Επιστημονικά Νέα

Άνοια μετάλλαξη: Ποιος παράγοντας σχετίζεται με πρόωρη έναρξή της

Άνοια μετάλλαξη: Ποιος παράγοντας σχετίζεται με πρόωρη έναρξή της

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν μεταλλάξεις που σχετίζονται με την πρώιμη έναρξη της άνοιας

Άνοια μετάλλαξη:  Οι επιστήμονες στο Trinity College του Δουβλίνου ανακοίνωσαν σήμερα μια σημαντική πρόοδο στην κατανόησή μας για μια μορφή πρώιμης εμφάνισης άνοιας που μπορεί επίσης να προχωρήσει στην κατανόησή μας για καταστάσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Η έναρξη της ενήλικης λευκοεγκεφαλοπάθειας με αξονικά σφαιροειδή και χρωστική ουσία (ALSP) είναι μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που ονομάζεται υποδοχέας παράγοντα-1 διέγερσης αποικίας (CSF1R). Η κατάσταση εκδηλώνεται αρχικά με ψυχιατρικές και συμπεριφορικές αλλαγές σε ασθενείς που ακολουθούνται από ταχεία εξέλιξη της άνοιας κατά την τρίτη ή τέταρτη δεκαετία της ζωής. Ενώ η κατάσταση είναι πολύ σπάνια, για τις πληγείσες οικογένειες μπορεί να αντιπροσωπεύει μια καταστροφική διάγνωση.

Δεδομένου ότι η κατάσταση περιλαμβάνει τον εκφυλισμό της λευκής ύλης στον εγκέφαλο, οι επιστήμονες προηγουμένως πίστευαν ότι τα ανοσοκύτταρα στον εγκέφαλο που ονομάστηκαν μικρογλοία ήταν οι πρωταρχικοί ένοχοι στην οδήγηση της παθολογίας που παρατηρήθηκε σε αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, η ομάδα Trinity, σε συνεργασία με δείγματα ασθενών, καθώς και προ-κλινικά μοντέλα, μπόρεσαν να δείξουν ότι τα δυσλειτουργικά κυκλοφορούντα λευκά αιμοσφαίρια ήταν ο βασικός παράγοντας του νευροεκφυλισμού.

“Αυτό ήταν ουσιαστικά ένα μεταφραστικό ερευνητικό έργο, όπου δεδομένα που ελήφθησαν από δείγματα ασθενών ενημέρωσαν κριτικά την κατεύθυνση των προκλινικών μελετών μας. Τα ευρήματά μας έχουν ρίξει φως σε έναν νέο μηχανισμό νευροεκφυλισμού που μπορεί τελικά να μας διδάξει περισσότερα για τις κοινές μορφές άνοιας”. είπε ο Dr. Matthew Campbell, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Trinity.

Είναι σημαντικό ότι η εργασία έχει εντοπίσει ότι μια διακοπή της λειτουργίας του CSF1R σε ασθενείς, καθώς και σε προ-κλινικά μοντέλα, προκαλεί βλάβη στο λεγόμενο φράγμα αίματος-εγκεφάλου (BBB). Αυτή η βλάβη μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει την ακεραιότητα των τριχοειδών στον εγκέφαλο, προκαλώντας τη διαρροή και πυροδοτώντας την επιδείνωση του εγκεφάλου. Είναι ενδιαφέρον ότι τα δυσλειτουργικά λευκά αιμοσφαίρια φαίνεται να είναι ο κύριος παράγοντας αυτής της βλάβης του BBB.

Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για καταστάσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η οποία οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη ισχυρής κατανόησης των πρώτων αρχών της νόσου. Εάν μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα ποια είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Αλτσχάιμερ, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε νέες μορφές θεραπείας που στοχεύουν σε αυτές τις πρόσφατα ανακαλυφθείσες μηχανιστικές οδούς.

Ο Δρ Conor Delaney, μελετητής του Ιρλανδικού Συμβουλίου Έρευνας, μεταδιδακτορικός ερευνητής και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Η πιο συναρπαστική πτυχή της μελέτης μας είναι ότι τώρα έχουμε επικεντρωθεί σε ένα νέο μονοπάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει διερευνηθεί σε μεγάλο Επιπλέον, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η τροποποίηση της λειτουργίας των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να είναι θεραπευτικά σχετική για προοδευτικές νευροεκφυλιστικές καταστάσεις». Μια πολυεπιστημονική ομάδα γενετιστών, ανοσολόγων, νευρολόγων και νευροπαθολόγων από το Trinity, το Royal College of Surgeons Ireland (RCSI), το University College Cork (UCC), το Sligo General Hospital και το Πανεπιστήμιο της Γάνδης ανέλαβαν τη μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κατανοώντας τις ιδιαιτερότητες της άνοιας του Πάρκινσον

Η διαταραχή της ψυχικής υγείας ως επίπτωση της νόσου covid-19

Παραλλαγές γονιδίων τροποποιούν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.