Ψυχική Υγεία

Ψυχοθεραπεία: Πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία: Πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία: Μερικοί άνθρωποι λένε ότι οι ψυχοθεραπείες δεν κάνουν τα προβλήματά τους να εξαφανιστούν, αλλά μέσα στο χρόνο γίνεται ευκολότερο για εκείνους να τα αντιμετωπίσουν. Η αποδοχή του εαυτού και της πραγματικότητας είναι επίσης μια εκδοχή των εργαλείων που κανείς μαθαίνει να χρησιμοποιεί εντός του ψυχοθεραπευτικού πλασιού. Η αποδοχή είναι επιπλέον προϋπόθεση για μια πιο ειλικρινή, πηγαία και πιο ανάλαφρη ζωή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο εύκολο να μιλήσουμε ή να εκφραστούμε ελεύθερα με έναν “ξένο” παρά στο συγγενικό ή φιλικό μας περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, ένας εκπαιδευμένος ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής ή σύμβουλος ψυχικής υγείας είναι εκεί, παρών, παρούσα και σας ακούει. Σας βοηθά να βρείτε τις δικές σας απαντήσεις σε προβλήματα και κρίσεις, χωρίς ωστόσο να σας κρίνει.

Ο θεραπευτής ή η θεραπεύτρια εντός του θεραπευτικού πλαισίου της συνεδρίας θα σας δώσει το χρόνο που χρειάζεστε για να μιλήσετε, να σωπάσετε, να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, τις σκέψεις σας και τους προβληματισμούς σας. Η ψυχοθεραπεία είναι στην πραγματικότητα μια ευκαιρία να εξετάσετε τα προβλήματά σας ή και όσα σας απασχολούν με διαφορετικό τρόπο. Δίπλα και μαζί με έναν άλλον άνθρωπο που ιδανικά θα σέβεται και θα ακού τις απόψεις σας, χωρίς να εκφέρει κρίσεις.

Συνήθως, η ψυχοθεραπεία γίνεται μεταξύ εσάς και του θεραπευτή/της θεραπεύτριας. Υπάρχουν ωστόσο και οι ομαδικές θεραπείες ή οι συνεδρίες για ζευγάρια, οικογένειες κλπ., όπως για παράδειγμα η συμβουλευτική σχέσεων.

Συνήθως μια συνεδρία γίνεται live, πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά μπορείτε επίσης να κάνετε θεραπείες διαδικτυακά μέσω email ή στο Skype ή και τηλεφωνικά.

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι θεραπείας, όλοι έχουν έναν παρόμοιο στόχο: να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα και να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ζωής.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι οι ψυχοθεραπείες δεν κάνουν τα προβλήματά τους να εξαφανιστούν, αλλά μέσα στο χρόνο γίνεται ευκολότερο για εκείνους να τα αντιμετωπίσουν. Η αποδοχή του εαυτού και της πραγματικότητας είναι επίσης μια εκδοχή των εργαλείων που κανείς μαθαίνει να χρησιμοποιεί εντός του ψυχοθεραπευτικού πλασιού. Η αποδοχή είναι επιπλέον προϋπόθεση για μια πιο ειλικρινή, πηγαία και ανάλαφρη ζωή.

Οι θεραπείες ομιλίας μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες σε περιπτώσεις ψυχικών προκλήσεων, όπως:

  • κατάθλιψη
  • ανησυχία
  • μια διατροφική διαταραχή
  • μια φοβία
  • ένας εθισμός

 

Η λίστα βεβαίως δε σταματά εκεί. Τέλος, οι ψυχοθεραπείες μπορεί να συνδυάζονται ή όχι με λήψη φαρμάκων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κλειδιά για την καλή διαχείριση του στρες

Διάγνωση και θεραπεία άγχους

Κατάθλιψη: Τρεις τεχνικές αυτοβοήθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.