Παχυσαρκία είναι η υπερβάλλουσα συσσώρευση σωματικού λίπους σε βαθμό που να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία. Σύμφωνα με στοιχεία του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 500 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι. Το υπερβάλλον βάρος συνδέεται στενά με ορμονικές διαταραχές και προβλήματα γονιμότητας ενώ όταν συνδυαστεί με την εγκυμοσύνη δημιουργεί ποικίλες δυσκολίες σ’ αυτή τη κρίσιμη και σημαντική περίοδο της ζωής μιας γυναίκας που μπορεί να σχετίζονται και με την υγεία του βρέφους.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια ώστε η έγκυος να μην αντιμετωπίσει προβλήματα όπως: διαβήτη κύησης, υπέρταση, προεκλαμψία, μεγάλη πιθανότητα γέννησης μεγαλόσωμου παιδιού, δυσκολία στον τοκετό (δυστοκία, παρατεταμένος τοκετός), δυσκολία στην κίνηση και δυσκολία στην αναπνοή. Οι πρωτοτόκες παχύσαρκες είναι πιο πιθανό γεννήσουν πρόωρα.

Ειδικότερα, οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν έως και τριπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν ένα παιδί πρόωρα παιδί κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης τους, σύμφωνα με μελέτη του University College του Δουβλίνου. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο BMJ Open . Ανασκόπησε περισσότερους από 39.000 τοκετούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Coombe Women and Infants στο Δουβλίνο μεταξύ των ετών 2009 και 2013. Πρόωρος είναι ο τοκετός που λαμβάνει χώρα πριν η εγκυμοσύνη φτάσει τις 37 εβδομάδες. Είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας παγκοσμίως τις εβδομάδες πριν και μετά την αναμενόμενη ημερομηνία γέννησης. Το μέσο ποσοστό πρόωρου τοκετού μεταξύ όλων των μητέρων στην ερευνητική ομάδα ήταν 5,9%. Για τις παχύσαρκες πρωτοτόκες μητέρες αυτό το ποσοστό ήταν 16,5%.

Ο πρόωρος τοκετός σχετίζεται επίσης με υψηλά ποσοστά παρεμβάσεων, εξειδικευμένη μαιευτική και νεογνική φροντίδα και μακροχρόνια αναπηρία του παιδιού. Στην Ιρλανδία, το ποσοστό παχυσαρκίας στις μητέρες κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης κυμαίνεται μεταξύ 19% και 25%. Οι γυναίκες που είχαν πρόωρο τοκετό ήταν επίσης πιο πιθανό να καπνίζουν, να χρησιμοποιούν παράνομες ουσίες και να εκτίθενται σε ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν ότι οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν να γίνονται παχύσαρκες πριν μία εγκυμοσύνη ή μεταξύ εγκυμοσυνών εάν είναι να βελτιστοποιηθεί η ανάπτυξη του μωρού τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη», δήλωσε ο καθηγητής Michael Turner, UCD School of Medicine. Συνολικά 39.528 εγκυμοσύνες μελετήθηκαν από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου. Από αυτές, 2.361 ήταν πρόωροι τοκετοί, 1.075 ήταν απρογραμμάτιστοι τοκετοί 1.286 ήταν προγραμματισμένοι τοκετοί.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ten + six =