Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αθλητισμός: Περισσότερα χρόνια χόκεϊ αυξάνουν τον κίδυνο χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας [vid]

Αθλητισμός: Περισσότερα χρόνια χόκεϊ αυξάνουν τον κίδυνο χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας [vid]

Αθλητισμός: Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ότι τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι μέσα στο γήπεδο ποδοσφαίρου συνδέονται με μια εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου, όπως φαίνεται σε μια σειρά από βετεράνους αστέρες του NFL. Τώρα, οι ειδικοί έχουν στρέψει την προσοχή τους στο χόκεϊ επί πάγου, ένα άλλο άθλημα υψηλής επαφής.

Όταν μελετούσε εάν τα χτυπήματα, χρόνο με το χρόνο, μπορούν επίσης να συνδεθούν με χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE) στο χόκεϊ, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης βρήκε ότι τη σύνδεση: Κάθε επιπλέον έτος χόκεϊ επί πάγου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει CTE κατά περίπου 23%, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Και για κάθε χρόνο που ένα άτομο έπαιζε χόκεϊ, υπήρχε 15% αυξημένη πιθανότητα να προχωρήσει σε ένα στάδιο CTE, σύμφωνα με τη μελέτη. “Είναι ένα σημαντικό εύρημα. Είναι κάτι που μπορούμε ξεκάθαρα να επικοινωνήσουμε στους κλινικούς γιατρούς, στους γονείς, όταν κάνουμε επιλογές για δραστηριότητες που παίζουν τα παιδιά ή σε νεαρούς ενήλικες που κάνουν επιλογές για το αν θέλουν να συνεχίσουν να παίζουν σε επίπεδα ελίτ, ότι υπάρχει κάποιος εγγενής κίνδυνος», είπε ο Δρ Jesse Mez, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. “Και νομίζω ότι, παρομοίως, όταν οι κλινικοί γιατροί φροντίζουν ανθρώπους που παρουσιάζουν γνωστικά συμπτώματα ή συμπτώματα διάθεσης ή συμπεριφοράς αργότερα στη ζωή τους, ότι οι ερωτήσεις σχετικά με τα αθλήματα επαφής θα πρέπει να αποτελούν μέρος της αξιολόγησης”, συμπλήρωσε.

Η ερευνητική ομάδα είχε προηγουμένως ερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ ποδοσφαίρου και CTE, μελετώντας τον εγκέφαλο των παικτών μετά τον θάνατό τους. Πολλοί πρώην αθλητές της ομάδας NFL έχει βρεθεί ότι έχουν CTE, συμπεριλαμβανομένων αστέρων όπως ο Frank Gifford και ο Junior Seaau. Αφού είδαν περιπτώσεις παικτών χόκεϋ με CTE, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι μπορεί να υπάρχει παρόμοια σχέση.

«Είναι τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα»

“Αυτό που μάθαμε από το ποδόσφαιρο είναι ότι είναι αυτά τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα. Το αν προκαλούν ή όχι συμπτωματική διάσειση είναι σχεδόν άσχετο”, είπε ο Mez. «Είναι τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα κατά τη διάρκεια μιας σεζόν που αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτήν την ασθένεια». Ενώ η νέα μελέτη δείχνει ότι η πιθανότητα κινδύνου ισχύει για το χόκεϊ καθώς και για το ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να υπολογίσει τον απόλυτο κίνδυνο, σημείωσε ο Mez. «Μπορούμε να πούμε ότι για κάθε επιπλέον έτος, ο κίνδυνος αυξάνεται, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο συνολικός κίνδυνος ή ποιος είναι ο βασικός κίνδυνος για κάποιον που παίζει μόνο δύο χρόνια», είπε ο Mez.

Η μελέτη εξέτασε τους εγκεφάλους 74 ατόμων που έπαιξαν χόκεϊ επί πάγου, συμπεριλαμβανομένων επτά που έπαιζαν ως νέοι, 25 που έπαιζαν στο γυμνάσιο, 22 που έπαιζαν σε επίπεδο νέων ή κολεγίου και 19 που έπαιζαν επαγγελματικά. Ο ένας έπαιξε σε άγνωστο επίπεδο. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες έπαιζαν επίσης ένα άλλο άθλημα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο. Περίπου το 54% των δωρητών εγκεφάλου της μελέτης διαγνώστηκε με CTE κατά τη διάρκεια αυτοψίας. Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με την Τράπεζα Εγκεφάλου του Veteran Affairs-Boston University-Concussion Legacy Foundation και την Τράπεζα Εγκεφάλου Framingham Heart Study.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

60΄ προπόνησης με βάρη προσθέτουν χρόνια στη ζωή σας

Μια ζωτική πρωτεΐνη στο σώμα απενεργοποιείται όσο λιγότερο ασκείστε

Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο μειώνετε τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Close Icon