Ψυχική Υγεία

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Μισοί γονείς πιστεύουν ότι η ψυχική υγεία των παιδιών τους υπέφερε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Μισοί γονείς πιστεύουν ότι η ψυχική υγεία των παιδιών τους υπέφερε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους

Η ισορροπία μεταξύ του να επιτρέπετε στα παιδιά να εξερευνούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ταυτόχρονα να αποφεύγετε δυνητικά επικίνδυνες πτυχές μπορεί να είναι δύσκολη. Μέσω του On Our Sleeves, οι γονείς μπορούν να εργαστούν για τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης που επιτρέπουν στα παιδιά τους να αποκομίσουν τα οφέλη των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο αρνητικών αποτελεσμάτων.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Οι ανησυχίες συνεχίζουν να αυξάνονται σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία και την ευημερία των παιδιών και των εφήβων. Σύμφωνα με μια νέα εθνική έρευνα που διεξήχθη διαδικτυακά από την The Harris Poll για λογαριασμό του Κινήματος ‘Κίνημα για την ψυχική υγεία των παιδιών’, οι μισοί (50%) γονείς παιδιών κάτω των 18 ετών πιστεύουν ότι η ψυχική υγεία του παιδιού/των παιδιών τους έχει υποφέρει κατά τους τελευταίους 12 μήνες λόγω της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών τους, το On Our Sleeves ενθαρρύνει τους γονείς και τους φροντιστές να κάθονται και να συζητούν τακτικά με τα παιδιά τους για το πώς η χρήση ορισμένων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται. Η προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών στο διαδίκτυο έχει γίνει, επίσης, συζήτηση εκτός του σπιτιού και σε εθνικό επίπεδο. Μεταξύ Απριλίου 2022 και Απριλίου 2023, πλατφόρμες όπως το TikTok έχουν εισαγάγει νέα μέτρα ασφαλείας και οι νομοθέτες έχουν συζητήσει νομοσχέδια που θα περιορίζουν την πρόσβαση των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Αυτό είναι ένα θετικό βήμα, αλλά οι γονείς δεν μπορούν να εμπιστευτούν ότι αυτό είναι αρκετό”, δήλωσε η Dr. Ariana Hoet, κλινική διευθύντρια του On Our Sleeves και παιδοψυχολόγος στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων. “Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν την ικανότητα να αυξάνουν το άγχος και την κατάθλιψη στα παιδιά όταν χρησιμοποιούνται ακατάλληλα, καθώς και να τα ανοίγουν δυνητικά σε ακατάλληλο διαμοιρασμό, πληγωτική γλώσσα, εκφοβισμό και άλλα”. Ο Dr. Hoet λέει ότι δεν είναι όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κακά. Μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της αίσθησης της κοινότητας, των σχέσεων και της αυτογνωσίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των Αμερικανών που λένε ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά έχει θετική επίδραση στην ψυχική τους υγεία έχει μειωθεί σε λίγο πάνω από το ένα τρίτο (35%), μια πτώση από 43% το 2022. Σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο, είναι σημαντικό για τους γονείς και τους φροντιστές να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να εργαστούν για να διατηρήσουν μια ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με το τι βιώνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο. “Να είστε περίεργοι για το τι κάνει το παιδί σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το να αναλαμβάνετε ενεργό ρόλο στην ενασχόλησή τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντί να περιορίζετε απλώς την έκθεσή τους, μπορεί να τα βοηθήσει να αισθάνονται άνετα να κάνουν ερωτήσεις, να αναφέρουν τις ανησυχίες τους και να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται”, δήλωσε ο Dr. Hoet.

Δυστυχώς, λιγότεροι γονείς δηλώνουν ότι αισθάνονται άνετα να κάνουν συζητήσεις με τα παιδιά τους για την ψυχική υγεία, μια πτώση 5 ποσοστιαίων μονάδων από 91% το 2022 σε 86% το 2023. Για να διευκολυνθούν αυτές οι συζητήσεις, η συνεπής και ανοιχτή επικοινωνία είναι απαραίτητη. Το On Our Sleeves παρέχει στους γονείς και τους φροντιστές δωρεάν, εύκολους οδηγούς και εργαλεία για να ξεκινήσουν συζητήσεις σχετικά με το τι συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στρατηγικές για το πώς να θέτουν όρια και να τα κρατούν ασφαλή. Οι ειδικοί συνιστούν:

  • Να ζητάτε από τα παιδιά να σας δείξουν το αγαπημένο τους βίντεο, κανάλι ή διαδικτυακό influencer και να συνεχίζετε με ανοιχτές ερωτήσεις, ώστε να ακούτε περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε.
  • Να αναπτύξετε ένα οικογενειακό σχέδιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ελαχιστοποιήσετε τις συγκρούσεις, να υποστηρίξετε τις σωστές επιλογές και να αντιμετωπίσετε την κατάχρηση. Το On Our Sleeves διαθέτει ένα πρότυπο που μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε οικογένειας.
  • Συζητήστε με τα παιδιά σας για το πώς να ζητήσουν βοήθεια από έναν έμπιστο ενήλικα αν νιώθουν ότι συμβαίνει κάτι μη ασφαλές και συζητήστε ποιοι γονικοί έλεγχοι και ρυθμίσεις θα ισχύουν για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γιατί.

Η ισορροπία μεταξύ του να επιτρέπετε στα παιδιά να εξερευνούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ταυτόχρονα να αποφεύγετε δυνητικά επικίνδυνες πτυχές μπορεί να είναι δύσκολη. Μέσω του On Our Sleeves, οι γονείς μπορούν να εργαστούν για τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης που επιτρέπουν στα παιδιά τους να αποκομίσουν τα οφέλη των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο αρνητικών αποτελεσμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την υγεία μας;

Πόσα είδη ψυχοθεραπείας υπάρχουν;

Πόσο κακό είναι το διαδίκτυο για την υγεία σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά σας όρια

Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε ποια είναι τα όριά σας και μεταδώστε τα ξεκάθαρα στους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων στο πώς σας συμπεριφέρονται οι άλλοι, τις προσδοκίες τους για το χρόνο και την ενέργειά σας και την πρόσβασή τους στον προσωπικό σας χώρο.

Θεραπείες άνοιας που συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες: Μελέτη

«Υπάρχει επομένως κίνδυνος να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς επιβλαβή αντιψυχωσικά απλώς επειδή το εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τη συμπεριφορά τους δεν είναι επαρκώς διαθέσιμο», είπε ο νευρολόγος Δρ Τσαρλς Μάρσαλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι θεραπείες μπορεί να δικαιολογούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.