Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Απώλεια βάρους άσκηση: Παραπλανητική η απώλεια κιλών μέσω apps για κίνηση

Απώλεια βάρους άσκηση: Παραπλανητική η απώλεια κιλών μέσω apps για κίνηση

Απώλεια βάρους άσκηση: Σε άτομα με τον υψηλότερο ΔΜΣ, περίπου οι μισές θερμίδες στα apps μεταφράζονται σε θερμίδες που καίγονται, ενώ σε άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ, περίπου το 72% των θερμίδων.

Η απώλεια βάρους μέσω της άσκησης φαίνεται να είναι πιο δύσκολη για τα παχύσαρκα άτομα, σύμφωνα με έρευνα. Αρχικά, οι ερευνητές θεώρησαν ότι η συνολική ενέργεια που ξοδεύουμε σε μια μέρα είναι το άθροισμα της ενέργειας που δαπανάται λόγω δραστηριότητας (από ελαφριά κηπουρική έως τρέξιμο σε μαραθώνιο) και της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη βασική λειτουργία (αυτό που μας κρατά σταθερά ακόμα και όταν δεν κάνουμε τίποτα, όπως η λειτουργία του ανοσοποιητικού και η επούλωση πληγών).

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Ωστόσο, η προκαταρκτική εργαστηριακή έρευνα δείχνει ότι αυτή η απλή προσθήκη θα μπορούσε να είναι παραπλανητική. Οι εκτιμήσεις των συνολικών ημερήσιων δαπανών τείνουν να είναι μικρότερες από το άθροισμα των δαπανών αναφοράς και δραστηριότητας στα άτομα. Για να το διερευνήσει περαιτέρω, μια ομάδα διεθνών επιστημόνων ανέλυσε μετρήσεις της ενεργειακής δαπάνης από 1.754 ενήλικες από ένα σύνολο δεδομένων που συλλέγεται εδώ και δεκαετίες και παρέχεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων δραστηριότητας με περισσότερη άσκηση, για παράδειγμα, οδήγησε στο να αντισταθμίσει το σώμα κάθε ατόμου περιορίζοντας την ενέργεια που δαπανάται για βασικές μεταβολικές λειτουργίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology. Για παράδειγμα, αν πάτε για τρέξιμο και ο ιχνηλάτης δραστηριότητας σας λέει ότι κάψατε 300 θερμίδες, μπορείτε να υποθέσετε ότι η συνολική ημερήσια δαπάνη ενέργειας σας αυξήθηκε κατά 300 θερμίδες.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα το σώμα αρχίζει να αντισταθμίζει αυτήν την επιπλέον ενεργειακή προσπάθεια μειώνοντας την ενέργεια που δαπανάται σε άλλες διαδικασίες, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Lewis Halsey από το Πανεπιστήμιο του Roehampton. “Είναι σαν να προσπαθεί η κυβέρνηση να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό. Αν ξοδεύει περισσότερα για την εκπαίδευση για παράδειγμα, τότε ίσως χρειαστεί να ξοδέψει λιγότερα στους δρόμους”, είπε.

Αυτό μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Μπορεί να διαπιστώσουν ότι χάνουν κάποιο βάρος στην αρχή, αλλά κατά τη διάρκεια εβδομάδων και μηνών, αυτή η απώλεια είναι εκνευριστικά και ένας λόγος μπορεί να είναι ότι το σώμα τους χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια για τη βασική λειτουργία. Συνολικά, η ανάλυση έδειξε ότι σε άτομα με τον υψηλότερο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος), περίπου οι μισές θερμίδες που καίγονται στη δραστηριότητα μεταφράζονται σε θερμίδες που καίγονται στο τέλος της ημέρας, ενώ σε άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ, περίπου το 72% των θερμίδων που καίγονται.

“Φαίνεται ότι υπάρχει … μεγαλύτερη ενεργειακή αποζημίωση σε άτομα με υψηλότερο ΔΜΣ”, είπε ο Halsey, προειδοποιώντας ότι δεν ήταν σαφές το γιατί. “Είναι αυτοί οι άνθρωποι βαρύτεροι, εν μέρει, επειδή η ενέργεια τους αντισταθμίζει περισσότερο ή μήπως η ενέργεια τους αντισταθμίζει περισσότερο όταν είναι βαρύτεροι; δεν ξέρουμε.” Η επίλυση ερωτημάτων σχετικά με την αιτιότητα της σχέσης μεταξύ της αντιστάθμισης ενέργειας και της συσσώρευσης σωματικού λίπους θα είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση και τη βελτίωση των στρατηγικών δημόσιας υγείας σχετικά με την παχυσαρκία, τόνισαν οι ερευνητές.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βήμα βήμα προς μια πιο υγιεινή ζωή

Πώς επηρεάζει η άσκηση και η διατροφή κάθε κύτταρό μας;

Συμπτώματα που υποδηλώνουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος

Ισορροπήστε τις ορμόνες και διατηρήστε το ιδανικό βάρος στην εμμηνόπαυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενισχύστε τον εγκέφαλό σας, τις αρθρώσεις, το ανοσοποιητικό με αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3, βιταμίνες

Λειτουργικές τροφές: Τα λειτουργικά τρόφιμα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή λόγω της ικανότητάς τους να παρέχουν οφέλη για την υγεία πέρα ​​από τη βασική διατροφή.

Η Νέα Τάση της Υγιεινής Διατροφής

Γαστρονομικές Περιπέτειες με Λειτουργικά Τρόφιμα: Οι λειτουργικές γαστρονομικές περιπέτειες συνδυάζουν τη χαρά του φαγητού με την υγειονομική περίθαλψη.

Συνταγή που περιλαμβάνει ψητό κοτόπουλο

Ψητό κοτόπουλο: Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, με τον καθένα να αναδεικνύει μοναδικές γεύσεις και υφές.

Close Icon