Ψυχική Υγεία

Άγχος: Η θεραπεία του άγχους μέσω της γνωστικής-συμπεριφορικής πρακτικής [vid]

Άγχος: Η θεραπεία του άγχους μέσω της γνωστικής-συμπεριφορικής πρακτικής [vid]

Άγχος: Aνάλογα με τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τον τύπο του άγχους που βιώνετε, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και συνδυασμό των δύο. Μια κοινή και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT).

Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσετε το φυσιολογικό άγχος από τις σοβαρότερες μορφές ή εκδοχές του, όπως για παράδειγμα τις διαταραχές άγχους ή τις κρίσεις πανικού. Εάν το άγχος επηρεάζει την οικογενειακή σας ζωή ή σας εμποδίζει να είστε παραγωγικοί στην επαγγελματική σας ζωή, εάν σας αποτρέπει από το να συμμετέχετε στις δραστηριότητες που σας αρέσουν, τότε η απάντηση είναι πως μπορεί να βιώνετε άγχος που χρείαζεται βοήθεια ειδικών ψυχικής υγείας.

Διάγνωση και Θεραπεία του Άγχους

Ανάλογα με τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τον τύπο του άγχους που βιώνετε, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και συνδυασμό των δύο. Μια κοινή και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία περιλαμβάνει τρία κύρια σημεία:

  • Διαχείριση άγχους

Ο στόχος είναι να αποτρέψει το άτομο που βιώνει άγχος από την υπερβολική συγκέντρωση σε ανησυχίες για το μέλλον που είναι αδύνατο να ελεγχθούν και να το βοηθήσει να επικεντρωθεί στο παρόν. Η διαχείριση του άγχους μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής ή χαλάρωσης, αισθητηριακή εστίαση και τεχνικές γιόγκα ή διαλογισμού.

  • Γνωστική αναδιάρθρωση

Άτομα με διαταραχές άγχους τείνουν να «καταστροφολογούν» ή να δίνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες τα πράγματα να μην πάνε καλά. Η γνωστική αναδιάρθρωση συνιστά μια σειρά από λογικά βήματα που στοχεύουν να αποδείξουν ότι η παραμόρφωση των συμβάντων και καταστάσεων υπό και δια το πρίσμα της αγχώδους διαταραχής δεν είναι υγιής, αντιθέτως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων – άγχους.

  • Θεραπεία έκθεσης

Επιδιώκει να εκθέσει σταδιακά και επανειλημμένα το άτομο στη δραστηριότητα ή το περιβάλλον που προκαλεί το άγχος. Όταν το άτομο μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το άγχος του, η διαδικασία έχει στεφθεί με επιτυχία. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται η υπερνίκηση του φόβου να περάσετε μια γέφυρα, να υπερβείτε το φόβο σας να ταξιδέψετε με αεροπλάνο κλπ.

Ακολουθεί βίντεο με καθοδηγούμενο διαλογισμό για τη διαχείριση του άγχους:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Όσον αφορά τη διαχείριση του άγχους, ο διαλογισμός μπορεί να είναι το κλειδί

Όταν η αποφυγή είναι η τεχνική για να μειώσετε το άγχος

4 tips για την ανακούφιση του άγχους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Aγοραφοβία: Αιτίες και συμπτώματα

Aγοραφοβία: Η αγοραφοβία μπορεί να περιορίσει σοβαρά την ικανότητά σας να κοινωνικοποιείστε, να εργάζεστε, να συμμετέχετε σε σημαντικές εκδηλώσεις και ακόμη και να διαχειρίζεστε τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, όπως την εκτέλεση καθηκόντων.

Αντιδραστική διαταραχή προσκόλλησης : Θεραπεία υπόσχεται την καταπολέμηση της

Αντιδραστική διαταραχή προσκόλλησης : Το Rebirthing είναι μια εναλλακτική τεχνική θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αντιδραστικής διαταραχής προσκόλλησης . Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο είδος αναπνοής ( αναπνοή ) που προορίζεται να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε συναισθήματα.

Ψυχική διαταραχή : Συμβουλές να την εντοπίσετε

Ψυχική διαταραχή : Η αυταπάτη είναι μια ψευδή πεποίθηση που κατέχει ένα άτομο. Αντιβαίνει στην πραγματικότητα ή σε αυτό που θεωρείται συνήθως αληθινό. Η δύναμη μιας αυταπάτης βασίζεται στο πόσο πιστεύει το άτομο.

Ρέικι : Τα μειονεκτήματα της θεραπείας

Ρέικι : Το Ρέικι είναι μια μορφή θεραπείας θεραπείας ενέργειας. Αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία από τον Mikao Usui στη δεκαετία του 1920. Στα ιαπωνικά, το «reiki» σημαίνει ενέργεια καθολικής ζωής.

Πώς η κατάθλιψη σχετίζεται με την διατροφή

Κατάθλιψη Διατροφή: Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να καταδειχθούν με ασφάλεια οι σχέσεις μεταξύ προκλήσεων ψυχικής υγείας, και ειδικότερα της κατάθλιψης, και των διατροφικών επιλογών, στο μεσοδιάστημα συνίσταται ο περιορισμός των junk food, των τηγανητών και επεξεργασμένων τροφών, της κατανάλωσης αλκοόλ και η υιοθέτηση μιας όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένης διατροφικής ρουτίνας, με πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών.

Πανσέληνος : Δείτε πως επηρεάζει την ψυχική υγεία

Πανσέληνος : Η ιδέα ότι μια πανσέληνος μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα, να προκαλέσει παράξενη συμπεριφορά και ακόμη και να προκαλέσει σωματική ασθένεια δεν είναι απλώς λογοτεχνικό πεδίο. Είναι μια ισχυρή πεποίθηση, ακόμη και σήμερα.

Ορισμένα από τα οφέλη της ψυχοθεραπείας

Ψυχοθεραπεία: Μερικοί άνθρωποι λένε ότι οι ψυχοθεραπείες δεν κάνουν τα προβλήματά τους να εξαφανιστούν, αλλά μέσα στο χρόνο γίνεται ευκολότερο για εκείνους να τα αντιμετωπίσουν. Η αποδοχή του εαυτού και της πραγματικότητας είναι επίσης μια εκδοχή των εργαλείων που κανείς μαθαίνει να χρησιμοποιεί εντός του ψυχοθεραπευτικού πλασιού. Η αποδοχή είναι επιπλέον προϋπόθεση για μια πιο ειλικρινή, πηγαία και πιο ανάλαφρη ζωή.

Μοναξιά : Δείτε πως επηρεάζει την ψυχική υγεία

Μοναξιά : Οι ενήλικες που ζουν μόνοι τους είναι πιο πιθανό να έχουν κοινές ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης  και ο λόγος είναι η μοναξιά.