ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τρέξιμο οφέλη υγεία: “Τρέχοντας” για μια καλύτερη ζωή [vid]

Τρέξιμο οφέλη υγεία: “Τρέχοντας” για μια καλύτερη ζωή [vid]

Τρέξιμο οφέλη υγεία: Όταν γίνεσαι δρομέας, αλλάζει η ζωή σου, αναφέρουν ουκ ολίγοι λάτρεις του τρεξίματος. Και η επιστήμη έρχεται να συνυπογράψει του λόγου το αληθές.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία αναφορικά με τα εκπληκτικά οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει το τρέξιμο.

Όφελος 1. Το τρέξιμο προσθέτει χρόνια στη ζωή σας και ζωή στα χρόνια σας.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο αυξάνει τη διάρκεια ζωής. «Αν η άσκηση ήταν χάπι, θα ήταν το πιο δημοφιλές χάπι στον κόσμο». Θα ήταν επίσης το λιγότερο ακριβό, με μικρό έως καθόλου κόστος. Μια μετα-ανάλυση έρευνας του 2018 για το τρέξιμο και τη μακροζωία διαπίστωσε ότι οι δρομείς έχουν περίπου 25 έως 30 τοις εκατό χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από κάθε αιτία κατά την παρακολούθηση από ό,τι οι μη δρομείς. Η μεταανάλυση καταλήγει: «Οποιαδήποτε ποσότητα τρεξίματος, ακόμη και μία φορά την εβδομάδα, είναι καλύτερη από το να μην τρέχετε».

Λίγοι από εμάς, ωστόσο, απλά θέλουν να ζήσουν περισσότερο. Αντίθετα, ελπίζουμε σε μια μακρά, παραγωγική, υγιή, δραστήρια ζωή. Αυτό ακριβώς μπορεί να μας παράσχει το τρέξιμο. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα στο Ball State University διαπίστωσε ότι μια ομάδα 75χρονων δρομέων και ποδηλατών (που ασκούνταν για 50 χρόνια) είχαν βιολογικά προφίλ πιο κοντά στους 25χρονους μεταπτυχιακούς φοιτητές παρά στους 75χρονους συνομηλίκους τους που δεν ασκούνταν.

Όφελος 2. Το τρέξιμο σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα.

Ο ύπνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους αθλητές, αλλά και γενικά. Εξάλλου, είναι κατά τη διάρκειά του που το σώμα μας εκτελεί όλες τις εργασίες επισκευής του. Στο Good to Go, το βιβλίο της για την αθλητική αποκατάσταση, η επιστημονική συγγραφέας Christie Aschwanden βαθμολογεί τον ύπνο ως μία από τις λίγες «τεχνικές» αποκατάστασης που στην πραγματικότητα υποστηρίζεται από καλά στοιχεία. Σύμφωνα με ειδικούς από το Johns Hopkins, «Έχουμε ακλόνητα στοιχεία ότι η άσκηση, στην πραγματικότητα, σας βοηθά να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου». Ένα άρθρο στο American Journal of Lifestyle Exercise σημειώνει ότι η σύνδεση άσκησης-ύπνου πηγαίνει αμφίδρομα. Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο περισσότερο χρειάζεστε ποιοτικό ύπνο. Επίσης, όσο χειρότερες είναι οι συνήθειες ύπνου σας, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να ασκείστε τακτικά.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tα θεραπευτικά οφέλη της κολύμβησης

Η τακτική σωματική δραστηριότητα ενδυναμώνει ολιστικά την υγεία

Παραπλανητική η απώλεια κιλών μέσω apps για κίνηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Φασολάκια: Ένα πράσινο θαύμα για την υγεία μας

Φασολάκια: Με πλούσια θρεπτικά συστατικά, προστασία της καρδιάς και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα φασολάκια αξίζουν έναν τόπο στο πιάτο μας για μια ζωή γεμάτη υγεία.