Ψυχική Υγεία

Προσδόκιμο ζωής: Πώς η ψυχική ασθένεια μειώνει τη μακροζωία μας;

Προσδόκιμο ζωής: Πώς η ψυχική ασθένεια μειώνει τη μακροζωία μας;

Προσδόκιμο ζωής: Ορισμένες ψυχικές ασθένειες μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία και τους κύκλους ύπνου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα με σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας έχουν μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 10-25 χρόνια. Τα ποσοστά θνησιμότητας από τη σχιζοφρένεια είναι μεταξύ 2 και 2,5 φορές από αυτά του γενικού πληθυσμού, ενώ τα άτομα με κατάθλιψη έχουν 1,8 φορές υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας. Η διπολική διαταραχή είναι επίσης γνωστό ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής, με ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας 35-50% υψηλότερα από αυτά του γενικού πληθυσμού. Αυτά τα ποσοστά θνησιμότητας σπάνια προκαλούνται άμεσα από τα συμπτώματα των καταστάσεων ψυχικής υγείας, αλλά μάλλον από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά τα συμπτώματα στη συνολική υγεία και τις συνθήκες ζωής.

Η ψυχική ασθένεια μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Ο τρόπος με τον οποίο οι συνθήκες ψυχικής υγείας αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι παράγοντες κινδύνου επηρεάζουν ο ένας τον άλλο είναι περίπλοκος.

Φυσική υγεία

Ας ξεκινήσουμε με τις επιπτώσεις της ψυχικής ασθένειας στη σωματική υγεία. Σύμφωνα με τον Καναδικό Σύλλογο Ψυχικής Υγείας, οι Καναδοί που αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης αντιμετωπίζουν επίσης τρεις φορές περισσότερες χρόνιες σωματικές παθήσεις από εκείνους που δεν έχουν αυτή την ψυχική ασθένεια. Η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια είναι και οι δύο παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Μεταξύ των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Αυτά τα άτομα έχουν επίσης υψηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά μολυσματικών ασθενειών, όπως HIV, ηπατίτιδα και φυματίωση.

Πολλά συμπτώματα διαταραχών ψυχικής υγείας μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε αυτές τις σωματικές παθήσεις. Ορισμένες ψυχικές ασθένειες μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία και τους κύκλους ύπνου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία. Τα υψηλά επίπεδα άγχους, η αυξημένη λαχτάρα για φαγητό και η μειωμένη ενέργεια μπορεί επίσης να κάνουν τα άτομα λιγότερο πιθανό να ασκούνται και πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία συνολικά.

Επιπλέον, τα άτομα με παθήσεις ψυχικής υγείας που δεν αντιμετωπίζονται είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν τη συναισθηματική δυσφορία χρησιμοποιώντας ναρκωτικά ή αλκοόλ, τα οποία μπορεί επίσης να είναι επιζήμια για την υγεία. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους με πάθηση ψυχικής υγείας αναπτύσσουν επίσης μια διαταραχή χρήσης ουσιών κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τα αυξημένα ποσοστά χρήσης ουσιών περιλαμβάνουν επίσης αυξημένα ποσοστά χρήσης καπνού. Ο επιπολασμός του καπνίσματος είναι τρεις φορές υψηλότερος μεταξύ των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας από αυτόν του γενικού πληθυσμού. Η τακτική χρήση καπνού μπορεί να μειώσει τη συνολική υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών από τις σωματικές παθήσεις με τις οποίες αντιμετωπίζουν δυσανάλογα άτομα με ψυχικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού και του καρκίνου του πνεύμονα.

Φτώχεια

Πολλά από τα ίδια συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο σωματικών παθήσεων μπορεί να δυσκολέψουν τα άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις ψυχικής υγείας να βρουν σταθερή εργασία, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φτώχειας. Η φτώχεια, με τη σειρά της, συχνά επιδεινώνει τα συμπτώματα των καταστάσεων ψυχικής υγείας και οδηγεί σε αυξημένο άγχος, υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και μειωμένη παραγωγικότητα, σύμφωνα με τη Διοίκηση Υπηρεσιών Κατάχρησης Ουσιών και Ψυχικής Υγείας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή διατροφή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Αυτοκτονία

Οι αυτοκτονίες υπολογίζεται ότι ευθύνονται για το 1,4% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον το 90% όσων πέθαναν από αυτοκτονία είχαν διαταραχή ψυχικής υγείας. Μετά τις χρόνιες παθήσεις υγείας και τις μολυσματικές ασθένειες, η αυτοκτονία είναι μία από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου μεταξύ των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ενώ ο κίνδυνος αυτοκτονίας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια που έχει κάποιος, ορισμένες μελέτες εκτιμούν ότι άτομα με σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και αλκοολισμός, έχουν 5-8% κίνδυνο αυτοκτονίας. Η κατάθλιψη και η διαταραχή χρήσης ουσιών είναι οι πιο συχνές διαγνώσεις ψυχικής υγείας μεταξύ των θυμάτων αυτοκτονίας.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία

Το να έχεις μια πάθηση ψυχικής υγείας συχνά μοιάζει με μια δύσκολη μάχη. Η εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων μπορεί να κάνει δύσκολο να φανταστεί κανείς την πιθανότητα ανακούφισης. Ευτυχώς, οι μέθοδοι θεραπείας έχουν βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, καθώς η ιατρική κοινότητα αποκτά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με θεραπείες με υψηλά ποσοστά επιτυχίας για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Σε μια μελέτη, περίπου το 85% των ασθενών με σοβαρή κατάθλιψη ανταποκρίνονται στην ηλεκτροσπασμοθεραπεία. Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία για τη σχιζοφρένεια, περίπου το 25% βιώνει θετική ανάκαμψη και το 50% παρουσιάζει βελτιώσεις στα συμπτώματα σε μια περίοδο 10 ετών. Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων που υποβάλλονται σε θεραπεία διπολικής διαταραχής με λίθιο βιώνουν πλήρη πρόληψη περαιτέρω επεισοδίων για δέκα χρόνια ή περισσότερο. Μέθοδοι όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης, των διατροφικών διαταραχών, της αϋπνίας και των διαταραχών προσωπικότητας.

Με επαγγελματικές παρεμβάσεις, οι περισσότεροι που έχουν μέτριες ή σοβαρές παθήσεις ψυχικής υγείας βρίσκουν τουλάχιστον κάποιο βαθμό ανακούφισης από τα συμπτώματά τους και πολλοί βιώνουν δραματικές βελτιώσεις. Καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν και μαθαίνονται νέες δεξιότητες αντιμετώπισης, οι άνθρωποι τείνουν να στρέφονται προς πιο υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής και τρόπους σκέψης. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν δραματικά τη σωματική υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Η περίθαλψη ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να προσφέρει μια ευκαιρία στους ανθρώπους να αναζητήσουν υποστήριξη που μπορεί να αυξήσει την οικονομική ασφάλεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

7 λόγοι για τους οποίους γερνάμε τόσο γρήγορα

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Ποιες υγιεινές συνήθειες πρέπει να αποκτήσουμε;

Προσθέστε στόχους και όνειρα στη ζωή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψυχική Υγεία Maryland: Χρηματοδότηση 111 εκ. δολαρίων για οργανισμούς που εξυπηρετούν παιδιά

Ενώ η πανδημία επιδείνωσε τις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζαν οι μαθητές, αγωνίζονταν ακόμη και πριν από αυτό. Το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων αγοριών έχει διπλασιαστεί από το 2010 και μεταξύ των κοριτσιών έχει τριπλασιαστεί, είπε η Hester στη συνέντευξη Τύπου.

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.