ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός Οφέλη Υγεία: Η έντονη προπόνηση μπορεί να μην αυξάνει τις πιθανότητες μακροζωίας [vid]

Αθλητισμός Οφέλη Υγεία: Η έντονη προπόνηση μπορεί να μην αυξάνει τις πιθανότητες μακροζωίας [vid]

Αθλητισμός Οφέλη Υγεία: Για όσους εξ' ημών επιθυμούμε να ακολουθούμε πιο χαλαρές προσεγγίσεις όσον αφορά την ένταση των σωματικών μας δραστηριοτήτων και τα προγράμματα άσκησης, υπάρχουν καλά νέα. Μια επιστημονική μελέτη δεικνύει ότι οι εντατικότερες μορφές άσκησης δεν εγγυόνται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ή περιορισμένο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων σωματικής υγείας σε σύγκριση με τις προπονήσεις μέτριας έντασης. Διαβάστε αναλυτικότερα περί της μελέτης στο κείμενο που ακολουθεί.

Δεν χρειάζεται να εξαντληθείτε σε εντατικές προπονήσεις, προκειμένου να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές δυνάμεις της άσκησης. Αυτό είναι το εύρημα μια νέας επιστημονικής μελέτης. Πρόκειται μάλιστα για ιδαιτέρως καλά νέα για ορισμένους εξ’ ημών που δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε εντατικά προγράμματα προπόνησης. Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έκαναν εντατικότερες προπονήσεις δεν έζησαν περισσότερο – κατά μέσο όρο – εν συγκρίσει με άτομα που έκαναν πιο μέτριας έντασης άσκηση.

  • Η μελέτη

Ειδικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα ανθρώπων στη Νορβηγία που συμμετείχαν σε πέντε χρόνια εποπτευόμενης άσκησης. Οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν 790 γυναίκες και 777 άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη. Για τους σκοπούς της μελέτης οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Κάθε ομάδα ακολούθησε τις επίσημες συστάσεις άθλησης. Συγκεκριμένα, αυτές προβλέπουν 30 λεπτά μέτριας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αλλά επιπλέον, η μια από τις ομάδες συμμετείχε σε δύο εποπτευόμενες εβδομαδιαίες συνεδρίες προπόνησης υψηλής έντασης. Μια δεύτερη ομάδα πρόσθεσε δύο εποπτευόμενες συνεχείς προπονήσεις μέτριας έντασης την εβδομάδα, ενώ και οι τρεις ομάδες συνέχισαν τις προπονήσεις τους για πέντε χρόνια.

  • Τα ευρήματα

Στο τέλος της δοκιμής, το 4,6% των συμμετεχόντων είχε πεθάνει, αλλά δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στα ποσοστά θανάτου μεταξύ της ομάδας που ακολούθησε τις μέτριας έντασης συστάσεις άσκησης και των άλλων δύο ομάδων που ακολούθησαν τα πιο έντονα προγράμματα προπονήσεων. Επιπλέον, όλες οι ομάδες εμφάνισαν παρόμοια επίπεδα καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτων από καρκίνο.

  • Παρ’ όλα αυτά η εντατικότερη άσκηση συνεχίζει να έχει τα πλεονεκτήματά της

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η συμμετοχή σε τακτικές προπονήσεις υψηλής έντασης δεν συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Τούτου λεχθέντος, αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τα εντατικότερα προγράμματα προπόνησης είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένες μετρήσεις ψυχικής υγείας και φυσικής κατάστασης.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν αθλείστε:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η θάλασσα είναι ο τόπος που γαληνεύουν το σώμα και η ψυχή

Αυτοφροντίδα : Έτσι θα βάλετε την προσοχή στην ζωή σας

Ατμοσφαιρική ρύπανση : Υπεύθυνη για την κακή ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορώ να κάνω σεξ με ταμπόν;

Σεξ περίοδος: Μπορείτε σίγουρα να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι το αίμα της εμμήνου ρύσεως λειτουργεί καλά ως φυσικό λιπαντικό, ενώ οι ίδιες νιώθουν μεγαλύτερη διέγερση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Ωστόσο, το σεξ με ταμπόν δεν συνιστάται.

Μηλόξυδο για τη θεραπεία της ουρολοίμωξης: Αλήθεια ή φήμη;

Μηλόξυδο ουρολοίμωξη: Τελευταία, το μηλόξυδο έχει αποκτήσει τη φήμη της θεραπείας όλων. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι υπερβολικοί και στερούνται επιστημονικής στήριξης. Έτσι, ως σήμερα δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να θεραπεύσει μια ουρολοίμωξη. Αλλά είναι πιθανό να έχει κάποια οφέλη.

Τι είναι το άμυλο αραβοσίτου και ποια η θρεπτική του αξία

Άμυλο καλαμποκιού: Για να φτιάξουν άμυλο καλαμποκιού, που μερικές φορές αποκαλείται άμυλο αραβοσίτου, οι αγρότες διαχωρίζουν πρώτα το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο των κόκκων του καλαμποκιού. Στη συνέχεια, το άμυλο από το ενδοσπέρμιο των πυρήνων εξάγεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υγρή άλεση. Τέλος, το καλαμποκάλευρο αποξηραίνεται και συσκευάζεται. Το άμυλο καλαμποκιού θεωρείται τρόφιμο υψηλής επεξεργασίας. Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται ως κοινό πρόσθετο τροφίμων, το καλαμποκάλευρο έχει πολλές εμπορικές χρήσεις. Μπορεί να βρεθεί σε μπαταρίες, βρεφική πούδρα, βιοπλαστικά, σπίρτα και καλλυντικά.

3 λόγοι που η κολύμβηση είναι εξαιρετική για την υγεία της καρδιάς

Αθλητισμός Κολύμβηση: Οποιοδήποτε είδος καρδιαγγειακής άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε τον καρδιακό σας μυ και να αυξήσετε τη δύναμή σας. Αλλά το κολύμπι, ειδικότερα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος άσκησης για την υγεία της καρδιάς. 

Γνωρίστε το θαυματουργό σκουαλένιο

Σκουαλένιο: Πρόκειται για μια φυσική ένωση με αντικαρκινικές, αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, η οποία βρίσκεται στις ελιές, το ελαιόλαδο και το λάδι αμάρανθου.