Σεξουαλική Υγεία

Social media: Τα παιδιά στο BeReal εκτίθενται σε σεξουαλικό περιεχόμενο πιο συχνά

Social media: Τα παιδιά στο BeReal εκτίθενται σε σεξουαλικό περιεχόμενο πιο συχνά

Social media: 1 στα 3 παιδιά εκτέθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο πριν από την ηλικία των πέντε ετών, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες πλατφόρμες ορίζουν ελάχιστη ηλικία εγγραφής τα 13.

Το BeReal, μια δημοφιλής νέα εφαρμογή αυθόρμητης κοινής χρήσης εικόνων που σχεδιάστηκε για να δείχνει τη ζωή «χωρίς φίλτρα», είχε το υψηλότερο ποσοστό παιδιών που εκτέθηκαν σε σεξουαλικό περιεχόμενο από οποιαδήποτε μεγάλη εφαρμογή κοινωνικών μέσων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στο Gizmodo. Μεγαλύτερες εφαρμογές όπως το YouTube και το TikTok είχαν περισσότερα συνολικά περιστατικά έκθεσης σε σεξουαλικό περιεχόμενο, αλλά οι χρήστες στο BeReal ήταν οι πιο πιθανό να αλληλεπιδράσουν πραγματικά με το περιεχόμενο, σύμφωνα με την έρευνα. Ομοίως, η έρευνα γονέων έδειξε ότι η BeReal είχε το υψηλότερο ποσοστό παιδιών χρηστών που μοιράστηκαν σεξουαλικές εικόνες του εαυτού τους στην εφαρμογή.

Αυτά τα ευρήματα αποτελούν μέρος μιας μεγάλης έρευνας γονέων στις ΗΠΑ που διεξήχθη από το ParentsTogether Action, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που τάσσεται υπέρ της σκληρότερης διαδικτυακής προστασίας για εφήβους και παιδιά. Η έρευνα με 1.000 γονείς βρήκε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών σε κάθε μεγάλο κοινωνικό δίκτυο. Περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) των γονέων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι πίστευαν ότι τα παιδιά τους είχαν εκτεθεί σε σεξουαλικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Πάνω από το 40% των παιδιών που εκτέθηκαν σε σεξουαλικό περιεχόμενο εκείνη την εποχή ήταν κάτω των 12 ετών. Ένας στους πέντε ήταν εννέα ετών ή μικρότερος. Το ParentsTogether Action έστειλε προηγουμένως μια επιστολή στη Meta και στο TikTok ζητώντας συναντήσεις για το πρόβλημα της παιδικής αυτοκτονίας, αφού έγγραφα έδειχναν ότι ο Mark Zuckerberg ενημερώθηκε για τις βλάβες που υπέστησαν νεαροί χρήστες.

Το BeReal και το TikTik – τα δύο κορυφαία κοινωνικά δίκτυα που ονομάστηκαν στην έρευνα – δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αίτημα του Gizmodo για σχολιασμό. Το YouTube, το οποίο ήρθε τρίτο σε αυτή τη λίστα, είπε στο Gizmodo ότι αφαιρεί το σεξουαλικό περιεχόμενο και άλλο περιεχόμενο που στοχεύει παιδιά ή οικογένειες που περιέχει «σεξουαλικά θέματα για ενήλικες». Το περιεχόμενο που θέτει σε κίνδυνο τη συναισθηματική και σωματική ευεξία των ανηλίκων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, απαγορεύεται βάσει της πολιτικής της για την ασφάλεια των παιδιών. Επιπλέον, το YouTube μπορεί να περιορίσει λόγω ηλικίας συγκεκριμένο περιεχόμενο που δεν παραβιάζει τεχνικά τις πολιτικές του, αλλά κρίνεται ακατάλληλο για χρήστες κάτω των 18 ετών.

