Οι εταιρείες χρησιμοποιούν συνθετικές χρωστικές για την εμπορία γλυκών τροφίμων και ποτών, αλλά και τα δύο συστατικά συνδέονται με κακές επιπτώσεις στην υγεία.
Έως και το 19% των συσκευασμένων τροφίμων και ποτών περιέχουν συνθετικές χρωστικές τροφίμων, σύμφωνα με νέα έρευνα που αξιολογεί το περιεχόμενο 39.763 προϊόντων παντοπωλείων στις ΗΠΑ. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Οι συνθετικές χρωστικές χρησιμοποιούνται συνήθως για να κάνουν τα προϊόντα πιο ελκυστικά, ιδιαίτερα εκείνα που διατίθενται στο εμπόριο σε παιδιά, αλλά ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων υποδηλώνει ότι μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν προβλήματα συμπεριφοράς όπως η υπερκινητικότητα και η απροσεξία.
Ερευνητές στο Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και στο Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον αξιολόγησαν δεδομένα συστατικών για συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά που παράγονται από τους 25 κορυφαίους κατασκευαστές τροφίμων στις ΗΠΑ. Εξέτασαν επίσης συγκεκριμένα τα προϊόντα στις πέντε κορυφαίες κατηγορίες τροφίμων που διατίθενται στο εμπόριο συχνότερα σε παιδιά – ζαχαρώδη, ζαχαρούχα ποτά, έτοιμα γεύματα, δημητριακά πρωινού και αρτοσκευάσματα όπως κέικ, μπισκότα και γλυκά.
Τα προϊόντα σε αυτές τις κατηγορίες ήταν πιο πιθανό να περιέχουν συνθετικές χρωστικές – διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν στο 28% σε σύγκριση με μόλις το 11% αυτών στις υπόλοιπες κατηγορίες. Επιπλέον, η μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη των προϊόντων που περιέχουν συνθετικές χρωστικές ήταν 141% μεγαλύτερη από ό,τι σε εκείνα χωρίς τις χρωστικές (33,3g/100g έναντι 13,8g/100g). Η Δρ. Elizabeth Dunford, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο George και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία συνθετικών χρωστικών στο σύστημα τροφίμων αποτελεί αιτία ανησυχίας.
«Δεδομένης της συσσώρευσης στοιχείων τα τελευταία 40 χρόνια που δείχνουν τις βλάβες των συνθετικών χρωστικών στην υγεία, είναι απογοητευτικό να βλέπουμε ότι εξακολουθούν να είναι τόσο διαδεδομένες στο σύστημα τροφίμων μας, ιδιαίτερα σε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να απευθύνονται σε παιδιά», είπε. «Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης σε αυτά τα έντονα χρωματιστά προϊόντα υποδηλώνουν ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν συνθετικές χρωστικές για την εμπορία γλυκών τροφίμων και ποτών, αλλά και τα δύο συστατικά συνδέονται με κακές επιπτώσεις στην υγεία».
Οι εταιρείες ζαχαροπλαστικής είχαν τα περισσότερα προϊόντα που περιείχαν συνθετικές χρωστικές, με τη Ferrero (60%) και τη Mars (52%) να είναι οι χειρότεροι παραβάτες. Πάνω από τα μισά (51%) ενεργειακά ποτά της PepsiCo περιείχαν συνθετικές χρωστικές ουσίες, καθώς και το 79% όλων των αθλητικών ποτών, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή. Οι συνθετικές χρωστικές τροφίμων είναι εντελώς περιττές στην προμήθεια τροφίμων των ΗΠΑ, αλλά η πρόοδος προς την αφαίρεσή τους είναι αργή, σύμφωνα με τον Δρ. Thomas Galligan, Κύριο Επιστήμονα για τα Πρόσθετα και τα Συμπληρώματα Τροφίμων στο Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον.
«Ο FDA ζήτησε πρόσφατα από τη βιομηχανία τροφίμων να αποσύρει οικειοθελώς τις συνθετικές χρωστικές ουσίες από την προμήθεια τροφίμων, αλλά πολλές εταιρείες είχαν προηγουμένως δώσει υποσχέσεις να σταματήσουν να τις χρησιμοποιούν και στη συνέχεια δεν τήρησαν αυτές τις υποσχέσεις. Επομένως, μένει να δούμε αν οι εταιρείες τροφίμων θα συμμορφωθούν με αυτό το νέο αίτημα», είπε.
«Εάν ο FDA απαιτούσε προειδοποιητικές ετικέτες σε συνθετικά βαμμένα τρόφιμα, παρόμοια με τον κανόνα που ισχύει από το 2010 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπήρχε πολύ ισχυρότερο κίνητρο για τη βιομηχανία να αναδιατυπώσει. Αυτές οι προειδοποιήσεις θα διασφάλιζαν επίσης ότι οι καταναλωτές είναι σε καλύτερη θέση να προστατεύονται από προϊόντα που πωλούνται από εταιρείες που επιλέγουν να μην καταργήσουν πλήρως τις χρωστικές ουσίες».
Ο Δρ. Ντάνφορντ δήλωσε ότι ήταν ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν πλέον εισαγάγει νομοσχέδια που στοχεύουν στις συνθετικές χρωστικές φέτος, και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι πιθανό να είναι άμεσα χρήσιμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς προχωρούν σε αυτό το έργο. «Ωστόσο, μέχρι η ρυθμιστική διαδικασία να συμβαδίσει με την επιστήμη, οι γονείς και οι καταναλωτές που έχουν επίγνωση της υγείας τους θα πρέπει πάντα να ελέγχουν την ετικέτα των συστατικών για συνθετικές χρωστικές και για υψηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης. Εάν ένα προϊόν περιέχει οποιοδήποτε από τα δύο, είναι καλύτερο να μην το αγοράσετε, ειδικά για τα παιδιά σας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube