Ψυχική Υγεία

Κρίση πανικού καρδιακή προσβολή: Πώς να βρείτε τη διαφορά

Κρίση πανικού καρδιακή προσβολή: Πώς να βρείτε τη διαφορά

Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού και μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι πολύ παρόμοια, καθιστώντας δύσκολη τη διαφορά. Η καρδιακή προσβολή μπορεί επίσης να προκαλέσει πανικό σε κάποιον, κάτι που μπορεί να κάνει την κατάσταση πιο συγκεχυμένη

Κρίση πανικού καρδιακή προσβολή: Εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να υποστεί καρδιακή προσβολή, θα πρέπει να ζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια. Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • έντονο πόνο στο στήθος
 • μυρμήγκιασμα στα χέρια
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • αγωνιστική καρδιά
 • ιδρώτα
 • κλονισμό

Μια κρίση πανικού μπορεί να συμβεί μόνη της ή ως σύμπτωμα διαταραχής πανικού. Κάθε χρόνο, περίπου το 2-3% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν διαταραχή πανικού και περισσότεροι θα βιώνουν κρίση πανικού χωρίς να έχουν διαταραχή πανικού.

Κάθε χρόνο, περίπου 805.000 άτομα στις ΗΠΑ υποφέρουν από καρδιακή προσβολή. Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • πόνος στο στήθος
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • ναυτία
 • εμετός
 • ιδρώτας

Ενώ τα συμπτώματα αυτών των δύο καταστάσεων αλληλεπικαλύπτονται και το να γνωρίζεις πώς να τα ξεχωρίσεις μπορεί να σωτήριο.

Πώς να καταλάβετε τη διαφορά

Η γνώση της διαφοράς μεταξύ κρίσης πανικού και καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά εάν ένα άτομο δεν έχει βιώσει ποτέ τα συμπτώματα από κανένα από τα προηγούμενα. Ένα άτομο μπορεί να διακρίνει μεταξύ των δύο συνθηκών ζυγίζοντας διάφορους παράγοντες, όπως:

Χαρακτηριστικά του πόνου

Αν και ο θωρακικός πόνος είναι συχνός τόσο σε κρίση πανικού όσο και σε καρδιακή προσβολή, τα χαρακτηριστικά του πόνου συχνά διαφέρουν. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, ο πόνος στο στήθος είναι συνήθως έντονος ή μαχαίρια και εντοπίζεται στη μέση του θώρακα. Ο θωρακικός πόνος από καρδιακή προσβολή μπορεί να μοιάζει με πίεση ή αίσθηση συμπίεσης. Ο θωρακικός πόνος που εμφανίζεται λόγω καρδιακής προσβολής μπορεί επίσης να ξεκινήσει στο κέντρο του θώρακα, αλλά μπορεί στη συνέχεια να εκπέμψει από το στήθος στο βραχίονα, στη γνάθο ή στις ωμοπλάτες.

Επίθεση

Η έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα άτομο να προσδιορίσει εάν έχει κρίση πανικού ή καρδιακή προσβολή. Παρόλο που και οι δύο συνθήκες μπορούν να αναπτυχθούν ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, μερικές καρδιακές προσβολές εμφανίζονται λόγω σωματικής άσκησης, όπως η ανάβαση στις σκάλες.

Διάρκεια

Η διάρκεια των συμπτωμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ καρδιακής προσβολής και κρίσης πανικού. Οι περισσότερες κρίσεις πανικού τελειώνουν σε αρκετά λεπτά, αν και μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο. Κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής, τα συμπτώματα τείνουν να διαρκούν περισσότερο και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι ήπιος κατά την έναρξη καρδιακής προσβολής, αλλά να γίνει σοβαρός μετά από αρκετά λεπτά.

Μπορεί μια κρίση πανικού να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

Μια κρίση πανικού δεν θα προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Η απόφραξη σε ένα ή περισσότερα από τα αιμοφόρα αγγεία στην καρδιά, η οποία οδηγεί σε διακοπή της ζωτικής ροής του αίματος, προκαλεί καρδιακή προσβολή. Αν και μια κρίση πανικού δεν θα προκαλέσει καρδιακή προσβολή, το άγχος και το άγχος μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να συμβούν ως μεμονωμένα συμβάντα ή ως μέρος μιας διαταραχής άγχους.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με διαταραχές άγχους μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων λόγω της χαμηλής μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού (HRV). Ο HRV είναι ο χρόνος μεταξύ κάθε καρδιακού παλμού. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό. Ο καρδιακός ρυθμός προορίζεται να ποικίλει όλη την ημέρα, ανάλογα με τις δραστηριότητες και τα συναισθήματα ενός ατόμου.