«Επιπλέον, επιβάλλουμε περιορισμό ηλικίας σε περιεχόμενο που μπορεί να μην είναι κατάλληλο για θεατές κάτω των 18 ετών και έχουμε θεσπίσει αρχές ποιότητας για τα παιδιά και το οικογενειακό περιεχόμενο που καθοδηγούν το σύστημα προτάσεών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email. “Οι λογαριασμοί που ανήκουν σε άτομα κάτω των 13 ετών πρέπει να είναι στο YouTube Kids ή σε εποπτευόμενες εμπειρίες και για αυτούς τους λογαριασμούς παρέχουμε στους γονείς μια σειρά από επιλογές και εργαλεία για να ελέγχουν τι κάνουν και τι βλέπουν οι οικογένειές τους στο διαδίκτυο.”

Οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα λένε ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι βασικά πανταχού παρούσα μεταξύ των παιδιών. Το 97% των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα, που είχαν όλοι παιδιά κάτω των 18 ετών, δήλωσαν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πλειοψηφία, το 60%, είπε ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλές φορές την ημέρα. Οι γονείς που απάντησαν είπαν επίσης ότι 1 στα 3 παιδιά εκτέθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο πριν από την ηλικία των πέντε ετών, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες πλατφόρμες ορίζουν ελάχιστες απαιτήσεις ηλικίας εγγραφής στα 13.

Τα ανησυχητικά ευρήματα υπογραμμίζουν όχι μόνο τη διάχυση του σεξουαλικού υλικού στα κοινωνικά δίκτυα με νεαρούς χρήστες, αλλά επίσης εκθέτουν δυνητικά κραυγαλέα κενά στις πρακτικές τεχνολογικής μετριοπάθειας. Με δεκάδες νέους λογαριασμούς για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο να σκαρφαλώνουν στα πολιτειακά νομοθετικά σώματα και στο Κογκρέσο, η έρευνα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως καταλύτης από τους υποστηρικτές για να πιέσουν εταιρείες τεχνολογίας και νομοθέτες.

Τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιο συχνά είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να συναντήσουν σεξουαλικό περιεχόμενο, διαπίστωσε η ομάδα. Παιδιά με αναπηρίες και άλλα άτομα που ταυτίζονται ως LGBTQ ήταν επίσης σημαντικά πιο πιθανό να λάβουν σεξουαλικά ρητά αιτήματα, σύμφωνα με την έρευνα. Η έρευνα δείχνει ότι νεαροί χρήστες σε τεχνολογικές πλατφόρμες εξακολουθούν να έρχονται τακτικά σε επαφή με ενήλικες αγνώστους παρά τα χρόνια αντιδράσεων για το θέμα από ομάδες γονέων.

Το 30% των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα είπε ότι το παιδί τους είχε έρθει σε επαφή από άγνωστο στο Διαδίκτυο, ενώ ένα άλλο 24% είπε ότι απλά δεν ήταν σίγουροι. Σχεδόν τα μισά, (47%) από τα παιδιά με τα οποία ήρθε σε επαφή ένας άγνωστος ήταν 12 τότε. Περίπου το 10% των γονέων είπαν ότι πίστευαν ότι ένας άγνωστος είχε κάνει ένα ρητό σεξουαλικό αίτημα στο παιδί τους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Telegram ΔΗΕ: Έρευνα της Δίωξης για ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες γυναικών

Η καθιστική ζωή μπορεί να διευρύνει σημαντικά την καρδιά των εφήβων

Τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό πλαστών αναρρωτικών;

Σχετίζεται η εμπιστοσύνη των εφήβων στις online πληροφορίες με το άγχος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 συμβουλές για υπέροχο σεξ με προφυλακτικό

Σεξ προφυλακτικό: Ξέρατε ότι τα προφυλακτικά μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας ζωή; Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τα προφυλακτικά μέρος του υπέροχου σεξ.

Η καραντίνα μπορεί να αναδείξει νέες πτυχές της σεξουαλικότητάς σας

Σεξουαλικότητα πτυχές: Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τομείς που δεν επηρεάζονται πολύ από την πανδημία του COVID-19 και δυστυχώς το σεξ , η επιθυμία και η οικειότητα δεν είναι ένα από αυτά.