Νευρολογία

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες. Ο εγκέφαλος είναι μια σύνθετη οργανική δομή που διέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τόπο όπου “ζουν” οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Η διερεύνηση του βιολογικού υποστρώματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας της γνώσης. Ωστόσο, η πολυπλοκότητά του, μαζί με τις μεθοδολογικές δυσκολίες, εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την εξερεύνηση του νευρικού συστήματος. Ένας τρόπος για να κατανοήσετε καλύτερα πώς λειτουργεί είναι μέσω της μελέτης νευρολογικών διαταραχών.

Τυφλή όραση. Φανταστείτε ότι έχουμε μπροστά μας ένα άτομο που είχε πρόσφατα ένα ατύχημα. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι ως αποτέλεσμα αυτού του ατυχήματος υπέστη εγκεφαλική βλάβη. Τότε μας ενημερώνει ότι δεν βλέπει απολύτως τίποτα, ότι έχει χάσει την όρασή του. Αλλά βλέπουμε κάτι παράξενο, τα μάτια τους μας ακολουθούν και γι ‘αυτό συνεχίζουμε να ερευνούμε. Όταν του λέμε να πιάσει ένα αντικείμενο, προσεγγγίζει το αντικείμενο σα να το βλέπει. Το πρόβλημα είναι ότι ο ασθενής δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει αυτό που βλέπει. Ασυνείδητα, επεξεργάζεται όλα τα οπτικά ερεθίσματα, αλλά λόγω μιας αποτυχημένης προσοχής αυτά τα δεδομένα δεν περνούν στη συνείδηση. Είναι μια από τις πιο απίστευτες νευρολογικές διαταραχές, καθώς οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό είναι ζωντανή απόδειξη ότι υπάρχει επεξεργασία χωρίς την παρέμβαση της συνείδησης.

Μια από τις πιο περίεργες και εντυπωσιακές νευρολογικές διαταραχές, τα διαχωρισμένα ημισφαίρια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται εγχείρηση. Αυτή η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του σώματος του υποκειμένου, που είναι η κύρια σύνδεση του εγκεφάλου μεταξύ των δύο ημισφαιρίων. Επομένως, συνεπάγεται την αποσύνδεση της συνεργασίας μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου. Ένα από τα πιο περίεργα συμπτώματα είναι το σύνδρομο ανήσυχων χεριών.  Σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται ότι το αριστερό χέρι της ασθενούς έχει μια δική του ζωή και το άτομο δεν είναι σε θέση να αναφέρει την κινητική του συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει επειδή η περιοχή που είναι υπεύθυνη για την ακούσια κίνηση του αριστερού χεριού βρίσκεται στο δεξί ημισφαίριο, ενώ η γλώσσα βρίσκεται στα αριστερά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μειωμένες οι εισαγωγές ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω COVID-19

Συγκροτήθηκε η  νέα Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας για κλινικές μελέτες

Σε τι διαφέρει ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών ένανι του εγκεφάλου των ενηλίκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα των ενδορφινών

Βιολογικά, αποτελούν μια ομάδα πεπτιδίων που παράγεται από την υπόφυση και το κεντρικό νευρικό σύστημα και δρουν στους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές πυροδοτούν συναισθήματα απόλαυσης και ευεξίας και παράλληλα μειώνουν τον πόνο και τη δυσφορία.