Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ μελέτη: Εντοπίστηκαν τρεις μοριακοί υποτύποι

Αλτσχάιμερ μελέτη: Εντοπίστηκαν τρεις μοριακοί υποτύποι

Η αυξημένη ανοσοαπόκριση μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση του Αλτσχάιμερ.

Αλτσχάιμερ μελέτη: Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά έχουν εντοπίσει τρεις κύριους μοριακούς υποτύπους της νόσου του Alzheimer (AD) χρησιμοποιώντας δεδομένα από την αλληλουχία RNA. Η μελέτη προάγει την κατανόησή μας για τους μηχανισμούς της AD και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων, εξατομικευμένων θεραπευτικών. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), και δημοσιεύθηκε στο Science Advances στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Η νόσος του Alzheimer είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, αλλά είναι αρκετά διαφορετική στις βιολογικές και παθολογικές της εκδηλώσεις. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η εξέλιξη της νόσου και οι απαντήσεις σε παρεμβάσεις διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Μερικοί ασθενείς έχουν αργή γνωστική μείωση, ενώ άλλοι μειώνονται γρήγορα. Μερικοί έχουν σημαντική απώλεια μνήμης και αδυναμία να θυμούνται νέες πληροφορίες, ενώ άλλοι όχι. και ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν ψύχωση και / ή κατάθλιψη που σχετίζεται με AD, ενώ άλλοι όχι. “Τέτοιες διαφορές υποδηλώνουν έντονα ότι υπάρχουν υποτύποι AD με διαφορετικούς βιολογικούς και μοριακούς παράγοντες που οδηγούν στην εξέλιξη της νόσου”, δήλωσε ο Bin Zhang, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Διευθυντής του Κέντρου Μοντελοποίησης Μεταμορφωτικών Νόσων και Καθηγητής Γενετικής και Γονιδιωματικές Επιστήμες στην Ιατρική Σχολή Icahn.

Για τον εντοπισμό των μοριακών υποτύπων της AD, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια υπολογιστική προσέγγιση της βιολογίας για να φωτίσουν τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών τύπων RNA, κλινικών και παθολογικών χαρακτηριστικών και άλλων βιολογικών παραγόντων που πιθανώς οδηγούν την πρόοδο της νόσου. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα αλληλουχίας RNA για περισσότερα από 1.500 δείγματα σε πέντε περιοχές του εγκεφάλου από εκατοντάδες νεκρούς ασθενείς με AD και φυσιολογικούς μάρτυρες, και εντόπισε τρεις κύριους μοριακούς υποτύπους της AD. Αυτοί οι υπότυποι AD ήταν ανεξάρτητοι από την ηλικία και το στάδιο της νόσου, και αντιγράφηκαν σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου σε δύο μελέτες κοόρτης. Αυτοί οι υπότυποι αντιστοιχούν σε διαφορετικούς συνδυασμούς πολλαπλών μη ρυθμισμένων βιολογικών οδών που οδηγούν σε εκφυλισμό του εγκεφάλου. Το νευροϊνιδιακό σύμπλεγμα Tau και η πλάκα αμυλοειδούς-βήτα, δύο νευροπαθολογικά χαρακτηριστικά της AD, αυξάνονται σημαντικά μόνο σε ορισμένους υποτύπους.

Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη ανοσοαπόκριση μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς εγκεφάλους AD δεν παρουσιάζουν αυξημένη ανοσοαπόκριση σε σύγκριση με τους φυσιολογικούς υγιείς εγκεφάλους. Η ανάλυση αποκάλυψε περαιτέρω μοριακούς οδηγούς για συγκεκριμένους υποτύπους στην εξέλιξη της AD σε αυτά τα δείγματα. Η έρευνα εντόπισε επίσης την αντιστοιχία μεταξύ αυτών των μοριακών υποτύπων και των υπαρχόντων ζωικών μοντέλων AD που χρησιμοποιήθηκαν για μηχανιστικές μελέτες και για τη δοκιμή υποψήφιων θεραπειών, τα οποία μπορεί να εξηγήσουν εν μέρει γιατί μια μεγάλη πλειονότητα φαρμάκων που πέτυχαν σε ορισμένα μοντέλα ποντικών απέτυχαν σε δοκιμές ανθρώπινης AD, οι οποίες πιθανώς είχαν συμμετέχοντες που ανήκουν σε διαφορετικούς μοριακούς υποτύπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Δύο διαφορετικές νόσοι η άνοια και η αλτσχάιμερ - Αιτίες και συμπτώματα

Ανακαλύφθηκαν μεταλλάξεις που σχετίζονται με την πρώιμη έναρξη της άνοιας

Παραλλαγές γονιδίων τροποποιούν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.