Ψυχική Υγεία

Social media έφηβοι: Οι εγκέφαλοι των εφήβων έλκονται από δημοφιλείς προκλήσεις social media

Social media έφηβοι: Οι εγκέφαλοι των εφήβων έλκονται από δημοφιλείς προκλήσεις social media

Social media έφηβοι: Τα τελευταία χρόνια, οι προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει πιο δημοφιλείς - και πιο επικίνδυνες, οδηγώντας σε σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμη και σε θανάτους.

Οι τάσεις των viral social media ξεκίνησαν αρκετά αθώα. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 υπήρχε η σανίδα, ο χορός “Harlem Shake” και ο συγχρονισμός των χειλιών με τον καλοκαιρινό ύμνο της Carly Rae Jepsen “Call Me Maybe”. Στη συνέχεια ήρθε η πρόκληση του κουβά πάγου, η οποία συγκέντρωσε περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την έρευνα ALS. Τα τελευταία χρόνια, οι προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει πιο δημοφιλείς – και πιο επικίνδυνες, οδηγώντας σε σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμη και σε θανάτους. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί.

Η πρόκληση στο κιβώτιο γάλακτος τολμάει τους ανθρώπους να περπατήσουν ή να τρέξουν σε μια χαλαρά στοιβαγμένη πυραμίδα από κιβώτια γάλακτος, η πρόκληση Tide pod περιλαμβάνει την κατανάλωση απορρυπαντικού πλυντηρίου και η πρόκληση Benadryl ενθαρρύνει τη λήψη έξι ή περισσότερων δόσεων φαρμάκων για αλλεργίες χωρίς ιατρική συνταγή. Ως ερευνητές κλινικής ψυχολογίας, μελετάμε γιατί οι προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο ελκυστικές για τους εφήβους παρά τους κινδύνους που θέτουν, και τα βήματα που μπορούν να λάβουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Έκκληση για viral ακροβατικά

Σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί έφηβοι σήμερα έχουν πρόσβαση σε ένα smartphone και χρησιμοποιούν ενεργά πολλές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, με το YouTube, το TikTok, το Instagram και το Snapchat να είναι τα πιο δημοφιλή σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Εν τω μεταξύ, τα εφηβικά χρόνια συνδέονται με την αύξηση της ανάληψης κινδύνων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως έως ότου ένα άτομο φτάσει στα 20 του και τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή και το να κάνεις αυτό που αισθάνεται καλά αναπτύσσονται πιο γρήγορα από ό,τι οι τομείς που συνδέονται με τη λήψη αποφάσεων.

Οι έφηβοι είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτοι στην κοινωνική πίεση

Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι έφηβοι ήταν πιο πιθανό να τους αρέσει μια φωτογραφία -ακόμα και όταν έδειχνε χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ- εάν η φωτογραφία είχε περισσότερα “μου αρέσει” από συνομηλίκους. Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι η δραστηριότητα αυξήθηκε στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου των εφήβων κατά την προβολή αναρτήσεων με περισσότερα «μου αρέσει». Με απλά λόγια, οι έφηβοι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με υψηλό αριθμό “μου αρέσει” και προβολές.

Στα καλύτερα σενάρια, αυτή η ευπάθεια στην κοινωνική πίεση μπορεί να οδηγήσει, για παράδειγμα, στην αγορά μιας συγκεκριμένης μάρκας αθλητικών παπουτσιών. Ωστόσο, στα χειρότερα σενάρια, αυτό μπορεί να οδηγήσει τους εφήβους να κάνουν επικίνδυνα ακροβατικά για να εντυπωσιάσουν ή να διασκεδάσουν τους φίλους τους. Οι διασημότητες, οι μουσικοί, οι αθλητές και οι επιρροές μπορούν επίσης να αυξήσουν τις επικίνδυνες συμπεριφορές των εφήβων, όπως η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, ειδικά επειδή κερδίζουν πολλά “μου αρέσει” και προσελκύουν τεράστιους ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τον έφηβό τους να αντισταθεί στην κοινωνική πίεση και να αποφύγει τους κινδύνους που συνδέονται με τις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ακούστε τον έφηβό σας

Οι γονείς μπορούν να μάθουν περισσότερα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέτοντας στον έφηβό τους ανοιχτές ερωτήσεις σχετικά με τις εμπειρίες τους, όπως: “Σας έχει αναστατώσει κάτι που έχετε δει στο Instagram τελευταία;” Μοιραστείτε τις δικές σας ανησυχίες σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ ακούτε τις σκέψεις και τις προοπτικές του εφήβου σας.

