Νευρολογία

Μεταβολές γονιδίων σωματικού ρολογιού οδηγούν σε ημικρανίες

Μεταβολές γονιδίων σωματικού ρολογιού οδηγούν σε ημικρανίες

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ημικρανίας στα άτομα με ορισμένες γενετικές παραλλαγές που ρυθμίζουν τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Νέα έρευνα έχει δείξει ότι η ανησυχία για οικονομικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες σε άτομα που έχουν δύο συγκεκριμένες παραλλαγές σε ένα γονίδιο που ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι.

Το επονομαζόμενο βιολογικό μας ρολόι είναι το συλλογικό όνομα που δίνεται σε μια σειρά από αλληλεπιδρώντα μόρια που ρυθμίζουν τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης και τις σωματικές και συμπεριφορικές αλλαγές που συμβαίνουν με αυτόν. Νέα έρευνα εξετάζει τη σχέση μεταξύ αυτού του ρολογιού – το οποίο επίσης ρυθμίζεται γενετικά – και του κινδύνου εμφάνισης ημικρανιών. Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης είναι ο Daniel Baksa του Πανεπιστημίου Semmelweis στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και τα ευρήματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο τρέχον συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (ENCP) που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Όπως εξηγούν οι συγγραφείς, η έρευνά τους προέκυψε από προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα άτομα με διαταραχές της διάθεσης έχουν συχνά συμπτώματα που σηματοδοτούν μια διαταραχή του κιρκαδικού τους ρυθμού. Επιπλέον, άλλες μελέτες που αναφέρθηκαν από τους συγγραφείς επεσήμαναν τη σχέση μεταξύ διαταραχών της διάθεσης και ορισμένων παραλλαγών στα γονίδια που σχετίζονται με τον κιρκαδικό ρυθμό, καθώς και σε μια γενετική σχέση μεταξύ διαταραχών διάθεσης και ημικρανίας. Οι στρεσογόνοι παράγοντες έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν ημικρανίες διακόπτοντας τη ρυθμική λειτουργία του σώματος και όλες αυτές οι υπάρχουσες αποδείξεις έκαναν τους ερευνητές να αναρωτιούνται εάν τα κιρκαδικά γονίδια μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη ημικρανιών.

Ο Baksa και οι συνεργάτες του στρατολόγησαν συνολικά 2.349 συμμετέχοντες από τη Βουδαπέστη και το Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους ζήτησαν να αναφέρουν εάν είχαν ή όχι ημικρανίες χρησιμοποιώντας προτυποιημένο ερωτηματολόγιο. Το γονίδιο CLOCK είναι το κύριο γενετικό συστατικό του κιρκάδιου ρολογιού. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές εστίασαν σε αυτό, εξετάζοντας τους συμμετέχοντες για δύο πολυμορφισμούς (παραλλαγές) μονήρους νουκλεοτιδίου του γονιδίου CLOCK. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επίσης να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για οικονομικά προβλήματα και οι ερευνητές χαρακτήρισαν το χρόνιο άγχος σε σχέση με τις οικονομικές ανησυχίες.

Ο Baksa και η ομάδα του εξέτασαν στατιστικά τα αποτελέσματα των παραλλαγών γονιδίου CLOCK στην ημικρανία εφαρμόζοντας μοντέλα λογαριθμιστικής παλινδρόμησης και προσαρμόζοντας την ανάλυση για τον πληθυσμό, το φύλο και την ηλικία. Αρχικά, η μελέτη δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ των παραλλαγών του γονιδίου CLOCK και της ημικρανίας, αλλά όταν πρόσθεσαν το άγχος περί τα οικονομικά ζητήματα τα αποτελέσματα άλλαξαν. Τα άτομα που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ημικρανίες εάν είχαν και τις δύο γενετικές παραλλαγές του CLOCK. “Αυτή η εργασία δεν δείχνει τι προκαλεί ημικρανία – δεν υπάρχει καμιά σαφής αιτία – αλλά δείχνει ότι τόσο το στρες όσο και η γενετική έχουν αποτέλεσμα», προσθέτει ο Baksa.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερα χρόνια χόκεϊ αυξάνουν τον κίδυνο χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας

30 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίεργες νευρολογικές διαταραχές

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες. Ο εγκέφαλος είναι μια σύνθετη οργανική δομή που διέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τόπο όπου “ζουν” οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η διερεύνηση του βιολογικού υποστρώματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας της γνώσης. Ωστόσο, η πολυπλοκότητά του, μαζί με τις […]