Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ εγκέφαλος διαταραχή: Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη – ρυθμιστής της νόσου

Αλτσχάιμερ εγκέφαλος διαταραχή: Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη – ρυθμιστής της νόσου

Η πρωτεΐνη του εγκεφάλου που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ προστατεύει επίσης από την νευρολογική ασθένεια

Αλτσχάιμερ εγκέφαλος διαταραχή: Τα ευρήματα από μια νέα μελέτη για τη νόσο του Αλτσχάιμερ (AD), με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν (USask), θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν τους κλινικούς ιατρούς να εντοπίσουν άτομα με υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν την μη αναστρέψιμη, προοδευτική εγκεφαλική διαταραχή και να ανοίξουν το δρόμο για θεραπείες που επιβραδύνουν ή αποτρέπουν την εμφάνισή του. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports στις αρχές Ιανουαρίου, έδειξε ότι μια βραχύτερη μορφή του πρωτεϊνικού πεπτιδίου που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για την πρόκληση AD (βήτα-αμυλοειδές 42 ή Αβ42) σταματά τον μηχανισμό που προκαλεί βλάβη του μεγαλύτερου ομολόγου του.

“Ενώ το Αβ42 διακόπτει τον μηχανισμό που χρησιμοποιείται από τα εγκεφαλικά κύτταρα για να μάθει και να σχηματίσει αναμνήσεις, ο Αβ38 αναστέλλει πλήρως αυτό το αποτέλεσμα, ουσιαστικά διασώζει τα εγκεφαλικά κύτταρα”, δήλωσε ο μοριακός νευροχημικός Ντάρελ Μούσεου, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του USask και επικεφαλής του Εργαστηρίου Κυτταρικής Σηματοδότησης .

Προηγούμενες μελέτες έχουν υπονοήσει ότι το Αβ38 μπορεί να μην είναι τόσο κακό όσο η μακρύτερη μορφή, είπε ο Mousseau, αλλά η έρευνά τους είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι είναι πραγματικά προστατευτικό. “Εάν μπορούμε να βγάλουμε συγκεκριμένα το Αβ42 και να διατηρήσουμε μόνο το Αβ38, ίσως αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο ή να προκαλέσουν την έναρξη της νόσου αργότερα, αυτό είναι που όλοι θέλουμε.”

Το Αβ42 είναι τοξικό για τα κύτταρα, διακόπτει την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύεται για να σχηματίσει εναποθέσεις που ονομάζονται πλάκες. Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων θεωρείται υπεύθυνος για την πρόκληση AD. Οι ειδικοί πιστεύουν εδώ και πολύ καιρό ότι όλες οι μορφές πεπτιδίων Αβ προκαλούν AD, παρά το γεγονός ότι οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η αφαίρεση αυτών των πεπτιδίων από τον εγκέφαλο των ασθενών δεν προλαμβάνει ούτε θεραπεύει την ασθένεια.

Ο Mousseau είπε ότι η ιδέα πίσω από τη μελέτη ήταν αρκετά απλή: Εάν δύο άλλα αμινοξέα είναι κακά, τι γίνεται με δύο λιγότερα;

“Μόλις σκεφτήκαμε: Ας συγκρίνουμε αυτά τα τρία πεπτίδια, το 40 αμινοξύ που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι, το 42 αμινοξύ που πιστεύουμε ότι εμπλέκεται στο Αλτσχάιμερ, και αυτό το 38, η ελαφρώς μικρότερη εκδοχή”, δήλωσε ο Μους, ο οποίος είναι Σασκάτσουαν Πρόεδρος της έρευνας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες, μια θέση που συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας Υγείας του Σασκάτσουαν και την Εταιρεία Αλτσχάιμερ του Σασκάτσουαν.

Το έργο επιβεβαίωσε τα προστατευτικά αποτελέσματα της μικρότερης πρωτεΐνης σε μια ποικιλία διαφορετικών αναλύσεων: σε συνθετικές εκδόσεις της πρωτεΐνης σε δοκιμαστικούς σωλήνες, σε ανθρώπινα κύτταρα, σε ένα μοντέλο σκουληκιών που χρησιμοποιείται ευρέως για τη μελέτη της γήρανσης και του νευροεκφυλισμού. Σε παρασκευάσματα ιστών που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των ιδιοτήτων και της μνήμης της μεμβράνης. και σε δείγματα εγκεφάλου από αυτοψίες. Στα δείγματα εγκεφάλου , διαπίστωσαν επίσης ότι άνδρες με AD που είχαν περισσότερο Αβ42 και λιγότερο Αβ38 πέθαναν σε νεαρή ηλικία. Το γεγονός ότι δεν είδαν αυτό το ίδιο μοτίβο σε δείγματα από γυναίκες δείχνει ότι το πρωτεϊνικό πεπτίδιο συμπεριφέρεται διαφορετικά στους άνδρες και τις γυναίκες.

Η ομάδα του USask περιελάμβανε επίσης τους Maa Quartey και Jennifer Nyarko από το Cell Signaling Lab (Τμήμα Ψυχιατρικής), τον Jason Maley στο Κέντρο Διαρθρωτικών Επιστημών του Σασκάτσουαν, τον Carlos Carvalho στο Τμήμα Βιολογίας και τον Scot Leary στο Τμήμα Βιοχημείας, Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας . Ο Joseph Buttigieg στο Πανεπιστήμιο της Regina και ο Matt Parsons στο Memorial University of Newfoundland ήταν επίσης μέρος της ερευνητικής ομάδας. Ενώ ο Mousseau δεν εξεπλάγη όταν βλέπει ότι η πιο σύντομη φόρμα αποτρέπει τη ζημιά που προκλήθηκε από τη μακρύτερη έκδοση, είπε ότι ήταν λίγο εντυπωσιασμένος με το πόσο σημαντικό ήταν το αποτέλεσμα που είχε. “Μόλις βάλετε το Αβ38 σε αυτό, το επαναφέρει σε επίπεδα ελέγχου, αναστέλλοντας εντελώς τις τοξικές επιδράσεις του Αβ42. Αυτό ήταν ευχάριστα εκπληκτικό”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στηρίζει έμπρακτα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους

Δύο διαφορετικές νόσοι η άνοια και η αλτσχάιμερ - Αιτίες και συμπτώματα

Παραλλαγές γονιδίων τροποποιούν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μέθοδος προβλέπει την άνοια έως και εννέα χρόνια εκ των προτέρων

Άνοια μεθόδος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Monash ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση για την πρόβλεψη παθήσεων του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ με προειδοποίηση έως και εννέα ετών.

Εξανθήματα ζέστης και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Εξανθήματα ζέστη: Τα εξανθήματα από τη θερμότητα, γνωστά και ως ακανθώδης θερμότητα, εμφανίζονται όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται στους αγωγούς του ιδρώτα, οδηγώντας σε ερεθισμό και φλεγμονή του δέρματος.

Πιθανή αιτία πίσω από τη δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στην παχυσαρκία

«Αυτή η αυξημένη φωσφορυλίωση των καναλιών και η μείωση [ενδοθηλιακών κυττάρων] προς την επικοινωνία των λιποκυττάρων, που οδηγεί σε δυσλιπιδαιμία θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός μηχανισμός πίσω από την εμφάνιση ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στην παχυσαρκία», έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Close Icon