Ένας υψηλός HRV υποδεικνύει ότι ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου αλλάζει αποτελεσματικά όλη την ημέρα, ανάλογα με το τι κάνει. Είναι επίσης ένα σημάδι ότι το αυτόνομο νευρικό τους σύστημα λειτουργεί καλά. Ένα χαμηλό HRV σημαίνει ότι η καρδιά ενός ατόμου δεν αλλάζει ταχύτητες τόσο αποτελεσματικά. Ορισμένες μελέτες συσχετίζουν χαμηλό HRV με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Στην ανάλυση των ερευνητών των μελετών που εξετάζουν τον HRV σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με διάφορους τύπους διαταραχής άγχους, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής πανικού, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερο HRV από εκείνους χωρίς διαταραχή άγχους. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η επίθεση πανικού δεν σημαίνει ότι κάποιος θα υποστεί καρδιακή προσβολή. Ένα άτομο με διαταραχή πανικού μπορεί να εμφανίσει επανειλημμένες κρίσεις πανικού, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η διαταραχή πανικού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Πότε να δείτε γιατρό

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα κρίσεων πανικού και καρδιακών προσβολών είναι παρόμοια, είναι πάντα καλύτερο να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση αμφιβολίας. Είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική θεραπεία εάν εμφανιστεί κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • ξαφνικός, σοβαρός πόνος στο στήθος
 • πίεση στο στήθος που διαρκεί περισσότερο από 2 ή 3 λεπτά
 • πόνος στο στήθος που ακτινοβολεί κάτω από το βραχίονα ή στη γνάθο 

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρδιάς της γυναίκας, οι γιατροί μερικές φορές κάνουν λάθος συμπτώματα καρδιακής νόσου για κρίσεις πανικού στις γυναίκες. Οι ιατρικές εξετάσεις, όπως ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και οι εξετάσεις αίματος, μπορούν να βοηθήσουν έναν γιατρό να κάνει μια ακριβή διάγνωση. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να υποστεί καρδιακή προσβολή πρέπει να ζητήσει άμεση θεραπεία. Εάν πρόκειται για καρδιακή προσβολή, η θεραπεία θα βελτιώσει την πιθανότητα καλής προοπτικής και πλήρους ανάρρωσης. Εάν δεν είναι καρδιακή προσβολή, το άτομο μπορεί να επωφεληθεί από τη θεραπεία για άγχος.

Άποψη

Οι προοπτικές θα ποικίλουν, ανάλογα με το αν ένα άτομο έχει υποστεί καρδιακή προσβολή ή κρίση πανικού. Αν και μια κρίση πανικού μπορεί να αισθάνεται πολύ άβολα, δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Οι άνθρωποι πρέπει ακόμη να αναζητούν κατάλληλη θεραπεία για κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής τους. Ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του άγχους και των κρίσεων πανικού με διάφορες τεχνικές, όπως τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή και συμβουλευτική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.Μετά από καρδιακή προσβολή, ένα άτομο θα πρέπει επίσης να λάβει μέτρα για τη διαχείριση της υποκείμενης καρδιακής νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι πιο συχνοί μύθοι για τις κρίσεις πανικού

Τροφές που αποδυναμώνουν το άγχος και άλλες που το επιτείνουν

Οι ψυχοσωματικές επιπτώσεις του άγχους στον οργανισμό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη του διαλογισμού στην συναισθηματική και ψυχική υγεία

Διαλογισμός και ψυχική υγεία: Μέσω του διαλογισμοού ο νους σταδιακά εκπαιδεύεται να νοεί τα γεγονότα, νοητικά, συναισθηματικά, ως παροδικές μόνον εκφάνσεις και να μην προσκολάται σε αυτά. Μέσα από αυτήν την αποδεύσμευση, με το χρόνο, είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή γενικά.

Όταν ακόμα και τα πιο ακραία συμπτώματα έχουν νόημα και λειτουργία

Η ψυχοδυναμική ερμηνεία της σχιζοφρένειας έχει μακρά και πολύπλοκη ιστορία. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, οι περισσότεροι ψυχίατροι ήταν πρόθυμοι να εφαρμόσουν τις ταχέως εξελισσόμενες γνώσεις στον τομέα των νευροεπιστημών στη μελέτη της σχιζοφρένειας. Η ψυχανάλυση είχε κηρυχθεί «νεκρή».

Πώς η ηχορύπανση επηρεάζει την ψυχική σας υγεία;

Ηχορύπανση ψυχική υγεία: Ο θόρυβος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο, δυσχεραίνοντας μακροπρόθεσμα το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων.