Fitness

Τρέξιμο άθληση: Μυστικά για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση

Τρέξιμο άθληση: Μυστικά για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε

Τρέξιμο άθληση: Τα οφέλη του τρεξίματος είναι πολλά και δεν έχει σημασία αν έχεις να τρέξεις από το σχολείο ή αν επανέρχεσαι από ένα μεγάλο διάλειμμα. Για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε.

  1. Κάνετε συχνά διαλείμματα

Ως νέος δρομέας, δεν θα πρέπει να προσπαθήσετε να τρέξετε ολόκληρη την απόσταση μονομιάς. «Χωρίστε την απόσταση με μικρά διαλείμματα και προσπαθήσετε να είναι σύντομα. Μην ντραπείτε να περπατήσετε ανάμεσα στα διαλείμματα, ώστε να ανακάμψετε», προτείνει ο προπονητής και ειδικός στο τρέξιμο, Sascha Wingenfeld. Μετά από λίγο καιρό, μπορείτε να αρχίσετε να παρατείνετε το διάστημα τρεξίματος και να μειώσετε το περπάτημα. Ξεκινήστε εναλλάσσοντας δύο λεπτά τρεξίματος με δύο λεπτά περπάτημα και αυξήστε τα διαστήματα τρεξίματος κατά ένα λεπτό κάθε φορά, μέχρι να μπορείτε να τρέξετε ολόκληρη την απόσταση χωρίς να χρειάζεται να περπατήσετε.

  1. Μην τρέχετε πολύ γρήγορα

Το σώμα πρέπει να συνηθίσει στις νέες πιέσεις και καταπονήσεις που επιφέρει το τρέξιμο. Πολλοί νέοι δρομείς ξεκινούν τρέχοντας πολύ γρήγορα και πληρώνουν το τίμημα αυτού του λάθους μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Απογοήτευση, υπερένταση, πόνος ή ακόμα και τραυματισμοί είναι κάποιες από τις συνέπειες. Ξεκινήστε, λοιπόν, με ένα μέτριο ρυθμό (αυτόν στον οποίο μπορείτε εύκολα να διατηρήσετε μια συζήτηση). «Ακόμα και όταν θέλετε να ξεκουραστείτε, θα πρέπει να διατηρείτε τον ίδιο ρυθμό για όλη την απόσταση. Μόνο όσοι δίνουν στο σώμα τους τον χρόνο που χρειάζεται για να συνηθίσει σταδιακά στις νέες απαιτήσεις θα έχουν μακροπρόθεσμη επιτυχία», επισημαίνει ο ειδικός.

  1. Το σώμα χρειάζεται χρόνο να ανακάμψει

Αν η πρώτη φορά που αποπειραθήκατε να τρέξετε πήγε καλά και θέλετε να το επαναλάβετε κατευθείαν την επομένη, καλό θα είναι να περιμένετε. Το σώμα χρειάζεται ξεκούραση, έτσι ώστε να ανακάμψει από την πρώτη φορά τρεξίματος. «Πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος και να προετοιμάσει μύες και οστά για το επόμενο τρέξιμο», αναφέρει ο κ. Sascha Wingenfeld. Προγραμματίστε, λοιπόν, την προπόνησή σας έτσι ώστε τη μία μέρα να τρέχετε και την επόμενη να ξεκουράζεστε. Αυτό το απλό πλάνο προπόνησης θα σάς βοηθήσει να κάνετε πιο αποτελεσματική την προπόνηση και να αποφύγετε περιττούς τραυματισμούς.

  1. Τρέξτε ομαλά και με μικρά βήματα

Το τρέξιμο είναι ένα δύσκολο άθλημα σε τεχνικό επίπεδο. Πολλοί νέοι δρομείς δεν έχουν την κατάλληλη τεχνική και κάνουν το τρέξιμο πιο δύσκολο, σπαταλώντας πολλή ενέργεια. Το σώμα αναπτύσσει σταδιακά τη συνεργασία που είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή της πολύπλοκης ακολουθίας των κινήσεων που χρειάζεται κάθε χιλιόμετρο που διανύουμε. «Προσπαθήστε να τρέχετε χαλαρά και σε καλή κατάσταση. Τα μικρά, ομαλά βήματα είναι πιο αποτελεσματικά από τα μεγάλα, έντονα βήματα που λειτουργούν ως φρένο, επιβραδύνοντας την ορμή προς τα εμπρός σε κάθε κίνηση», συμβουλεύει ο ειδικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

4 λόγοι που οι κολυμβητές έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία

Η άσκηση σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα

Φυσικές θεραπείες που ανακουφίζουν το άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη των squats

Αθλητισμός: «Τα squats είναι ωφέλιμα για όλους», λέει. «Από τους ελίτ αθλητές μέχρι τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες κατά την περίοδο μετά τον τοκετό», λέει ο Chris Gagliardi, πιστοποιημένος personal trainer του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Άσκηση. Παρακάτω κάνουμε μια βουτιά στην επιστήμη πίσω από τα οφέλη τους.

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!