Αυτοφροντίδα

Κρίσεις πανικού: Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού [vid]

Κρίσεις πανικού: Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού [vid]

Κρίσεις πανικού: Σε κάθε περίπτωση εάν έχετε κρίσεις πανικού σκεφτείτε να επισκεφτείτε έναν/μια ειδικό υγείας για να σας συμβουλεύσει κατάλληλα. Στο κείμενο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε ορισμένες συμβουλές αυτοβοήθειας.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, μπορεί να βιώσετε έντονα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα. Μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα και χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Μια κρίση πανικού μπορεί να είναι πολύ τρομακτική και ενοχλητική.

Σε κάθε περίπτωση εάν έχετε κρίσεις πανικού σκεφτείτε να επισκεφτείτε έναν/μια ειδικό υγείας για να σας συμβουλεύσει κατάλληλα. Στο κείμενο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε ορισμένες συμβουλές αυτοβοήθειας.

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε μια κρίση πανικού να πλησιάζει, σκεφτείτε να κάνετε τα εξής:

 • μην την πολεμήσετε
 • μείνετε εκεί που είστε, αν είναι δυνατόν
 • αναπνεύστε αργά και βαθιά
 • υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι θα περάσει
 • επικεντρωθείτε σε θετικές, ειρηνικές και χαλαρωτικές εικόνες
 • θυμηθείτε ότι δεν είναι απειλητική για τη ζωή

 

Πώς να αποτρέψετε μελλοντική έκθεση;

Για να προλάβετε μελλοντικές κρίσεις, μπορείτε να υιοθετήσετε στη ζωή σας τις ακόλουθες συμβουλές:

 • Διαβάστε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας για το άγχος. Ειδικότερα η προσέγγιση της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) έχει ειδικευμένες τεχνικές αυτοδιαχείρισης. Ζητήστε από τον γιατρό σας ή τον ειδικό ψυχικής υγείας να σας προτείνει ορισμένα βιβλία.
 • Δοκιμάστε συμπληρωματικές θεραπείες όπως το μασάζ και η αρωματοθεραπεία ή δραστηριότητες όπως γιόγκα και πιλάτες, για να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
 • Μάθετε τεχνικές αναπνοής για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.
 • Κάντε τακτική σωματική άσκηση για να μειώσετε το άγχος και την ένταση.
 • Αποφύγετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, την καφεΐνη και το αλκοόλ και σταματήστε το κάπνισμα, καθώς όλα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν τις κρίσεις πανικού.
 • Σκεφτείτε να ενταχθείτε σε μια ομάδα που βιώνει την ίδια εμπειρία. Οι ομάδες υποστήριξης είναι συχνά σημαντικά εργαλεία καθώς προσφέρουν σύνδεση και επαφή, ενώ μπορεί να είναι ένας υγιής και ασφαλής χώρος για να εκφράσετε το βίωμά σας και να ακούσετε άλλους.

 

Να θυμάστε πως αν και η κρίσεις πανικού μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή σας, να επηρεάζουν την καθημερινή σας λειτουργικότητα και να βιώνονται ως μοναχικές εμπειρίες, στην πραγματικότητα υπάρχει υποστήριξη για σας. Το μοίρασμα της εμπειρίας, οι συναντήσεις με έναν/μια ειδικό ψυχικής υγείας είναι σημαντικοί αρωγοί στην προσπάθεια να διαχειριστούμε τις κρίσεις.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να τονώσετε την προσωπική σας εμπειρία της ευτυχίας

Θεμελιώνεται δια νόμου “η άδεια φροντιστή” ως νέα μορφή άδειας από την εργασία

Τα ολιστικά οφέλη του τρεξίματος στον οργανισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε διαλογισμό

Διαλογισμός: Ο διαλογισμός αφορά επίσης την καλλιέργεια μιας πιο ήπιας, πιο συμπονετικής στάσης. Λέγεται συχνά ότι η πραγματική απόδειξη της αποτελεσματικότητας του διαλογισμού είναι όταν παρατηρείτε ότι έχετε γίνει λιγότερο αντιδραστικοί σε περισπασμούς στην καθημερινή ζωή, όταν δεν κάνετε διαλογισμό.

Η δύναμη των εναλλακτικών θεραπειών στην καθημερινότητά σας

Ρέικι: Το Ρέικι είναι μια τεχνική ενεργειακής θεραπείας που προάγει τη χαλάρωση, μειώνει το στρες και το άγχος μέσω του απαλού αγγίγματος και βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν ενεργειακά ισορροπημένοι σωματικά, συναισθηματικά, διανοητικά και πνευματικά. 

Απαλλαγείτε από τους πόνους της πλάτης με μερικά tips αυτοφροντίδας

Πλάτη πόνος: Όπως καταλαβαίνουμε η αυτοφροντίδα για πόνους στην πλάτη ακόμα και χρόνιους είναι μονόδρομος. Ξεκλέψτε πάντα λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και φροντίστε τον όσο το δυνατόν καλύτερα για να αποκτήσετε μια ποιότητα ζωής που θα ζήλευαν πολλοί.

Η αυτοφροντίδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών στις γυναίκες

Αυτοφροντίδα: Οι γυναίκες που είναι ευγενικές με τον εαυτό τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες που δυσκολεύονται να φροντίσουν εαυτές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. 

Τι τρώμε και πίνουμε όταν είμαστε κρυωμένοι;

Αυτοφροντίδα κρυολόγημα: Όταν είστε άρρωστοι, το σώμα σας χρειάζεται θρεπτικές τροφές περισσότερο από ποτέ. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι η άμυνα του σώματός σας ενάντια σε εισβολείς.