Διαβήτης

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα προσφέρει νέα ελπίδα για διαβητικούς

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα προσφέρει νέα ελπίδα για διαβητικούς

Μια νέα τεχνική που αναπτύσσει κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη και μπορεί να τα προστατεύσει από ανοσολογική επίθεση μετά τη μεταμόσχευση μπορεί να προσφέρει νέα ελπίδα για τη θεραπεία ορισμένων ατόμων με διαβήτη. Στον διαβήτη τύπου 1, το σώμα ενεργοποιείται και επιτίθεται στα λεγόμενα βήτα κύτταρα μέσα σε συστάδες στο πάγκρεας που ονομάζονται “νησίδες”.

Αυτά τα βήτα κύτταρα είναι υπεύθυνα για τον υπολογισμό των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την απελευθέρωση ινσουλίνης για να τα διατηρήσουν σταθερά. Χωρίς αυτούς, οι διαβητικοί πρέπει να βασίζονται σε ενέσεις ινσουλίνης ή αντλίες.

Μια θεραπεία που επινοήθηκε για να σταματήσει αυτή η εξάρτηση περιλαμβάνει τη μεταμόσχευση νησίδων δότη σε διαβητικούς, αλλά η διαδικασία περιπλέκεται από πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης δοτών.

Τα νησάκια συχνά αποτυγχάνουν να συνδεθούν με την παροχή αίματος, και ακόμη και όταν κάνουν, όπως και άλλες μεταμοσχεύσεις, μπορούν να υποστούν επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα του παραλήπτη, το οποίο θεωρεί τα κύτταρα ως εισβολείς.

Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, προστατεύοντας τη μεταμόσχευσή τους, αλλά δυνητικά εκθέτοντας το υπόλοιπο σώμα τους σε ασθένεια.

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις, μια ομάδα έψαχνε να βρει μια άλλη πηγή για νησίδες, προκαλώντας επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPS) για να παράγει αυτό που η ομάδα ονόμαζε HILOs ή ανθρώπινα νησιώδη οργανοειδή.

Αυτά τα HILO, όταν αναπτύχθηκαν σε περιβάλλον 3D που μιμείται το πάγκρεας και στη συνέχεια υπερτροφοδοτήθηκαν με “γενετικό διακόπτη”, παρήγαγαν με επιτυχία ινσουλίνη και μπόρεσαν να ρυθμίσουν τη γλυκόζη του αίματος όταν μεταμοσχεύθηκαν σε διαβητικούς ποντικούς.

“Στο παρελθόν, αυτή η λειτουργικότητα επιτεύχθηκε μόνο μετά από ωρίμανση ενός μήνα σε ένα ζωντανό ζώο”, δήλωσε ο Ronald Evans, διευθυντής του Gene Expression Lab στο Ινστιτούτο Βιολογικών Μελετών του Salk. “Αυτή η σημαντική ανακάλυψη επιτρέπει την παραγωγή λειτουργικών HILO που είναι ενεργά την πρώτη ημέρα της μεταμόσχευσης, μας φέρνει πιο κοντά σε κλινικές εφαρμογές”, δήλωσε ο Evans, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, στο AFP.

– Δίνοντας ελπίδα –

Έχοντας βρει έναν πιθανό τρόπο επίλυσης του προβλήματος της αλυσίδας εφοδιασμού, οι επιστήμονες στη συνέχεια προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της απόρριψης του ανοσοποιητικού.

Επικεντρώθηκαν σε κάτι που ονομάζεται PD-L1, μια λεγόμενη πρωτεΐνη σημείου ελέγχου που είναι γνωστό ότι αναστέλλει την ανοσολογική απόκριση του σώματος. Στις θεραπείες για τον καρκίνο, το φάρμακο χρησιμοποιείται μερικές φορές για τον αποκλεισμό του PD-L1, ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στα καρκινικά κύτταρα.

Η ομάδα αντέστρεψε αποτελεσματικά αυτήν τη διαδικασία και προκάλεσε τους HILO να εκφράσουν την πρωτεΐνη σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. “Κανονικά, τα ανθρώπινα κύτταρα που τοποθετούνται σε ποντίκι θα εξαλειφθούν εντός μιας ή δύο ημερών”, δήλωσε ο Evans. “Ανακαλύψαμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε μια ανοσοποιητική ασπίδα που καθιστά τα ανθρώπινα κύτταρα αόρατα στο ανοσοποιητικό σύστημα.”

Ενώ τα HILO μεταμοσχεύτηκαν σε ποντίκια χωρίς την προστασία PD-L1 σταδιακά σταμάτησαν να λειτουργούν, εκείνοι που επήχθησαν να εκφράσουν την πρωτεΐνη ήταν θωρακισμένοι και συνέχισαν να βοηθούν τους διαβητικούς ποντικούς να ρυθμίσουν τη γλυκόζη του αίματος τους για περισσότερες από 50 ημέρες.

Το να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη και να τα προστατεύσουμε από την επίθεση “μας φέρνει πολύ πιο κοντά στο 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη - ή καλύτερα προδιαβήτη - λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

ΣΕΙΒ : Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση ως προς τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022,βάσει των αναγκών των πασχόντων από ΣΔNα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ρύποι που εισπνέονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών που εισπνέονται συνολικά από ένα άτομο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο διαβήτη είναι παρόμοια ακόμη και σε διαφορετικά επίπεδα ρύπανσης.

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και προϊόντα τεχνολογίας υγείας για τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του διαβήτη είναι πολύπλευρη και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρόκλησης της εξασφάλισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.