηλού κινδύνου εντός του πληθυσμού με σακχαρώδη διαβήτη. Περαιτέρω προγνωστικοί δείκτες πρέπει να διερευνηθούν σε μελλοντικές μελέτες. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί ποιές υποομάδες ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από συγκεκριμένες αντιιικές, ανοσορυθμιστικές και άλλες στρατηγικές θεραπείας στο πλαίσιο της σύγχρονης ιατρικής πρακτικής («ιατρικής ακριβείας» που προσαρμόζεται στον εκάστοτε ασθενή), η οποία εμφανίζεται ως επείγουσα προτεραιότητα στην εποχή του COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη - ή καλύτερα προδιαβήτη - λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

ΣΕΙΒ : Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση ως προς τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022,βάσει των αναγκών των πασχόντων από ΣΔNα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ρύποι που εισπνέονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών που εισπνέονται συνολικά από ένα άτομο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο διαβήτη είναι παρόμοια ακόμη και σε διαφορετικά επίπεδα ρύπανσης.

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και προϊόντα τεχνολογίας υγείας για τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του διαβήτη είναι πολύπλευρη και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρόκλησης της εξασφάλισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.