ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πάρκινσον Άνοια: Τα χαρακτηριστικά του νοητικού εκφυλισμού της νόσου

Πάρκινσον Άνοια: Τα χαρακτηριστικά του νοητικού εκφυλισμού της νόσου

Πάρκινσον Άνοια: Το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Weill εκτιμά ότι ο μέσος χρόνος από την έναρξη των προβλημάτων κίνησης στο Πάρκινσον έως την ανάπτυξη της άνοιας είναι περίπου 10 χρόνια.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική νευρολογική διαταραχή που βλάπτει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η κατάσταση επηρεάζει κυρίως ενήλικες άνω των 65 ετών. Το Ίδρυμα του Πάρκινσον εκτιμά ότι 930.000 Αμερικανοί θα ζήσουν με την ασθένεια έως το 2020. Το Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται άνοια νόσου του Πάρκινσον. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μείωση της σκέψης, της συλλογιστικής και της επίλυσης προβλημάτων. Υπολογίζεται ότι περίπου 50 έως 80 τοις εκατό των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον θα βιώσουν τελικά άνοια της νόσου του Πάρκινσον.

Αν και η ίδια η νόσος του Πάρκινσον χωρίζεται σε πέντε στάδια, η άνοια της νόσου του Πάρκινσον δεν είναι τόσο καλά κατανοητή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άνοια υπάρχει σε περίπου 83 τοις εκατό αυτών που εξακολουθούν να ζουν με την ασθένεια μετά από 20 χρόνια. Το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Weill εκτιμά ότι ο μέσος χρόνος από την έναρξη των προβλημάτων κίνησης στο Πάρκινσον έως την ανάπτυξη της άνοιας είναι περίπου 10 χρόνια.

Καθώς η άνοια εξελίσσεται, η διαχείριση του αποπροσανατολισμού, της σύγχυσης, της διέγερσης και της παρορμητικότητας μπορεί να είναι βασικό στοιχείο. Μερικοί ασθενείς βιώνουν ψευδαισθήσεις ή ψευδαισθήσεις ως επιπλοκή της νόσου του Πάρκινσον. Αυτά μπορεί να είναι τρομακτικά και εξουθενωτικά. Περίπου 50 τοις εκατό όσων πάσχουν από την ασθένεια μπορεί να τα βιώσουν. Το καλύτερο που πρέπει να κάνετε όταν φροντίζετε κάποιον που βιώνει ψευδαισθήσεις ή αυταπάτες από την άνοια της νόσου του Πάρκινσον είναι να τον κρατήσετε ήρεμο και να μειώσει το άγχος του. Σημειώστε τα συμπτώματά τους και τι έκαναν πριν εμφανίσουν σημάδια ψευδαίσθησης και στη συνέχεια ενημερώστε το γιατρό τους. Αυτό το στοιχείο της νόσου μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους φροντιστές.

Οι ασθενείς ενδέχεται να μην μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους ή να μείνουν μόνοι τους. Μερικοί τρόποι για να διευκολυνθεί η φροντίδα περιλαμβάνουν: τηρώντας μια κανονική ρουτίνα όποτε είναι δυνατόν, όντας εξαιρετικά παρηγορητικοί μετά από οποιαδήποτε ιατρική επέμβαση, περιορισμός περισπασμών χρησιμοποιώντας κουρτίνες, χρήση από νυχτερινά φώτα και ρολόγια για να τηρήσετε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου, να θυμόμαστε ότι οι συμπεριφορές είναι ένας παράγοντας της νόσου και όχι το άτομο

Ποια είναι τα συμπτώματα της άνοιας της νόσου του Πάρκινσον; Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της άνοιας της νόσου του Πάρκινσον περιλαμβάνουν: αλλαγές στην όρεξη, αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, σύγχυση, αυταπάτες, παρανοϊκές ιδέες παραισθήσεις, κατάθλιψη, δυσκολία με ανάκληση μνήμης και λήθη, αδυναμία συγκέντρωσης, αδυναμία εφαρμογής λογικής και κρίσης, αυξημένο άγχος, αλλαγές διάθεσης, απώλεια ενδιαφέροντος, ακατάληπτη ομιλία, διαταραχές ύπνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα βελτιώσεις τη μνήμη σου βελτιώνοντας τον τρόπο που ζεις

Παραλλαγές γονιδίων τροποποιούν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ

Κρούσματα κορωνοϊού στο Δαφνί σε ασθενείς και εργαζόμενους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.