Επιστημονικά Νέα

Πολλαπλή σκλήρυνση τεχνητή νοημοσύνη: Η τεχνητή νοημοσύνη «κλειδί» για την πολλαπλή σκλήρυνση

Πολλαπλή σκλήρυνση τεχνητή νοημοσύνη: Η τεχνητή νοημοσύνη «κλειδί» για την πολλαπλή σκλήρυνση

Νέοι υπότυποι πολλαπλής σκλήρυνσης που προσδιορίζονται χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλαπλή σκλήρυνση τεχνητή νοημοσύνη: Οι επιστήμονες στο UCL έχουν χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να εντοπίσουν τρεις νέους υποτύπους πολλαπλής σκλήρυνσης (MS). Οι ερευνητές λένε ότι τα πρωτοποριακά ευρήματα θα βοηθήσουν στον εντοπισμό αυτών των ανθρώπων που είναι πιο πιθανό να έχουν πρόοδο της νόσου και θα βοηθήσουν να στοχεύσουν τις θεραπείες πιο αποτελεσματικά. Η σκλήρυνση κατά πλάκας επηρεάζει πάνω από 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και 130.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο και ταξινομείται σε τέσσερα «μαθήματα» (ομάδες), τα οποία ορίζονται είτε υποτροπιάζοντα είτε προοδευτικά. Οι ασθενείς κατηγοριοποιούνται από ένα μείγμα κλινικών παρατηρήσεων, υποβοηθούμενης από εικόνες μαγνητικής τομογραφίας και συμπτωμάτων ασθενών. Αυτές οι παρατηρήσεις καθοδηγούν το χρόνο και την επιλογή της θεραπείας.

Για αυτήν τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν υπήρχαν –ακόμη και μη αναγνωρισμένα– μοτίβα στις εικόνες του εγκεφάλου, τα οποία θα καθοδηγούσαν καλύτερα την επιλογή θεραπείας και θα εντοπίζουν τους ασθενείς που θα ανταποκρίνονται καλύτερα σε μια συγκεκριμένη θεραπεία. Εξηγώντας την έρευνα, ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Arman Eshaghi (UCL Queen Square Institute of Neurology) δήλωσε: “Επί του παρόντος, η σκλήρυνση κατά πλάκας ταξινομείται ευρέως σε προοδευτικές και υποτροπιάζουσες ομάδες, οι οποίες βασίζονται σε συμπτώματα ασθενών. Δεν βασίζεται άμεσα στην υποκείμενη βιολογία του ασθένεια, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να επιλέξουν τη σωστή θεραπεία για τους σωστούς ασθενείς.

“Εδώ, χρησιμοποιήσαμε τεχνητή νοημοσύνη και θέσαμε την ερώτηση: μπορεί η AI να βρει υποτύπους MS που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο στις εικόνες του εγκεφάλου; Η AI μας έχει αποκαλύψει τρεις υποτύπους MS που βασίζονται σε δεδομένα και καθορίζονται από παθολογικές ανωμαλίες που παρατηρούνται στις εικόνες του εγκεφάλου”. Σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές εφάρμοσαν το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από UCL, το SuStaIn (Subtype and Stage Inference), στις σαρώσεις εγκεφάλου MRI 6.322 ασθενών με MS. Το μη εποπτευόμενο SuStaIn εκπαιδεύτηκε και εντόπισε τρία (προηγουμένως άγνωστα) μοτίβα. Οι νέοι υποτύποι MS ορίστηκαν ως «φλοιός-οδηγημένος», «κανονική εμφάνιση λευκής ύλης-οδηγημένος» και «βλάβη-οδηγημένος». Αυτοί οι ορισμοί σχετίζονται με τις πρώτες ανωμαλίες που παρατηρούνται στις σαρώσεις MRI σε κάθε μοτίβο.

Μόλις το SuStaIn είχε ολοκληρώσει την ανάλυσή του στο σύνολο δεδομένων MRI εκπαίδευσης, «κλειδώθηκε» και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την αναγνώριση των τριών υποτύπων σε μια ξεχωριστή ανεξάρτητη ομάδα 3.068 ασθενών, επικυρώνοντας έτσι την ικανότητά του να ανιχνεύει τους νέους υποτύπους MS. Ο Δρ Eshaghi πρόσθεσε: «Κάναμε μια περαιτέρω αναδρομική ανάλυση των αρχείων ασθενών για να δούμε πώς τα άτομα με τους πρόσφατα αναγνωρισμένους υποτύπους MS ανταποκρίθηκαν σε διάφορες θεραπείες. Ενώ απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες, υπήρχε μια σαφής διαφορά, ανά υποτύπο, στην ανταπόκριση των ασθενών σε διαφορετικές θεραπείες και στη συσσώρευση αναπηρίας με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την πρόβλεψη μεμονωμένων απαντήσεων στις θεραπείες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πολλαπλή σκλήρυνση: Εγκρίθηκε η πρώτη αυτό χορηγούμενη θεραπεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι έρευνες δίνουν λύσεις

Κάτω του μέσου όρου των περισσότερων χωρών της Ευρώπης η ελληνική βαθμολογία για το MS Barometer

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.

Δύο νέες μελέτες ρίχνουν ακόμη περισσότερο φως στη βρετανική μετάλλαξη

Βρετανική μετάλλαξη: Η άκρως μεταδοτική αυτή παραλλαγή, που αρχικά ανιχνεύθηκε στο Κεντ της Αγγλίας πέρυσι το φθινόπωρο και έκτοτε έχει κυριαρχήσει σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, μεταξύ άλλων εμφανίζοντας γρήγορη εξάπλωση και στην Ελλάδα, δε φαίνεται τελικά να προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα και μεγαλύτερες επιπλοκές.

Ατομικά VS Ομαδικά Αθλήματα για τα Παιδιά

Τα αθλήματα χωρίζονται σε ατομικά και ομαδικά. Στα ατομικά οι αθλητές αγωνίζονται μόνοι τους και εξαρτώνται αποκλειστικά από τον εαυτό τους. Αντιθέτως, στα ομαδικά υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα, με τα οποία συνεργάζονται.