Αυτό το είδος ανοιχτής επικοινωνίας μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η παρακολούθηση περιεχομένου πολυμέσων με τους εφήβους σας – και η συζήτηση θεμάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση των μέσων – βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την κριτική σκέψη των παιδιών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επίλυση ερωτήσεων ή στην εξάλειψη παραπληροφόρησης.

Μιλήστε για αυτό που ανταμείβει

Οι έφηβοι δεν ξέρουν πάντα γιατί επιδίδονται σε συγκεκριμένες συμπεριφορές ή είναι περίεργοι για επικίνδυνες δραστηριότητες. Η συζήτηση μαζί τους σχετικά με το τι αισθάνεται καλά με τα “μου αρέσει” και τα σχόλια στο διαδίκτυο θα μπορούσε να τους βοηθήσει να εντοπίσουν παρόμοιες εμπειρίες ανταμοιβής εκτός σύνδεσης – όπως η συμμετοχή σε σχολική αθλητική ομάδα ή εξωσχολικό σύλλογο. Η έρευνα δείχνει ότι η αθλητική συμμετοχή είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να χτίσει κανείς την κοινωνική του ταυτότητα, την αυτοεκτίμηση και τις ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους.

Μιλήστε για το τι είναι επικίνδυνο

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά γοητεύουν επικίνδυνες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, οι αναρτήσεις σχετικά με τη χρήση αλκοόλ εστιάζουν στις διασκεδαστικές πτυχές και αποφεύγουν τις απεικονίσεις συσκότισης ή τραυματισμού. Ομοίως, οι έφηβοι βλέπουν «μου αρέσει» και απόψεις από προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά όχι νοσηλεία και θανάτους. Οι γονείς μπορούν να μιλήσουν στους εφήβους για αυτό το κενό. Επειδή οι έφηβοι είναι συχνά πιο ενημερωμένοι σχετικά με τις πιο πρόσφατες προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ρωτήστε τους για το θέμα και βοηθήστε τους να σκεφτούν τους πιθανούς κινδύνους.

Ενημερωθείτε

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συνδεθείτε με τους εφήβους είναι να μάθετε για θέματα που τους ενδιαφέρουν. Εάν τους αρέσει το Instagram, σκεφτείτε να δημιουργήσετε τον δικό σας λογαριασμό και ζητήστε τους να σας δείξουν τα σχοινιά στην πλατφόρμα, καθώς η διδασκαλία σε άλλους μπορεί να είναι ανταποδοτική για τους εφήβους. Επίσης, αφιερώστε χρόνο για να εξερευνήσετε μόνοι σας και να ενημερώνεστε για τα χαρακτηριστικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις προκλήσεις και τις επικίνδυνες τάσεις.

Κάντε ένα σχέδιο

Ένα οικογενειακό πρόγραμμα πολυμέσων μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον έφηβό σας να συμφωνήσετε για ώρες χωρίς οθόνη, απαγόρευση κυκλοφορίας μέσων και τρόπους για να επιλέξετε καλές συνήθειες μέσων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους εφήβους να δημιουργήσουν φιλίες, να μείνουν μαζί

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα social media επηρεάζουν την συγκέντρωσή μας;

Μισοί γονείς πιστεύουν ότι η ψυχική υγεία των παιδιών τους υπέφερε λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους

Τα παιδιά στο BeReal εκτίθενται σε σεξουαλικό περιεχόμενο πιο συχνά

Telegram ΔΗΕ: Έρευνα της Δίωξης για ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες γυναικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν το διάσημο είδωλό μας, μας γίνεται εμμονή

Σύνδρομο λατρείας διασημοτήτων: Κάποιοι όμως περνούν τα όρια του φανατισμού και αποκτούν εμμονή να θέλουν να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με τους αγαπημένους τους σταρ.

Πώς οι καταναγκασμοί επηρεάζουν την ψυχική υγεία;

Καταναγκασμός: Η ανάκαμψη από τους καταναγκασμούς απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιμονή. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, να τηρήσετε τα σχέδια θεραπείας και να ασκήσετε αυτοφροντίδα.