Ψυχική Υγεία

Άγχος: Η θεραπεία του άγχους μέσω της γνωστικής-συμπεριφορικής πρακτικής [vid]

Άγχος: Η θεραπεία του άγχους μέσω της γνωστικής-συμπεριφορικής πρακτικής [vid]

Άγχος: Aνάλογα με τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τον τύπο του άγχους που βιώνετε, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και συνδυασμό των δύο. Μια κοινή και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT).

Είναι σημαντικό να διαφοροποιήσετε το φυσιολογικό άγχος από τις σοβαρότερες μορφές ή εκδοχές του, όπως για παράδειγμα τις διαταραχές άγχους ή τις κρίσεις πανικού. Εάν το άγχος επηρεάζει την οικογενειακή σας ζωή ή σας εμποδίζει να είστε παραγωγικοί στην επαγγελματική σας ζωή, εάν σας αποτρέπει από το να συμμετέχετε στις δραστηριότητες που σας αρέσουν, τότε η απάντηση είναι πως μπορεί να βιώνετε άγχος που χρείαζεται βοήθεια ειδικών ψυχικής υγείας.

Διάγνωση και Θεραπεία του Άγχους

Ανάλογα με τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τον τύπο του άγχους που βιώνετε, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και συνδυασμό των δύο. Μια κοινή και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία περιλαμβάνει τρία κύρια σημεία:

  • Διαχείριση άγχους

Ο στόχος είναι να αποτρέψει το άτομο που βιώνει άγχος από την υπερβολική συγκέντρωση σε ανησυχίες για το μέλλον που είναι αδύνατο να ελεγχθούν και να το βοηθήσει να επικεντρωθεί στο παρόν. Η διαχείριση του άγχους μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής ή χαλάρωσης, αισθητηριακή εστίαση και τεχνικές γιόγκα ή διαλογισμού.

  • Γνωστική αναδιάρθρωση

Άτομα με διαταραχές άγχους τείνουν να «καταστροφολογούν» ή να δίνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες τα πράγματα να μην πάνε καλά. Η γνωστική αναδιάρθρωση συνιστά μια σειρά από λογικά βήματα που στοχεύουν να αποδείξουν ότι η παραμόρφωση των συμβάντων και καταστάσεων υπό και δια το πρίσμα της αγχώδους διαταραχής δεν είναι υγιής, αντιθέτως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων – άγχους.

  • Θεραπεία έκθεσης

Επιδιώκει να εκθέσει σταδιακά και επανειλημμένα το άτομο στη δραστηριότητα ή το περιβάλλον που προκαλεί το άγχος. Όταν το άτομο μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το άγχος του, η διαδικασία έχει στεφθεί με επιτυχία. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται η υπερνίκηση του φόβου να περάσετε μια γέφυρα, να υπερβείτε το φόβο σας να ταξιδέψετε με αεροπλάνο κλπ.

Ακολουθεί βίντεο με καθοδηγούμενο διαλογισμό για τη διαχείριση του άγχους:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όσον αφορά τη διαχείριση του άγχους, ο διαλογισμός μπορεί να είναι το κλειδί

Όταν η αποφυγή είναι η τεχνική για να μειώσετε το άγχος

4 tips για την ανακούφιση του άγχους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.